Publicerad den Lämna en kommentar

Allt om histamin och histaminintolerans

Allt om histamin

I grunden är histamin både ett hormon och en signalsubstans som har flera syften i, och effekter på, kroppen. Ämnet produceras hela tiden i liten mängd i vår kropp och är starkt förknippat med allergiska reaktioner. När vi kommer i kontakt med allergener (ämnen vi inte tål) frigörs höga nivåer av histamin, vilket triggar i gång immunförsvaret.

Även om histamin som sagt normalt kopplas till immunförsvar, allergi och allergiska reaktioner, så har ämnet många fler funktioner i kroppen än så. Det är till exempel verksamt i mag- och tarmsystemet, vid glukosbildning och som frisättare av andra signalsubstanser. Histamin påverkar också det centrala nervsystemet och är viktigt för vår förmåga att lära, minnet och regleringen av sömn och dygnsrytm.

Vissa personer har episoder där histaminintolerans uppstår. Vad som händer i kroppen är att DAO-enzymet som ska bryta ned histaminet produceras i mindre mängd. Tarmsjukdomar som IBS och hormonförändringar vid exempelvis graviditet och menstruation tycks också påverka histaminkänsligheten.

Histaminintolerans och allergiska reaktioner

Att vara intolerant mot ett ämne som frigörs vid allergiska reaktioner kan kännas som en paradox. Hur kan man vara allergisk mot det ämne som ska skydda oss mot allergener – och som dessutom produceras av kroppens själv? Men då har man troligen missförstått vad allergi faktiskt är.

När en allergisk reaktion uppstår är det histamin som sätter i gång immunförsvaret. Kroppen tror att ett skadligt ämne har kommit i kontakt med kroppen och gör sig redo att slå tillbaka – det yttrar sig i allergisk reaktion. I själva verket är allergener inte farliga, utan det är snarare kroppens immunförsvar som helt felaktigt fått för sig att vissa ämnen som inte alls är farliga – faktiskt är farliga.

Problemet är alltså histaminet och den allergiska reaktion som det indirekt triggar. Det är därför som allergiker väldigt ofta behandlas med så kallad antihistamin – för att helt enkelt dra ned på kroppens överdrivna reaktionsförmåga, om det så gäller katthår, pollen, kvalster eller något annat.

Vad är då histaminintolerans – egentligen?

Histaminintolerans betyder egentligen bara på att kroppens förmåga att bryta ned histamin från mat inte är optimal. Du behöver alltså inte vara orolig för att det histamin som bildas av kroppen själv orsakar problem (förutom då vid kraftiga allergiska reaktioner).

Histaminintolerans beror på att enzymet diaminoxidas (DAO) som krävs för att bryta ned histamin inte finns i tillräcklig mängd. Det kan till exempel jämföras med laktosintolerans som innebär att man saknar enzymet laktas. Det är extremt få som totalt saknar DAO-enzymet (runt 1 – 2 %), men det är inte ovanligt att mängden skiftar då och då, exempelvis vid mens eller graviditet. Brist på DAO kan också inträffa när det råder obalans i tarmens bakterieflora eller en skada i tarmen.

Histaminintolerans – symtom

Histaminintolerans kan yttra sig på flera sätt. Om du upplevt en allergisk reaktion någon gång kan symtomen ofta yttra sig likartat. När kroppen inte kan bryta ned histamin, triggas immunförsvaret som sagt, vilket skapar en typ av allergisk reaktion – men inte mot något speciellt ämne utan endast för att det råder överskott av ämnet.

Bland alla de symtom som kan uppstå är några av de vanligaste:

  • Trötthet och utmattning
  • Yrsel
  • Snuva och rinnande näsa
  • Klåda
  • Svullnad i ögonen
  • Gasig mage och/eller magsmärtor
  • Diarré
  • Förstoppning
  • Hosta
  • Eksem eller rodnad
  • Starka menstruationssmärtor

Slutsatsen är att histaminintolerans inte är en allergi, men det kan leda till symtom som liknar eller i princip är helt identiska med en allergisk reaktion.

Mat att undvika vid histaminintolerans

Precis som vid laktosintolerans är bästa behandlingen att helt enkelt undvika ämnet man är intolerant mot – i laktos-fallet ska man undvika mjölkprodukter – i histamin-fallet är det mat med histamin. Det är också viktigt att påpeka att mat kan innehålla mer eller mindre histamin, men vissa med låg histaminhalt kan ändå trigga igång kroppens egna histaminproduktion och således skapa ett överskott. Histaminrik mat och dryck som histaminintoleranta bör undvika är bland annat:

  • Alkohol – framför allt rött vin
  • Lagrat och torkat kött som beef jerky, salami och bacon
  • Fisk på burk (makrill, ronfisk, anjovis, sardeller)
  • Rökt fisk
  • Tomat och tomatprodukter
  • Avocado
  • Spenat
  • Mögelost och andra mogna ostar
  • Nötter
  • Choklad och kakao
  • Ananas
  • Citrusfrukter
  • Kiwi
  • Jordgubbar

Histaminintolerans kan drabba både allergiker och icke-allergiker men risken tycks öka något om man är allergisk mot något. Rödvin och annan typ av alkohol är extra känsligt, eftersom det dels har relativt hög halt histaminhalt, samtidigt som alkoholen i sig hämmar nedbrytningen.

Behandling av histaminintolerans

Det går inte att bota histaminintolerans. Behandling med receptfria antihistamintabletter kan hjälpa för att minska histaminnivån och lindra mildare symtom, men i grunden är det bäst att undvika histaminrika produkter så gott man kan. Antihistamin fungerar ofta, men kan vid långvarigt användande leda till biverkningar som huvudvärk, muntorrhet och trötthet.

Det kan också vara värt att se över din livssituation och din psykiska och fysiska hälsa på ett större plan. Har du drabbats av andra sjukdomar kanske dessa varit en faktor för uppkomsten av din histaminintolerans. Kanske har du känt dig stressad under en tid, och som ett resultat ätit sämre och mindre regelbundet. Stress tenderar att förstärka allergiska reaktioner hos allergiker så det är inte svårt att dra slutsatsen att stress även förstärker symtomen vid histaminintolerans. Kroppen är ett komplicerat system där det mesta direkt eller indirekt påverkar helheten.

Det går att testa för histaminintolerans genom att mäta koncentrationen av DAO-enzymet diaminoxidas. Det är enkelt att testa hemifrån med ett blodprov som sedan skickas in till ett certifierat labb för analys. I dagsläget är det sällsynt att man gör DAO-tester inom allmänvården.

GetTested

GetTested

Vi älskar hälsa, baserat på vetenskap. Vi erbjuder över 50 hälsotest för att våra kunder på ett enkelt sätt ska kunna optimera sin hälsa för bästa välmående. Har du någon fråga? Vi hjälper dig gärna, kontakta oss här.

Related Articles

Jod och sköldkörteln

Sköldkörteln och jod

Endometrios behandling|Endometrios

Endometrios – symptom, behandling och tester

Hemmatester

Allt vanligare med hemmatester

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *