Publicerad den Lämna en kommentar

Allt om läckande tarm

Läckande tarm

Läckande tarm är ett syndrom som direkt översatts från engelskans ”leaky gut syndrome” eller ”leaking gut syndrome”. Syndromet innebär att tarmens förmåga att fånga upp näringsämnen försämras, samtidigt som skyddet mot skadliga bakterier också försämras. Med andra ord: tarmen ”läcker” både in osmält mat och skadliga ämnen. Läckande tarm leder i slutskedet till inflammationer som i sin tur kan orsaka både IBS, allergi och trötthet.

Skillnaden mellan fungerande tarm och läckande tarm

I en tarm som fungerar som den ska, är cellerna i tarmens väggar ihopkopplade genom täta fogar bestående av zonulin (en typ av protein). Det är mängden av zonulin som man mäter när man testar för läckande tarm, då förhöjda nivåer av detta protein indikerar på en så kallad genomsläpplig tarm.

Väggcellerna säkerställer att inte vatten, skadliga bakterier, ej nedbruten mat och annat ovälkommet tränger igenom, men ser även till att cellernas väggar är tillräckligt flexibla för att ibland kunna öppna upp sig. Huruvida tarmen är i ”skydds-läge” eller ”släppa-igenom-läge” regleras av bland annat nervsystemet och immunförsvaret.

Läckande tarm innebär att skyddsläget, eller barriären, inte längre skyddar tillräckligt effektivt. När immunförsvaret upptäcker att det kommit igenom substanser som inte borde vara där, triggas immunförsvaret vilket kan leda till inflammation i kroppen. Detta kan i sin tur leda till alltifrån allergiska reaktioner, magproblem som IBS, trötthet, nedstämdhet, eller andra sjukdomar som hypotyreos, psoriasis och multipel skleros.

Orsaken till läckande tarm

Som många andra mag- och tarmrelaterade problem som IBS och SIBO, kan läckande tarm uppkomma av olika anledningar. Det övergripande problemet är någon form av obalans i tarmfloran, vilket ofta kan vara svårt att pinpointa till bara en simpel förklaring. Men obalans och läckande tarm uppkommer ofta till följd av någon eller några av följande orsaker:

  • Stress, oro och sömnbrist
  • Hög socker- och alkoholkonsumtion
  • Långvarig antibiotikabehandling
  • Glutenrik mat
  • Processad mat med mycket tillsatser

Livsstilsförändringar och olika behandlingsmetoderna tenderar att minimera ovanstående riskfaktorer och orsaker. Något direkt botemedel mot läckande tarm finns dock inte. Symtomen kan nämligen vara mycket varierande och måste utvärderas på individuell basis.

Läckande tarm symtom

Läckande tarm kan som sagt yttra sig på flera sätt. Symtomen som uppstår är snarlika de som kan uppstå vid exempelvis IBS eller SIBO, vilket kan göra det svårt att exakt utröna om det primära problemet är läckande tarm eller något annat. Det är inte ovanligt att det är en kombination av flera sjukdomar eller tillstånd, eller att den ena lett till den andra. Några vanliga symtom vid läckande tarm kan vara:

  • Diarré
  • Förstoppning
  • Trötthet och huvudvärk
  • Hjärndimma
  • Hudproblem som akne eller eksem
  • Smärta i leder
  • Svårighet att koncentrera sig

Koppling mellan läckande tarm och andra sjukdomar

Läckande tarm och IBS länkas ofta ihop då de har flera gemensamma faktorer:

  • Det finns inget direkt botemedel
  • Symtomen är likartade
  • Orsakerna till sjukdomarna är likartade och flertaliga
  • Läckande tarm kan leda till IBS

Varför man får IBS kan bero på flera faktorer, men att tarmens naturliga barriär försämras med läckande tarm är idag klarlagt. Därför är det med andra ord inte ovanligt att läckande tarm på sikt leder till IBS. Läckande tarm kan dock vara ett första steg mot andra sjukdomar – och då inte nödvändigtvis låst till tarmen. Även om problemen först bildas i tarmen, så vi vet idag att tarmens påverkan på vårt välmående är enormt stort. Detta gäller både fysisk och mental hälsa.

Läckande tarm och fibrer

Magen och tarmens hälsa grundar sig mycket i maten vi äter. För läckande tarm är det framför allt tarmcellernas styrka som man vill upprätthålla – så att de kan utföra sitt jobb och skydda oss mot skadliga bakterier, etc. Kortkedjiga fettsyror är bland annat det som tarmcellerna behöver för att göra just detta.

Att fermentera ämnen till kortkedjiga fettsyror är en av tjocktarmens viktigaste uppgifter. Vissa typer av kostfiber (den kolhydrattyp som benämns som fibrer i matprodukters näringsdeklaration) är den viktigaste av dessa ämnen. Anledningen till att kostfiber fermenteras i tunn- eller tjocktarmen är att dessa inte kan brytas ned av kroppens övriga matsmältningssystem för näringsupptag, men vid fermentationen bildas alltså kortkedjiga fettsyror som direkt ger energi till tarmcellerna och andra delar av kroppen. För att beskriva det enkelt är kortkedjiga fettsyror ”mat” för tarmcellerna och hjälper till att upprätthålla skyddet i tarmväggarna.

Mat som är rikt på kostfiber är bland annat:

  • Vetegroddar
  • Vetekli
  • Linfrön
  • Havre
  • Ärtväxter

Et dagligt och en lagom mängd av dessa födoämnen kan med andra ord ge förutsättningarna för tarmens celler att förhindra mer läckage.

Läckande tarm behandling

Precis som för IBS så finns det ingen en enda medicin som botar läckande tarm. Läckande tarm kan dock läka med rätt åtgärder, ofta genom en kombination av justeringar i kosten via en uteslutningsmetod, daglig motion samt tester som visar på om kroppen saknar några viktiga nutrienter.

Det finns dock många alternativ för att lindra själva symtomen som kan uppstå, men då symtomen är så pass varierande är det inte lönt att lista allt. Men några steg mot att lindra symtom vid läckande tarm är till exempel att testa att utesluta eller minimera mängden livsmedel innehållande gluten ur sin kost. Att dra ned på socker och alkohol är även bra ur många synvinklar, men framför allt för mag- och tarmrelaterade problem. Antibiotikabehandling kan också vara ett alternativ ifall besvären är mycket påtagliga. Regelbunden fysisk aktivitet och att försöka minska stressnivån i vardagen gör också gott för hela mag- och tarmsystemet.

Så klart ska du alltid kontakta en vårdcentral eller läkare om du inte får bukt på problemet – och ringa 112 om det är akut.

Zonulin vid test för läckande tarm

Zonulin är det protein som ser till att fogarna i tarmcellernas kopplingar stärks. Nivån zonulin i kroppen är alltså en bra markör för om slemhinnan inuti tarmen (eller tarmväggen) är som den ska. Det är anledningen till att zonulinhalten mäts när man testar för läckande tarm. Zonulin kan också användas när man testar för glutenintolerans, IBS, hudproblem och glukosintolerans. Zonulin är med andra ord ett extremt viktigt protein för tarmens hälsa, och således kroppen i stort.

GetTested

GetTested

Vi älskar hälsa, baserat på vetenskap. Vi erbjuder över 50 hälsotest för att våra kunder på ett enkelt sätt ska kunna optimera sin hälsa för bästa välmående. Har du någon fråga? Vi hjälper dig gärna, kontakta oss här.

Related Articles

Jod och sköldkörteln

Sköldkörteln och jod

Endometrios behandling|Endometrios

Endometrios – symptom, behandling och tester

Hemmatester

Allt vanligare med hemmatester

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *