Publicerad den Lämna en kommentar

Crohns sjukdom och tarmbakterier

crohns sjukdom

Crohns sjukdom är en kronisk inflammatorisk sjukdom som kan drabba olika delar av över mag- och tarmkanalen, ända från mun till anus. Vilka symtom som uppstår kan kraftigt variera beroende på var inflammationen inträffar. Vanligtvis inflammeras första delen av tjocktarmen och nedre delen av tunntarmen, men inflammationen kan som sagt inträffa även på andra ställen genom hela mag-tarm-systemet.

Varför får man Crohns sjukdom?

I Sverige beräknas det att omkring 25 000 människor har Crohns sjukdom. Både miljöfaktorer och ärftlighet/gener tros spela in vid sjukdomens uppkomst. Den exakta orsaken är svår att exakt precisera, dels på grund av att forskningen inte är helt ense, dels att det är svårt att bestämma varifrån man ska mäta. Med andra ord är det inte helt ristat i sten när sjukdomen uppstår. Ska man mäta från när problemen och symtomen blev så pass svåra att de påverkar arbetsliv och vardag – eller ska man mäta från första tecknet på att något är fel?

Det är nämligen sällsynt att sjukdomen uppstår plötsligt ”bara så där”. Mer troligt är att det är en gradvis process som till exempel startar efter en långtgående enformig diet, ohälsosam nivå av stress eller en kombination av båda. Vad forskare är hundra procent överens om är att risken för Crohns ökar om man röker.

Crohns sjukdom symtom

Vilka problem som uppstår av Crohns sjukdom beror som sagt på var i mag- och tarmkanalen som inflammationen uppstår. Några vanliga symtom bland vuxna är:

  • Magknip och magsmärtor – framför allt efter att ha ätit
  • Diarré
  • Blod i avföringen
  • Trötthet och nedstämdhet
  • Nedgång i vikt – kan bero på både dålig näringsupptagning eller nedsatt aptit

Symtom bland barn kan dessutom sträcka sig till att barnet inte växer som väntat eller försenad pubertet.

Behandling av Crohns sjukdom

I dagsläget finns det inget botemedel mot Crohns sjukdom, men det finns effektiva behandlingsmetoder som minimerar symtomen. Normalt krävs behandling genom antiinflammatoriska läkemedel, vitamintillskott och mineraltillskott. Det är viktigt att dämpa inflammationen och säkerställa att du får i dig rätt mängd vitaminer och mineraler, eftersom inflammationen kan påverka näringsupptaget.

I allvarligare fall kan det vara nödvändigt med ett kirurgiskt ingrepp.

Tarmflorans påverkan på Crohns sjukdom

Som vi skrivit om många gånger här på tarmkollen.se, visar nya forskningsrön om och om igen på nya samband mellan tarmflorans inverkan på både psykiska och fysiska sjukdomar. Att Crohns sjukdom påverkas av tarmfloran är kanske inte en lika stor överraskning som dess påverkan på ADHD och depression exempelvis, men det kan trots det vara värdefullt att specificera vad som forskningen faktiskt kommit fram till.

Det man kunnat observera, är att eller mag- och tarmkanalens sammansättning och mångfald blir klart sämre över tid bland människor med Crohns sjukdom, eller någon annan inflammatorisk tarmsjukdom. Det man tyvärr inte helt kunnat fastställa, är om denna förändring i tarmfloran enbart beror på sjukdomen – eller på eventuell medicinering. Kanske är det en kombination av båda.

Crohns sjukdom är också av den typen som kommer i ”vågor”. Du som lider av Crohns behöver alltså inte nödvändigtvis känna av symtomen alla tider på dygnet, utan detta kan variera. För vissa kan detta tyvärr innebära att man inte söker vård eller gör nödvändiga dietförändringar – erfarenheten säger liksom att problemen försvinner efter ett tag och att det är lättast att vänta ut problemen. Detta är dock ett misstag, eftersom behandling avsevärt kan lindra eller helt och hållet slå ut symtomen.

GetTested

GetTested

Vi älskar hälsa, baserat på vetenskap. Vi erbjuder över 50 hälsotest för att våra kunder på ett enkelt sätt ska kunna optimera sin hälsa för bästa välmående. Har du någon fråga? Vi hjälper dig gärna, kontakta oss här.

Related Articles

kiwiskal

Glöm inte skalen!

malabsorption

Malabsorption – problem med matsmältningen

mandarin phvärde

Bakterier och pH-värde

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *