Hälsofakta 8 min läsning

Allt om Detox

GetTested
Författad av

GetTested

Allt om Detox

Publicerad den Lämna en kommentar

Allt om Detox

Om du känner att du behöver en liten push i resan mot bättre hälsa så kan en detox vara en bra start. En detox är motsatsen till en gradvis kostförändring då man i detta fall direkt ställer om till ren och rå kost – utan mellanlandningar. Det kan däremot vara svårt att hålla koll på allt för att det ska bli rätt och för att du ska få ut bästa effekten av din detox-kur. Här kommer därmed en liten guide som kan hjälpa dig i navigeringen när du planerar en detox.

Vad är detox?

Detox är en förkortning för engelskans detoxification, eller avgiftning på svenska. Idén är att man går på en mer eller mindre strikt diet, ofta ganska ensidig, under en viss period för att rensa ut gifter och slaggprodukter från kroppen. Det finns många idéer om vad man bör äta och inte äta under en detox.

En del menar att en detox framför allt är ett sätt att starta om kroppens system. Det finns många definitioner, men i denna artikel fokuserar vi på vad man själv kan göra utan att behöva oroa sig för att skada sin kropp. Vi ger också tips på vanliga fällor och myter kring detox.

Ett hälsosamt synsätt på detox är att se det som en kombination av både en avgiftning och omstart av kroppen, men även som en sund planering för framtiden som inte bara leder till kortsiktiga vinningar. Både mentalt och fysiskt.

Är en detox-kur lika med viktnedgång?

Den kanske vanligaste formen av detox är den form som ofta cirkulerar i kvällstidningar och som ses som en slags mirakelkur som löser alla dina problem. Ofta grundar sig detta synsätt på i en förskönad bild av en bantningskur som tyvärr inte tycks leda till någon större nytta för din kropp långsiktigt.

Däremot kan vi se att en viktnedgång och detox ofta är kopplade till varandra. Det är nämligen så att många av de gifter vi får i oss lagras i fettvävnaden. Genom att rensa ut dessa gifter blir därmed ett relativt snabbt sätt att bli av med fett, vilket då kan resultera i viktnedgång. Eftersom en detox är kopplat till viktnedgång – även om det inte är det primära syftet – så är det lätt att blanda ihop det med en vanlig bantningskur, men så är alltså inte fallet.

Möjliga effekter av detox

I detta exempel så fokuserar vi på en detox som primärt fokuserar på en raw food-diet vilket innebär att man utesluter allt som kroppen inte behöver. Här är en lista på saker att undvika under en detox:

 • Koffein
 • Nikotin
 • Alkohol
 • Raffinerade kolhydrater (vitt mjöl, pasta, vitt bröd, etc.)
 • Halvfabrikat
 • Läsk
 • Godis
 • Konserveringsmedel

Raw food-dieten kan intas som den är, men det är också vanligt att mixa ihop allt i smoothies för att få underlätta för magen så mycket som möjligt. Båda har sina för- och nackdelar. Förutom de hälsofördelar man naturligt får av att äta nyttigare så kan en sådan här typ av diet ge andra intressanta effekter. Till exempel:

 • Du tvingas att reflektera mer över din kost
 • Du skär bort den psykologiska kopplingen till mat (till exempel tröstätning)
 • Du känner efter hur du mår på ett annat sätt
 • Du äter nyttigt! (annars är det ingen detox)
 • Du kan gå ned i vikt

Ovanstående är mestadels fördelar men inte alltid enkla förändringar att introducera till ens livsstil och för vissa så kan det kännas svårt att börja lyssna på sin kropp och hur man mår. Du kanske konsumerar mycket alkohol, röker eller äter skräpmat för att döva något inom dig. När du då plötsligt låser ute dessa ämnen tvingas du tackla dessa på något annat sätt.

Tips inför detox-kuren

Det finns många fallgropar under detoxen och här kommer därmed ett par tips som ger dig en bra grund för att få ut ultimata hälsofördelar:

 • Drick mycket vatten.

Vatten rensar ur kroppen och ger en viss mättnadskänsla. Drick minst 2 liter om dagen och gärna mellan måltiderna än till maten. Drick även ljummet vatten då ju närmare kroppstemperaturen det är, desto snällare är det mot matsmältningen.

 • Ät fibrer.

Fibrer ser till att tarmfloran håller sig i schack och rensar tarmen från slaggprodukter. En god nyhet är att om du går över till en raw food-diet är det nästan omöjligt att få i sig för lite fibrer. Färska frukter, grönsaker och frön har nämligen stora mängder fibrer.

 • Känn efter och justera om du mår dåligt. 

Att hålla sig till sin utsatta plan är alltid önskvärt. Men en detox ska vara en kul utmaning och inte ett lidande. Är det första gången du gör en detox så avbryt om du känner att det inte står rätt till i kroppen. Det är inget som hindrar dig från att prova igen vid ett senare tillfälle med eventuella justeringar som du tror kan fungera bättre. Det viktiga är att vara ärlig mot dig själv och lyssna på sin kropp.

 • Motionera, varva ned och sov.

Eftersom en detox ofta kan innebära att ditt intag av kalorier minskar samt att en utrensning av slaggprodukter ur kroppen kan vara energikrävande, så kan det vara ett bra tillfälle att ta det lugnt och vila. Det kan absolut vara till fördel att ta det lugnt och som vi påpekat många gånger i denna text, så måste man hela tiden känna efter hur det står still i kroppen. Men står du i valet och kvalet att ligga hemma framför TV:n och skippa mellanmålet eller att äta och gå en promenad, så är det senare alternativet ofta det bästa.

Med det sagt, så är det fortfarande balans som är A och O. Avkoppling och sömn är extremt viktiga beståndsdelar för att detoxen ska kunna genomföras från start till mål – men ännu viktigare för din långsiktiga hälsa!

Kan detox vara farligt?

Att säga att en detox skulle vara farligt är i grund och botten en definitionsfråga. Detox ska vara ett sätt att hastigt göra en förändring i din diet till det bättre! Det innebär inte att svälta sig själv eller att endast äta en enda typ av födoämne, osv. Ledordet i all typ av hälsoförbättringar är balans!

Därför är det mycket viktigt att vara kritisk till de detox-dieter du stöter på online, i tidningar och i böcker. Framför allt bör du vara vaksam till dieter som påstår sig utföra stordåd och mirakel som du i grunden vet är omöjliga. Du blir inte automatisk rik och populär för att du dricker spenat och om det är någon påstår det så kan du vara kritisk!

Sedan kan det vara så att du är den typ av person som bättre gynnas av gradvisa förändringar och inte nödvändigtvis vill ”chocka” kroppen. Alla steg mot bättre kost och hälsa är bra. Det är viktigt att komma ihåg och även om många upplever många fördelar med en detox så fungerar det inte för alla. Det är okej för vi är alla unika.

Detox-te – en bra grund både under och efter detox

Många detox-dieter bygger på en vätskebaserad diet som till exempel örttéer och juicer. Oftast innehåller dessa en kombination av örter där växtens kraft har i syfte är att främja hälsa och välbefinnande. Detox-téer ska alltid vara fria från konserveringsmedel, sötningsmedel, koffein och andra onödiga tillsatser.

Lista på vanliga ingredienser:

 • Maskrospulver (utdrivande egenskaper som lämpar sig mycket väl för detox)
 • Spenatpulver
 • Nässelextrakt
 • Fruktfibrer
 • Grönt te-extrakt

Kom ihåg att te har flera hälsofrämjande egenskaper, men är inte en måltid. Komplettera alltid med näring från annan ekologisk och vegetarisk kost under din detox för bästa resultat.

I samband med att du gör en detox så kan det vara ett perfekt tillfälle att se över ifall du har eventuella födoämnesintoleranser, detta för att specifikt utesluta dessa livsmedel ur din kost både på lång och kort sikt. Vi har tre olika matintoleranstester som går analyserar olika antal livsmedel för att utröna om det finns en överkänslighet mot dessa. 

Här kan du läsa mer om vilka tester vi erbjuder för att se om det är något som passar dig. 

https://gettested.se/matintolerans-jamforelse/

GetTested

GetTested

Vi älskar hälsa, baserat på vetenskap. Vi erbjuder över 100 hälsotest för att våra kunder på ett enkelt sätt ska kunna optimera sin hälsa för bästa välmående. Har du någon fråga? Vi hjälper dig gärna, kontakta oss här.

Om GetTested

GetTested
Författad av

GetTested

Professionell hälsocoach

Vi älskar hälsa, baserat på vetenskap. Vi erbjuder över 100 hälsotest för att våra kunder på ett enkelt sätt ska kunna optimera sin hälsa för bästa välmående. Har du någon fråga? Vi hjälper dig gärna, kontakta oss här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *