Publicerad den Lämna en kommentar

Allt om IBS – irritabel tarm

Allt om IBS

IBS, förkortning för Irritable Bowel Syndrome (irritabel tarm på svenska), är en vanligt förekommande mag- och tarmsjukdom. IBS yttrar sig ofta i magsmärtor, förstoppning eller diarré och oregelbundna avföringsvanor. Det finns idag ingen känd förklaring till varför IBS uppstår, men koncensus tycks ligga i att det rör sig om flera olika faktorer, både psykiska och fysiska.

IBS – orsaker och symtom

Orsaken till att vissa får IBS och andra inte, beror med största sannolikhet på flera olika faktorer. Kostvanor är den som de flesta inom medicinforskningen tycks vara överens om. Vad vi stoppar i oss påverkar direkt mag- och tarmsystemet eftersom det är där som maten passerar igenom och där som näringsupptaget inträffar. Ålder tycks också spela roll då problemen vanligtvis utvecklas mellan 20 och 40 års ålder.

  • Ålder
  • Oregelbundna tider när du bajsar
  • Gasig mage
  • Försämrad aptit
  • Illamående
  • Förstoppning, diarré eller växlande konsistens i avföringen
  • Förändrad smärta när du bajsar, lindrad eller förvärrad

 

Lindra IBS med medicin eller förändrad livsstil?

Det finns som sagt flera ”kortsiktiga” svar på varför IBS drabbar vissa och andra inte. Orsakerna till IBS i stycket här ovanför kan ge indikationer på varför du drabbats av IBS, sett ur ett direkt kausalt perspektiv – med andra ord: du är stressad – du får orolig mage. Det kan vara ett bra första steg för att få bukt med problemet.

Men som det mesta annat i livet är sådana direkta, kortsiktiga samband ofta bara toppen av isberget. En lite svårare fråga, men troligtvis mer värdefull, är vad det är som skapat stressen från början? Kanske är det en näringsfattig kost i kombination av en tuff tid på jobbet eller i familjen.

Att ta medicin mot IBS eller behandla direkt på annat sätt kan absolut vara en bra idé och till och med nödvändigt ibland. Du bör alltid rådgöra med läkare om du känner att något är fel – men att se på kroppen ur ett mer holistiskt perspektiv kan göra under för din hälsa på ett större plan. Detta är speciellt sant när det gäller orolig mage, IBS och andra mag- och tarmrelaterade problem. Tarmflorans påverkan på alla kroppens funktioner är större än vad många tror.

IBS behandling – vad kan man göra själv?

Eftersom det inte finns något klart svart-på-vitt svar om varför IBS uppstår kan det ibland kännas hopplöst. Var ska man göra? Hur vet man om man behöver justera kosten, och behöver man äta mer eller mindre av vissa saker? Är du i sådan situation kan det vara värdefullt att backa tillbaka lite, andas och känna efter.

Att testa mage/tarm är en bra start. Vid IBS finns ofta tarmobalanser såsom överväxt av svamp, bakteriell överväxt i tunntarmen (SIBO) eller svagheter i matsmältningen. Du kan testa dessa via SIBO testet och / eller IBS testet.

Tänk på helheten och nuet. Vad kan du göra för att må bättre just nu? Varva ned, ät något som du åtminstone vet inte är direkt onyttigt och inse att god hälsa inte uppnås på en kvart. Med det sagt är effekterna av ett första steg mot bättre hälsa något som stärker dig på flera plan.

Kom ihåg att ingen vet allting om sin kropp, inte ens experter. Även om en joggingrunda och en fruktsallad inte just nu förhindrar alla dina magproblem så är det ändå ett första steg mot din egen hälsoresa. Att gå in på detaljnivå och hitta eventuella vitamin-, mineral- eller fettsyrebrister kan du enkelt testa när du vill, och sedan gå igenom vad din kropp eventuellt saknar – steg för steg.

Generellt tyder mag- och tarmrelaterade problem som IBS och SIBO på att något inte står helt rätt till på större plan – och det behöver inte nödvändigtvis vara på magen man ska stirra sig blind, trots att det är där som symtomen yttrar sig.

IBS-symtom, mat och träning – skriv dagbok!

Ett projekt för att få bukt med IBS:n är att börja skriva matdagbok. I dagboken dokumenterar du helt enkelt vad du äter varje dag och antecknar samtidigt hur du mår och mått under vissa tidpunkter på dygnet. Tänk på att det kan behövas bli ett långsiktigt projekt om det ska ge resultat.

Var också ärlig och lite försiktig med vilka eventuella slutsatser du drar. Om du ätit något för en halvtimme sen, betyder inte det att ditt nuvarande gasproblem är direkt kopplat till den måltiden. Det kan så klart vara så, men det kan också vara gårdagens kvällsmys som orsakar det. Att känna efter och dokumentera vad du äter är värdefullt, oavsett om du inte ser några tydliga mönster eller samband. Att svart på vitt se hur du mår och hur din kost faktiskt ser ut kan göra underverk för din hälsa ändå. Ett bra tips för god hälsa över lag! Vill du inte skriva i ett anteckningsblock så finns det hundratals bra appar där du enkelt kan föra in dina matvanor.

Har du ork och lust skadar det inte heller att dokumentera dina träningsvanor, eftersom fysisk aktivitet i allra högsta grad också påverkar tarmfloran och magen. Är din fysiska aktivitetsnivå nära noll så skippa den delen för tillfället bara – kom ihåg att du inte kan ta alla steg mot en bättre hälsa på en gång.

En typ av diet som blivit populär under senare år är FODMAP. Det är ingen felstavning av engelskans ”food map”, utan en förkortning av “Fermentable Oligosaccharides, Disaccharides, Monosaccharides, and Polyols”.

IBS behandling – medicin mot symtom

Först är det viktigt att påpeka att om problemen känns akuta eller tycks bli värre och värre – ring 112 eller kontakta en vårdcentral. Detta gäller definitivt om du får blodig eller svart avföring, kraftiga magsmärtor eller kräks upp blod. Inträffar det så tveka inte en sekund att söka akut hjälp.

Om problemet, tack och lov, inte har nått så långt så kan du fortfarande använda receptfria eller receptbelagda läkemedel. Probiotika innehåller bakteriekultur som gynnar tarmfloran och kan hjälpa. Det går att köpa produkter i mataffären med probiotika eller i kapselform på apoteket. I övrigt finns det läkemedel för att lindra specifika symtom.

Vilken typ av läkemedel som används beror så klart helt på hur symtomen yttrar sig. Det kan till exempel vara någon typ av laxermedel vid förstoppning, loperamid vid diarré och så vidare. Det finns hjälp att få hos vårdcentralen för att lindra symtom och dietister kan hjälpa dig att sätta upp en mer hälsosam kostplan. Något läkemedel eller kirurgiskt ingrepp specifikt mot IBS finns idag inte tillgängligt.

GetTested
GetTested

Vi älskar hälsa, baserat på vetenskap. Vi erbjuder över 50 hälsotest för att våra kunder på ett enkelt sätt ska kunna optimera sin hälsa för bästa välmående. Har du någon fråga? Vi hjälper dig gärna, kontakta oss här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.