Hälsofakta 6 min läsning

Allt om Candida

GetTested
Författad av

GetTested

Candida

Allt om Candida

Publicerad den Lämna en kommentar

Allt om Candida

Candida

Candidainfektion är en svampsjukdom som oftast drabbar hud eller slemhinnor. Allvarligare infektioner kan dock drabba i princip alla kroppens organ som försörjs av blod. Sjukdomen drabbar generellt personer med kraftigt nedsatt immunförsvar, till exempel vid virusinfektion eller efter en operation. Det är också mycket vanligt att råka ut för candida under antibiotikabehandling och strålbehandling. Hög ålder, diabetes, övervikt och graviditet är andra riskfaktorer.

Själva svampen, candida albicans, finns dock naturligt i kroppen och är inte skadlig så länge nivån är balanserad. Det är när det sker överväxt som problem kan uppstå. Det finns även andra typer av candida som också kan orsaka infektion, men candida albicans är den klart vanligaste.

Candida albicans

När man pratar om sjukdomen candida är det oftast svampen candida albicans man syftar på. Det är en jästsvamp som redan finns i kroppen, bland annat i tarmen. Dess uppgift är att lokalisera och förstöra skadliga bakterier. Det finns dock andra candida-svampar, till exempel candida glabrata och candida tropicalis.

En lagom nivå candida albicans är helt normalt och inget farligt. Det är när svampen växer i högre grad som problem uppstår och symtom visar sig. Överväxt av candida leder till utveckling av olika toxiner, bland annat acetaldehyd, formaldehyd och etanol. Det är dessa toxiner som kan orsaka flera olika symtom, beroende på var i kroppen som infektionen uppstår.

Candida – orsak och symtom

I dag vet man att det finns starka samband mellan överväxt av candida albicans och antibiotika. Personer som är, eller precis har varit, under antibiotikabehandling är i den största riskgruppen. Försvagat immunförsvar är en annan anledning att jästsvampen växer till skadliga nivåer. Försvagat immunförsvar kan bero på dålig kost under lång tid, hög stressnivå eller intag av vissa typer av läkemedel.

Sedan beror det så klart på var själva jästsvampen infekterar. Svamp i munnen kan exempelvis helt enkelt bero på dålig munhygien.

De symtom som kan uppstå till följd av jästsvampens toxiner är:

  • Hjärndimma
  • Trötthet
  • Fibromyalgi
  • Gasig och uppblåst mage
  • Diarré eller förstoppning
  • Sockersug
  • Hudproblem (akne, rosacea, eksem, psoriasis osv)
  • Torr, kliande eller röd hud
  • Fot/nagelsvamp
  • Vaginal klåda (candidavaginit)
  • Humörsvängningar, sömnproblem, ångest eller depression

Om du upplever något av ovan nämnda symtom så kan det vara av vikt att testa sig för att se om eventuell Candida förekommer.

Candidavaginit – svampinfektion i vaginan

Candida drabbar som sagt slemhinnorna (de ytor som täcker våra kroppsöppningar). Candida finns naturligt i vaginans flora, men skapar problem när det blir för mycket. Det finns flera orsaker till att det just drabbar vaginan, till exempel:

  • P-piller
  • Graviditet
  • Skavning i vulva (efter cykling eller ridning exempelvis)

Symtomen som visar sig är klåda, sveda och irritation. Ibland kan man också känna smärt, speciellt vid samlag. Ökad flytning är också vanligt, men inträffar inte alltid.

Behandling av candidavaginit består främst av läkemedel som ekonazol eller klotrimazol (finns att köpa receptfritt på apotek). Fluconazol är ett annat läkemedel som kan användas, men det brukar vara steg två om de två första läkemedlen inte hjälper. I övrigt kan eventuell eksem behandlas med kräm.

Paronyki – nagelbandsinfektion

Paronyki eller paronychi som det också stavas, är nära candidasvampen infekterar naglarna. Det visar sig ofta som en varbildning mellan nageln och nagelvallen. Om svampen inte försvinner kan det på lång sikt leda till att nagelvallen blir förtjockad. Det kan också uppstå en viss missfärgning (gul-grön) av nageln.

Ofta läker nagelbandsinfektion av sig själv. I de fall då det inte gör det, kan man behöva besöka vårdcentral eller läkare. I så fall kan behandlingen bestå av att ”tömma ut” varet, och eventuellt behandla med antibiotika. I värsta fall kan operation vara nödvändigt – oftast om det gäller nageltrång som återkommer igen och igen. Operationen går till så att läkaren klipper genom nageln innanför nagelbandet (tån lokalbedövas innan). Sedan skär man bort den inväxta delen av nageln och även nagelbandet om det är infekterat.

Torsk eller oral candidos – svampinfektion i munhålan

Candida finns naturligt även i munnen hos i princip alla människor. De flesta är helt symtomfria, men det kan leda till infektion, till exempel vid sjukdom eller medicin. Candida albicans är den absolut vanligaste jästsvampen som orsakar infektion, men det kan i vissa fall orsakas av bland anant candida glabrata. För personer som är hivinfekterade kan också candida dubliniensis vara förekommande. Infektionen är inte överrepresenterad hos något kön eller i någon ålder.

Symtomen för oral candidos är normalt endast ytliga – alltså ingen smärta eller sveda. I vissa fall kan dock sveda förekomma. I vissa fall får man svårare att svälja och känna smak. En vanlig uppdelning av oral candidos är i färgen på svamputslagen – en röd och en vit.

En god munhygien är bästa tipset för att förebygga oral candidos. En välbalanserad kost är också viktigt. För att behandla behöver man kontakta tandvården eller en läkare. Den absolut vanligaste behandlingsformen från vården är en slags munskölj med antisvampegenskaper.

Candida Auris – det nya svamphotet

Candida auris är en annan jästsvamp som på senare år har orsakat utbrott och problem över hela världen. Candida auris har framför allt spridits mellan sjukhus. Det är långtidspatienter med reducerat immunförsvar som drabbats hårdast. Varför svampen sprids i sjukhusmiljöer vet man ännu inte. Ett annat mysterium som inte har ett hundraprocentigt svar är varför denna candida-variant tycks smitta från person till person. Andra candidasvampar som orsakar infektioner, inklusive candida, smittar inte.

Första fallet av candida auris inträffade i Japan 2009. Det är med andar ord en relativt ny upptäckt. Sedan dess har det spridits i mer eller mindre grad till fem olika kontinenter där Spanien och Storbritannien är några av de som drabbats värst inom Europa. I Sverige har något känt fall inte upptäcks vad vi vet i dag. Corona-epidemin i kombination med att svampen inte upptäckts i Sverige är antagligen varför många inte hört talats om candida auris.

Candida Auris är främst problematisk för att den är resistens mot de flesta motmedel vi har idag. Den är inte farlig när den infekterar kroppen ytligt, men om den sprider sig till blodet är det direkt livshotande. Enligt den amerikanska smittskyddsmyndigheten CDC dör ungefär hälften av alla drabbade inom tre månader.

GetTested

GetTested

Vi älskar hälsa, baserat på vetenskap. Vi erbjuder över 100 hälsotest för att våra kunder på ett enkelt sätt ska kunna optimera sin hälsa för bästa välmående. Har du någon fråga? Vi hjälper dig gärna, kontakta oss här.

Om GetTested

GetTested
Författad av

GetTested

Professionell hälsocoach

Vi älskar hälsa, baserat på vetenskap. Vi erbjuder över 100 hälsotest för att våra kunder på ett enkelt sätt ska kunna optimera sin hälsa för bästa välmående. Har du någon fråga? Vi hjälper dig gärna, kontakta oss här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *