Publicerad den 2 kommentarer

Att testa selen – toxiskt i för höga doser

Selentest

Selen är ett spårämne/mineral som har en central roll i antioxidantförvaret och främjar vårt immunförsvar. Det har stor påverkan på sköldkörtelns funktion och utan selen kan levern och bukspottskörteln inte heller fullgöra sina uppgifter avseende omsättning och reglering av blodsocker. Med hjälp av selen bildas också sköldkörtelhormon som främjar spermieproduktionen och den manliga fertiliteten. Selen är viktigt för en mängd funktioner och är därför också ett mycket populärt tillskott. För mycket selen kan dock bli giftigt i kroppen så det är viktigt att göra ett blodtest för att säkerställa nivåerna.

Selen – Selenbrist symptom

Största källorna för selen är paranötter och kokosnötter. Selenförrådet i kroppen är litet och brist med marginella symptom är vanligt förekommande. Orsaken är ofta selenfattiga jordar för grödorna som odlas. Symptomen är diffusa och svåra att urskilja. Trötthet och försämrad återhämtning är exempel på sådana. Dessa symptom beror på att kroppens antioxidantsystem fungerar sämre vilket ger oss sämre skydd mot skadliga fria radikaler som bryter ner kroppen och vidare också gör oss mer mottagliga för infektioner och virus. Det är viktigt med kontinuerlig tillförsel av mineralet och vi rekommenderar att man gör ett test för att ta reda på sina selennivåer i kroppen. Vid låga nivåer finns selentillskott som komplement till den vanliga kosthållningen.

Selenfattig mark påverkar selenhalten

Selenhalten i livsmedel beror på hur mycket selen som finns i jorden där grödorna odlas. Marken i Skandinavien är fattig på selen vilket innebär att våra närproducerade grödor inte kan anses vara bra källor. Förutom grödor (odlade på selenrik jord) är också havsmat mycket bra källor.

Selentest – mät dina nivåer av selen

Är man osäker på sina nivåer är det viktigt att göra blodtest för att få kännedom om eventuella behov av kosttillskott. Här kan du beställa ett test för att mäta dina nivåer av selen, samt magnesium och zink.

GetTested

GetTested

Vi älskar hälsa, baserat på vetenskap. Vi erbjuder över 50 hälsotest för att våra kunder på ett enkelt sätt ska kunna optimera sin hälsa för bästa välmående. Har du någon fråga? Vi hjälper dig gärna, kontakta oss här.

Related Articles

Jod och sköldkörteln

Sköldkörteln och jod

Endometrios behandling|Endometrios

Endometrios – symptom, behandling och tester

Hemmatester

Allt vanligare med hemmatester

2 svar på “Att testa selen – toxiskt i för höga doser

  1. När ska mineral testet göras?
    Fastande/morgon/ kväll ?

    1. Vi rekommenderar att det tas på fastande mage på morgonen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *