Hälsofakta 4 min läsning

Glutenintolerans – Celiaki

GetTested
Författad av

GetTested

Glutenintolerans

Glutenintolerans - Celiaki

Publicerad den Lämna en kommentar

Glutenintolerans – Celiaki

Glutenintolerans

Glutenintolerans, även kallat Celiaki, är en kronisk sjukdom som gör att glutenproteinet i spannmål startar en inflammation som i sin tur skadar tarmluddet i tunntarmens slemhinna. Mellan en till två procent av svenska befolkningen är glutenintoleranta och man ser en ökning både i Sverige och flera andra västländer. Celiaki drabbar både barn och vuxna och kan bryta ut i alla åldrar. Sjukdomen är delvis ärftlig och symptomen är magsmärtor, diarré, trötthet, viktnedgång, näringsbrist och nedstämdhet.

Vad innebär Celiaki?

Celiaki handlar om intolerans mot gluten och kallas därför också för glutenintolerans. Gluten är en proteinsammansättning som finns i flera olika spannmål men främst i vete, råg och korn. Gluten är det som skapar tuggmotstånd i livsmedel gjorda av mjöl såsom bröd och pasta. När personer med Celiaki äter gluten skadas tarmluddet i tarmen vilket gör att vitaminer, mineraler och andra näringsämnen inte kan absorberas. Detta leder då till näringsbrist och ohälsa. Celiaki är en kronisk sjukdom och går inte att bota. För att bli fri från symptomen krävs att man äter mat fritt från gluten. Många är drabbade av Celiaki utan att veta om det, trots att det kan konstateras relativt enkelt med blodprov.

Celiaki ärftligt

Celiaki är till viss del ärftligt vilket betyder att människor som har en nära släkting med sjukdomen löper en högre risk att själv få den. Risken att drabbas är omkring 10-15 procent om någon annan i familjen har den. Det kan därför vara en god idé att föräldrar och syskon till ett barn med glutenintolerans också testas.

Glutenöverkänslighet – Glutenintolerans – Veteproteinallergi

Det finns personer som inte konstaterats med Celiaki men som ändå lider av magproblem, trötthet, dåsighet och ledvärk. Detta tillstånd kallar man ibland för glutenöverkänslighet och behandlas likt celiaki genom att man utesluter gluten från kosten, eller i lindrigare fall drar ner på mängden gluten.

[button link=”/gettested.se/produkt/glutenintolerans-test-celiaki/” color=”silver”] Letar du efter ett Glutenintolerans Celiaki test ? Då har du kommit rätt! Klicka här[/button]

Veteproteinallergi vs glutenintolerans

Man kan inte vara allergisk mot gluten men däremot vara veteproteinallergiker. Veteproteinallergi förväxlas ofta med glutenintolerans. För de båda bör man se upp med vetemjöl men veteallergiker kan också bli sjuka av specialmjöl anpassade för glutenintoleranta. I vete finns flera proteiner och gluten är enbart ett av dem. Som glutenintolerant är det just gluten man inte tål men som veteproteinallergiker reagerar man istället på några av de andra proteinerna. Gluten finns även i råg och korn vilket gör att man som glutenintolerant även måste undvika de sädesslagen.

För veteproteinallergi (likt övriga allergier) är det allergiantikropparna (IgE) som orsakar symptomen och ofta kommer reaktionen snabbt när veteallergiker ätit vete eller andats in vetemjöl från luften. Mag- och tarmbesvär uppstår. Även hudsymptom i form av svåra eksem eller nässelutslag samt besvär med luftvägarna i form av astma. I värsta fall kan man drabbas av allergichock och behöva söka intensivvård. Glutenintolerans beror till skillnad från veteproteinallergi inte på IgE-antikroppar och kan aldrig ge varken astma eller allergichock. För glutenintoleranta är förloppet oftast långsamt och ger oftast inga hudutslag. För personer med Celiaki bryts tarmluddet ner i tunntarmen på grund av inflammation i tarmslemhinnan. Detta gör att viktiga näringsämnen inte kan absorberas normalt och kan då ge upphov till näringsbrist och andra allvarliga symptom.

Glutenintolerans är en kronisk sjukdom medan allergier kan växa bort med tiden. Veteproteinallergi är vanligast hos barn och kan växa bort med tiden medan personer drabbade av Celiaki har sjukdomen livet ut.

Misstänker du glutenintolerans eller veteöverkänslighet?

För att äta den kost som passar just dig, har vi följande tester: Glutenintolerans Celiaki test eller varför inte se om du är veteallergiker eller överkänslig mot vete med ett Allergi och matintolerans test. Se även våra samtliga hälsotest 

 

GetTested

GetTested

Vi älskar hälsa, baserat på vetenskap. Vi erbjuder över 100 hälsotest för att våra kunder på ett enkelt sätt ska kunna optimera sin hälsa för bästa välmående. Har du någon fråga? Vi hjälper dig gärna, kontakta oss här.

Om GetTested

GetTested
Författad av

GetTested

Professionell hälsocoach

Vi älskar hälsa, baserat på vetenskap. Vi erbjuder över 100 hälsotest för att våra kunder på ett enkelt sätt ska kunna optimera sin hälsa för bästa välmående. Har du någon fråga? Vi hjälper dig gärna, kontakta oss här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *