Skal på frukter och rotfrukter har en viktig funktion. Den primära funktionen är att skydda frukten mot skadliga ämnen. En spontan tanke kanske då är att skalet bör lämnas åt sidan – varför skulle man vilja äta något som utsatts för attacker och skadliga ämnen? Svaret är för att detta skydd även kan stärka DIN kropp. Faktum är att i de flesta frukter och rotfrukter så sitter majoriteten av alla hälsosamma ämnen i skalet, eller strax därunder.
Detta gäller förresten inte bara frukter. Kål, lök och i princip allt som består av ett ytterlager, följer samma princip. Ju fler lager du skalar bort av löken eller kålen, desto fler hälsosamma effekter försvinner. Vill du få ut maximala hälsoeffekter för din tarmflora bör du alltså i allra högsta grad ta vara på skalet!
Ät hela kiwin!
Kiwi är en frukt som åtminstone i Sverige normalt äts med sked eller hackad i en fruktsallad. Det ludna skalet känns för det flesta inte ätbart. Men faktum är att kiwiskal är en riktig fiber- och C-vitaminbomb. Texturen på skalet är väldigt sträv och ger en mycket syrlig smak – mycket syrligare än själva fruktköttet.
Om du känner att du kan ”tolerera” skalet, men kanske inte är ett superfan så kan du hacka kiwin i bitar med skalet på. Då kan du själva bestämma hur mycket skal per fruktkött du vill ha, och skalet dominerar inte. Annars går det absolut utmärkt att äta frukten som den är, precis som ett äpple.
Ekologiskt eller konventionellt odlat
Ska du äta fruktskal rekommenderas det att du väljer ekologiskt. Icke-ekologiska frukter är nästan alltid besprutade med bekämpningsmedel och frukterna kan innehålla rester från medlet. Det är dock viktigt att göra skillnad på bekämpningsmedel och bekämpningsmedel. Reglerna inom både EU och Sverige är stränga, och de mest hälsofarliga medlen är sedan länge förbjudna. Livsmedelsverket i Sverige gör regelbundet stickprover för att kontrollera eventuella skadliga halter och resultatet är i princip alltid att resterna är långt under gränsvärdet, eller totalt borta – både när det gäller frukter och bär från utlandet och från Sverige.
Det finns dock andra anledningar att välja ekologiskt. Även om bekämpningsmedel alltså i väldigt liten grad påverkar oss slutkonsumenter, så skadar det miljön och arbetare som kommer i direkt kontakt med medlet desto mer.
Slutsatsen är att det antagligen är bättre att välja ekologiskt om man har möjlighet. Har du dock inte möjlighet att välja ekologiskt (av ekonomiska skäl eller att det inte finns tillgängligt, till exempel) så är det fortfarande viktigt att få i dig både grönsaker och frukt för fibrerna och vitaminerna. Konventionellt odlade frukter och grönsaker ger enormt mycket fler fördelar än nackdelar, i jämförelse med att helt utesluta dem från din diet.
Vi älskar hälsa, baserat på vetenskap. Vi erbjuder över 100 hälsotest för att våra kunder på ett enkelt sätt ska kunna optimera sin hälsa för bästa välmående. Har du någon fråga? Vi hjälper dig gärna, kontakta oss här.