Publicerad den Lämna en kommentar

Sköldkörteln och jod

Jod och sköldkörteln

För mycket eller för lite jod – vad gäller?

Våra kroppar behöver jod för att må bra och det kan leda till problem både vid överskott och underskott av jod, men det är relativt enkelt att reglera genom ett regelbundet intag av animaliska produkter, jodtillskott och/eller joderat salt. Jod är ett ämne som är absolut nödvändigt för att sköldkörteln ska fungera optimalt. Sköldkörteln är framför allt viktig för ämnesomsättningen, men den reglerar också kroppstemperatur och kalciumomsättning.

Varför är jod viktigt?

jod är viktigt att få i sig eftersom det behövs för hormonerna i sköldkörteln. Jod bidrar till att bibehålla normal ämnesomsättning, nervfunktion och kognitiv förmåga.

Varför berikas salt med jod?

De primära källorna för jod via kosten är animaliska produkter. Det är framför allt skaldjur, fisk med låg fetthalt, ägg och mejeriprodukter som innehåller höga halter av jod. Sedan mitten av 1930-talet började jod också tillsättas i vanligt bordssalt. Detta gjorde man för att minska risken för struma, vilket var en vanlig folksjukdom i Sverige under 1800-talet och början på 1900-talet.

Varför man valde att berika just salt var för att i princip alla hushåll använde salt. Det var, och är än idag, därför ett effektivt sätt att förebygga jodbrist hos hela befolkningen. Resultatet av joderat salt var att förekomsten av struma minskade markant. Struma och andra effekter av jodbrist är idag extremt sällsynt i Sverige, men är fortfarande ett stort problem i flera andra länder.

Vilka kan drabbas av jodbrist?

Eftersom animaliska produkter och joderat salt är de livsmedel med högst jodhalt, är det framför allt veganer och vegetarianer som kan uppleva problem och besvär med jodbrist. Oftast yttrar det sig i en nedsättande funktion av sköldkörteln.

Adderar man joderat salt till kosten som vegan löser det i de flesta fall problemet, men om man av någon anledning vill undvika det är det mycket svårt att få i sig tillräcklig mängd jod. Vissa alger innehåller relativt stora mängder jod och kan vara ett alternativ, men jodhalten är ofta inkonsekvent och kan alltså variera stort mellan olika alger.

Överskott av jod

Alger och algpreparat kan som sagt vara ett alternativ för vegetarianer för att få i sig rätt mängd jod. Men alger kan ha extremt hög jodhalt, till en sådan grad att det klassas som farligt. För mycket jod yttrar sig primärt i stress, svårigheter att sova, svettningar, svaghet i muskler, utslag på huden, plötslig viktnedgång och menstruationsrubbningar. Detta beror på att för mycket jod har inflytande på sköldkörtelns förmåga att producera lagom mängd hormoner, vilket i sin tur kan leda till hypertyreos.

Tänk på att begreppen hypertereos och hypotereos är snarlika och kan ibland missuppfattas. Här är vad de betyder:

 • Hypertyreos = Överskott av sköldkörtelhormon
 • Hypotyreos = Underskott av sköldkörtelhormon

Hur mycket jod behöver man?

Mängden jod som krävs för att hålla en balanserad nivå beror främst med åldern. Vuxna män och kvinnor, samt barn över 10 år bör få i sig en daglig dos av 150 mikrogram. Kroppen kan inte lagra jod utan man måste regelbundet tillföra det via mat eller liknande. Detta är enligt Livsmedelsverkets rekommendationer. Spädbarn behöver runt 50 gram och behovet ökar gradvis fram till vuxen ålder.

En annan aspekt som spelar in är graviditet och ammande. Gravida behöver generellt mer jod än vanligt, runt 175 mikrogram. Ammande behöver ännu mer och den rekommenderade nivån ligger där på 200 mikrogram.

Jodbrist

Den som inte får i sig tillräckligt av ämnet kan drabbas olika svårupptäckta symptomer. Symtom på detta är bland annat att man blir trött och lättare går upp i vikt. Bristen kan i sin tur leda till en sjukdom som kallas struma. Äter du en långvarg kalorifattig kost eller utesluter animaliska livsmedel eller inte äter jodberikat bordssalt kan du få jodbrist.

Testa jod

Om du vill testa dina nivåer av jod kan du göra ett jodtest för att ta reda på om alla värden ligger på en bra nivå eller om du behöver komplettera med ett jod. Testet är ett urintest som du själv samlar in hemma och skickar till labb för analys. Om du önskar testa dina sköldkörtelvärden kan du mäta TSH, fritt T4 och fritt T3 här. Om du önskar mäta om din kropp uppvisar antikroppar mot sköldkörteln, vilket kan göra att sköldkörteln bryts ner och leda till sjukdomar såsom Hashimotos och Graves kan du göra det via detta sköldkörteltest.

Publicerad den Lämna en kommentar

Endometrios – symptom, behandling och tester

Endometrios behandling|Endometrios

Endometrios är en sjukdom som drabbar cirka 10 % av alla kvinnor som har mens. Under internationella kvinnodagen visades det bland annat upp ett smärtlexikon för att uppmärksamma sjukdomen, både i ord och bild.

Endometrios symtom

Kvinnor som drabbas av endometrios känner det oftast vid menstruation och vid ägglossning, då det kan uppstå stor smärta. Mensen kan också vara rikligare och vara längre perioder än vanligt. Många får även utanför mens och ägglossning ont i nedre del av magen, i ryggen och i benen.

Många av symtomen är snarlika de som uppstår vid bland annat urinvägsinfektion eller IBS. Det kan göra det svårt att direkt veta vad problemet är utifrån symtomen. Därför bör man alltid besökare en läkare eller vårdcentral för utförligare tester för att säkerställa rätt behandling. Ju snabbare sjukdomen upptäcks, desto större förutsättningar finns det att lindra smärtorna. Sjukdomen kan på sikt innebär ökade svårigheter att bli gravid.

Symtomen för endometrios kan sammanfattas så här

 • Svår smärta vid mens och ägglossning – smärtorna kan ibland starta flera dagar innan
 • Rikligare och längre varande mens
 • Smärtor i magen när du bajsar eller kissar
 • Problem med magen i form av diarré, gaser eller förstoppning
 • Trötthet
 • Feber
 • Illamående

Behandling mot endometrios

Behandlingen för endometrios består primärt av smärtlindring inom sjukvården. Dock finns en rad olika områden man kan titta på som kan hjälpa, exempelvis att testa för eventuell glutenintolerans, att mäta hormonerna (via salivtest som är mer känsligt än i blod), mag/tarmstatus samt att utreda eventuell tungmetallsbelastning och inflammatorisk respons. För en del försvinner endometrios med tiden. De allra flesta slipper symtom helt och hållet efter klimakteriet.

Receptbelagda smärtstillande läkemedel kan skrivas ut i de fall då smärtan är mycket stark. Det är också möjligt att få hjälp från en smärtspecialist och/eller gynekolog om man får så ont att det påverkar ens förmåga att fungera normalt i vardagen och på arbetet. Ett sista steg i de fall då smärtlindring inte fungerar, kan vara ett kirurgiskt ingrepp. Det är dock ingen garanti för att det totalt avlägsnar endometrios för all framtid. Det är vanligt att besvären kan dyka upp en tid efter en sådan operation.

Även om det inte finns något rent botemedel mot endometrios så finns det åtgärder man kan ta för att förhindra att det blir värre. En sådan åtgärd är läkemedel som tillfälligt stoppar mens och ägglossning. Genom att stoppa mens och ägglossning, minskar östrogenproduktionen i kroppen, vilket i sin tur förebygger endometrios.

Kost och träning kan hjälpa

Många som lider av endometrios har vittnat om att viss mat tenderar att förstärka symtomen för endometrios. Det kan därför vara en god idé att notera vad du äter om dagarna, och när och hur symtomen uppstår. På så sätt kan du hitta mönster för vilken mat som får dig att må bättre respektive sämre.

Träning är bra av många anledningar, men vid endometrios är det framför allt träningens smärtlindrande effekt som kan hjälpa. Även här kan det vara värt att föra anteckningar om vilken träning som tycks lindra besvären bäst för dig. Som alltid gäller så klart igen att uppsöka läkare vid minsta osäkerhet om hur du ska gå till väga och för att få en korrekt diagnos.

Publicerad den Lämna en kommentar

Allt vanligare med hemmatester

Hemmatester

Under pandemin har man varit tvungen att hitta smarta lösningar för att få samhället att fortsätta snurra på. Modeordet ”digitalisering” som varit allmänt förekommande i cykler sedan 70-talet har blivit aktuellt igen.

Nu handlar det inte primärt om lösningar för att kunna lagra information, spara på pappersförbrukning eller bemöta piratkopiering, utan att kunna utföra vardagliga aktiviteter hemifrån. Många har i och med detta insett fördelen med att kunna testa för till exempel allergi, mineralbrist, Omega 3 & 6-nivåer och vitamin D-brist hemifrån.

Vitamin B12 Test

Letar du efter vitamin D-test, histaminintoleranstest eller något liknande? Se alla våra hemmatester här.

Läs mer och beställ ditt test här

Utveckling av säkra hemtester

Fördelarna med hemmatester torde vara självklara, men framför allt en punkt har visat sig vara guld värd i dagens samhälle: möjligheten att testa sig för vanliga problem utan att belasta vården. Under tider då sjukvårdens resurser är pressade till sin spets är det alltid en fördel om man kan göra något på egen hand. Intresset för hemtester har därför ökat och förhoppningsvis innebär det också att nya, revolutionerande, säkra och prisvärda tester kommer att utvecklas inom den närmsta framtiden.
Det, i kombination med andra digitala alternativ som till exempel rådgivning och läkarbesök via video-chatt, har revolutionerat sjukvården på ett positivt sätt både ur säkerhets- och kostnadsperspektiv.

Fortfarande viktigt med läkarbesök vid minsta osäkerhet

Kom ihåg att viljan att inte ”störa” läkaren är en dålig ursäkt för att inte besöka vårdcentralen om man är orolig eller behöver hjälp. Skaffa alltid professionell hjälp om du behöver! Detsamma gäller våra tester. Det tål att upprepas att självtester och hemmatester alltid bör kompletteras med läkarbesök i de fall man är minsta osäker, eller om det berör allvarliga sjukdomar.

Publicerad den 2 kommentarer

PCOS – orsak, test och behandling

PCOS

PCOS är en förkortning för polycystiskt ovarialsyndrom och är ett syndrom som kan uppstå vid en sådan obalans i hormonerna. Könshormonen östrogen och testosteron, samt gulkroppshormonet progesteron, behöver finnas i en balanse mängd i kroppen. När denna balans rubbas kan risken öka för besvärande symtom och sjukdomar.  Lär dig om de vanligaste symtom som man oftast märker om man har PCOS.

Vanliga PCOS symtom

 • Akne, skäggväxt och även hår på magen, på bröstet och på benen.
 • Färre mensperioderna än normalt.
 • Svårare att bli gravid, minskad sexlust och generellt dåligt humör.

Det är mycket viktigt att känna till att PCOS också kan vara helt symtomfritt, eller yttra sig på andra sätt, till exempel svårigheter att gå ned i vikt. Att bara hålla utkik efter de ytliga symtomen är därför inte helt vattentätt. Om du har svårigheter att bli gravid bör du uppsöka läkare så att du kan få korrekt behandling.

För mycket testosteron vid PCOS

Polycystiskt ovarialsyndrom innebär att det skapats blåsor på en eller båda äggstockarna samtidigt som det pågår hormonrubbningar. Hormonrubbningarna innebär i de flesta fall att det finns ett överskott på testosteron (Östrogen dominans) i förhållande till östrogen och progesteron. Varför PCOS uppstår är inte helt känt, men forskningen visar att ärftlighet och övervikt kan bidra. Störningar i blodsockersystemet/insulinsystemet har också visat sig vara en bidragande orsak.

PCOS övervikt

En något ond cirkel med PCOS är att det som sagt dels kan uppstå som en följd av övervikt. Hormonbalansen kan också göra att det blir svårare att hålla vikten och ännu svårare att gå ned i vikt. Detta beror på att testosteron ökar hungerkänslan. Överskottsproduktion av testosteron innebär med andra ord att problemet – som kanske till viss del berott på övervikt – gör det svårare att ta itu med denna övervikt.

PCOS hjälp, vård och kostplan

Kvinnor som drabbas av PCOS kan få hjälp på flera sätt. Man brukar säga att man bör uppsöka lärare om man plötsligt får mer kroppsbehåring än normalt eller om mensen är färre än fyra i antal per år. För många räcker det med att göra en kostplan för att gå ned lite i vikt.

När vikten återgår till en mer normal nivå ökar chansen att reglerande komponenter i kroppen förstärks, inklusive hormonbalansen. Det är viktigt att först få bekräftat av läkare att du lider av PCOS, innan du gör några markanta förändringar i kosten. Viktnedgång när det inte behövs kan leda till att andra problem uppstår. Besök därför alltid läkare eller vårdcentral om du är det minsta osäker.

En plan för att gå ned i vikt är alltså ett bra sätt att återställa hormonbalansen, men det fungerar inte i samtliga fall. Om PCOS innebär att du får svårare att bli gravid, finns det läkemedel som får hypofysen att producera mer hypofyshormoner, vilket innebär att ägglossningen direkt ”pushas” fram. Ibland behöver man hjälp med att få i gång mensen, och då kan p-piller som understödjer regelbundna blödningar skrivas ut.

Test för PCOS

När man testar sig för PCOS inom sjukvården så görs det en PCOS utredning, är det ofta genom ultraljud av äggstockarna och diverse hormonprover. Testerna och undersökningen utförs av en gynekolog och innefattar normalt samtal om besvären, en kroppsundersökning och en gynekologisk undersökning. Hormonproverna sker i form av ett blodprov.

Du kan också beställa ett testosterontest som mäter din testosteronhalt. Testet är ett enkelt salivtest som du utför hemma, skickar in till vårt certifierade labb, och vars resultat skickas till dig i form av en omfattande rapport helt på svenska.

Vid PCOS rekommenderar vi att även mäta hormonerna östrogen och progesteron, med ett Östrogen och progesterontest då dessa även kan behöva balanseras.

 

Publicerad den Lämna en kommentar

Sömn och melatonin

Melatonin

Sambandet mellan sömn och melatonin är väldigt enkelt. Melatonin är nämligen det ämne som får oss att bli trötta. Det är ett hormon som produceras i tallkottkörteln och vars funktion är nödvändig för att vi ska kunna få tillräckligt med sömn och en normal dygnsrytm.

Melatoninhalten i kroppen justeras efter tiden på dygnet. På natten och när det är mörkt, ökar mängden för att signalera till kroppen att det är dags att sova. Halten minskar på dagen när man behöver vara pigg och alert. Det är många människor som lider av sömnstörningar.

Sömnens inverkan på vår hälsa

Sömn och hälsa går hand i hand. Kopplingen har länge varit känd och i princip all ny forskning bekräftar och/eller förstärker detta samband. Hela kroppen är beroende av sömn. Du kan göra bra, hälsofrämjande förändringar i allt från terapi, kost och träning – men utan sömn är det svårt att dra nytta av dessa förändringar. Prio 1 om du sover dåligt är alltså att fokusera på sömnen.

Sömnstörningar och långvarig sömnbrist

Det svåra är också att långvarig sömnbrist ofta skapar en ond cirkel. Om man oroar sig och ”vet” att man inte kommer kunna somna skapar det oro som i sin tur förstärker sömnsvårigheterna. Man börjar tänka på morgondagens arbetsdag, hur man ska orka, vad det är för fel och så vidare. Det är svårt att bryta rutiner, men i väldigt många fall är det precis det man måste göra. Det är inget mirakeltips, men en bra start: Försök hitta din egen sömnrutin. Det kan knappast bli värre att prova något nytt, om du redan har sömnproblem.

Enkla tips på att förbättra sömnen

Det finns tusentals tips på hur man kan förbättra sin sömn. I vissa fall handlar det bara om att varva ned i god tid innan sängdags; stänga av mobilen, inte inta koffein, alkohol eller nikotin, inte äta precis innan och så vidare. För många hjälper dessa tips, men för andra är det andra underliggande problem som kan resultera i sömnbrist. Därför finns det tyvärr inte något mirakeltips som fungerar för alla.

Melatonin fördelar utöver sömn

Sömn och hälsa är som sagt starkt ihopkopplade. Få saker har så god inverkan på kroppen som en god natts sömn. Brist eller obalans på melatonin kan alltså ge flera långsiktiga problem som inte direkt beror på melatoninbristen – utan snarare på effekterna av för lite sömn.

Melatonin påverkar bland annat:

 • Vår biologiska klocka
 • Kroppens immunförsvar
 • Ögonens funktion och hälsa
 • Psykiskt välbefinnande – framför allt årstidsbunden depression (SAD)

Att testa kroppens melatoninproduktion är enkelt att göra hemifrån och kan vara en bra start för att tag i sina sömnsvårigheter med ett melatonin test . Eftersom melatonin är så direkt kopplat till insomningsprocessen kan man få svar – svart på vitt – om melatonin åtminstone är del av problemet. Därefter kan man kontakta sjukvården för att få hjälp och eventuellt behandling. Kroniska sömnbesvär kan i många fall hjälpas av melatonintillskott.

Publicerad den Lämna en kommentar

Allt om FODMAP

De flesta har säkert hört talas om LCHF, vilket är en diet där man drar ned på mängden kolhydrater i kosten. Huruvida det är en bra idé eller inte kan man diskutera i oändlighet. FODMAP har vissa likheter med LCHF men det finns två tydliga skillnader:

 • Uteslutning av FODMAP-kolhydrater är tänkt att vara en kortsiktig diet för att hitta vad som resulterar i problem med magen, främst vid IBS.
 • FODMAP fokuserar på att utesluta vissa typer av kolhydrater och inte alla som vid en strikt LCHF-diet.

Vad är FODMAP?

Själva ordet FODMAP är en förkortning för Fermenterbara Oligo- Di- och Monosackarider, samt sockeralkoholer. Förkortningen är mer logisk på engelska då denna uteslutningsdiet härstammar från Australien. Nedan är är en lista på FODMAP olika delar:

 • Fermentable
 • Oligosaccharides
 • Disaccharides
 • Monosaccharides
 • And
 • Polyols

I enklare termer är FODMAP vissa typer av kolhydrater som våra tarmsystem generellt har svårt att bryta ned och är ofta kolhydrater med korta sockerkedjor. För de flesta så är dessa kolhydrater är i normal mängd inget problem och har tvärtom positiva hälsoeffekter, men för personer med känslig mage, framför allt IBS, så kan de kolhydrater som ingår i FODMAP förvärra symtomen. 

Ordet FODMAP används i många sammanhang och kan ibland orsaka lite förvirring. Normalt syftar man till en eller flera av nedan tre punkter:

 • FODMAP är en lista på kolhydrater som kan förvärra dina IBS besvär
 • FODMAP är en lista på kolhydrater som kan orsaka magproblem vid för hög konsumtion
 • Låg-FODMAP-diet innebär att man drar ned på antalet kolhydrater som ingår i denna livsmedelskategori

FODMAP och IBS – behandling med uteslutningsdiet

Processen för att lindra eller behandla IBS genom FODMAP bygger på en uteslutningsmetod där man till en början helt tar bort intaget av fermenterbara kolhydrater (kolhydrater som jäser i tarmen). Fermenterbara kolhydrater är inget problem för de allra flesta, men kan orsaka irritation hos personer med IBS och genom att dra ner på dessa livsmedel så har studier visat att besvären tydligt minskat.

Efter att ha uteslutit dessa livsmedel under en period så introducerar man dem en och en i taget för att se om symtomen blir värre igen eller kvarstår som lindriga. På så sätt kan man upptäcka vilka typer av kolhydrater som är den primära boven till besvären. Detta är ett av de argumenten som FODMAP-dietister förespråkar, dvs. att inte rekommendera en och samma diet för alla människor utan analysera vad varje individ mår bra av. Allas tarmflora är unik och kan vara mer eller mindre känslig mot olika ämnen och därför kan en uteslutningsmetod som FODMAP vara ett mer fördelaktigt alternativ än mer generella behandlingar.

Ofta kombineras även en behandling med FODMAP med någon form av stressbehandling eller terapi då IBS visat sig vara starkt kopplat till stress och oro.

Kom ihåg att en långsiktig total uteslutning av FODMAPs inte behöver vara det mest hälsosamma då kolhydrater är viktiga för att vår kropp ska fungera optimalt. Här rekommenderar vi därför att alltid konsultera med en dietist innan du utesluter stora mängder födoämnen eller gör någon annan omfattande ändring i din kost.

Låg och hög FODMAP-diet

Vad innebär egentligen en låg FODMAP-diet? För att göra det enkelt har vi skapat två listor där en lista innehåller mat och livsmedel som har hög koncentration av FODMAP och en med låg koncentration.

Hög FODMAP – frukter och bär

 • Äpple
 • Päron
 • Fikon
 • Dadlar
 • Torkad frukt
 • Konserverad frukt
 • Mango
 • Gröna/omogna bananer
 • Stenfrukter (körsbär, plommon exempelvis)
 • Vattenmelon
 • Björnbär
 • Svarta vinbär

Hög FODMAP – grönsaker och nötter

 • Pistagenötter
 • Cashew
 • Hasselnöt
 • Mandel
 • Sockerärtor
 • Svamp
 • Sparris
 • Kronärtskockor och jordärtskockor
 • Kål
 • Lök
 • Rödbetor
 • Bönor
 • Linser
 • Kikärtor

Hög FODMAP – veteprodukter och gluten

 • Pasta
 • I princip alla typer av mjöl, inklusive glutenfritt
 • Bulgur
 • Couscous
 • Müsli
 • Nudlar
 • Ris

Hög FODMAP – kött och mejeriprodukter

 • Mjölk
 • Grädde
 • Yoghurt
 • Kvarg
 • Creme Fraiche
 • Gräddost
 • Mjukost
 • Keso

*Kött innehåller i princip inte några kolhydrater alls utan mestadels protein. Däremot kan kött och andra protein- och fettrika animaliska produkter påverkar tarmen på andra sätt, men ur ett FODMAP-perspektiv är det inte relevant och det omnämns inte i ovan nämnda livsmedel.

Hög FODMAP – godis och sötsaker

 • Sockerfri saft
 • Sockerfri läsk
 • Sockerfritt godis
 • Glass

Notera att godis med ”vanligt socker” (sackaros) faktiskt inte räknas som FODMAP och jäser inte i tarmen på samma sätt. Vill du äta godis med låg FODMAP-halt så behöver du alltså gå emot den rekommendationen och undvika sockerfritt och istället äta godis med “vanligt socker”. Vårt älskade smågodis har som vi redan vet inte några större hälsofördelar, men med detta så vill vi påvisa att låg FODMAP och nyttig kost inte nödvändigtvis alltid är synonymer.

Glass är en annan sak som bör uteslutas, men i detta fall inte på grund av sockret utan här är det i stället laktosen i mjölkprodukterna som gör att klassas som hög FODMAP.

Mat med låg koncentration av FODMAP

Låg FODMAP – frukter och bär

 • Citron
 • Apelsin
 • Klementin / Satsumas
 • Honungsmelon
 • Vindruvor
 • Ananas
 • Blåbär
 • Jordgubbar
 • Mogna bananer
 • Kiwi

Låg FODMAP – grönsaker och nötter

 • Pecan
 • Jordnöt
 • Macadamia
 • Palsternacka
 • Morot
 • Squash
 • Groddar
 • Spenat
 • Selleri
 • Sallad
 • Tomat
 • Gurka

Är FODMAP bra?

Sammanfattningsvis kan man säga att forskningen tyder på ett samband mellan att en låg FODMAP-diet bidrar till lindrigare IBS-symtom. Hur FODMAP-kolhydrater påverkar kroppen på andra sätt – både negativt och positivt – är däremot långt ifrån fastställt. Det forskas däremot en hel del på FODMAPs unika egenskaper så vi hoppas på mer fakta inom detta område och hur denna uteslutningsdiet och behandling kan användas. 

Om du upplever symptom som till exempel gasig eller uppsvälld mage, smärta eller kramp i magen, diaréer eller förstoppning och funderar på att testa en FODMAP-diet, då kan vårt SIBO-test vara något för dig. Personer med IBS, personer som har svårt med kolhydrater, personer med glutenintolerans/celiaki samt personer som upplever något av ovan nämna symptom, bör testa sig för SIBO. Genom att undersöka om du har en bakteriell överväxt i tunntarmen, vilket innebär att det finns bakterier i tunntarmen som normalt sett knappt ska ha någon bakterieflora, så kan du då utesluta eller behandla detta i vidare behandling i samband med en kostomställning. 

https://gettested.se/produkt/sibo/

Publicerad den Lämna en kommentar

Vad är serotonin?

Serotoninbrist

Serotonin är en signalsubstans som ibland kallas för ”må-bra-hormon” eller ”lyckoämne”, eftersom en brist på hormonet kan leda till depression. Serotonin har dock flera andra viktiga funktioner kroppen. Den är aktiv i blodcirkulationen och kan till exempel förena blodplättar när sår uppstår. Mest förekommande är den i magen och tarmarna

Effekter av serotoninbrist och för mycket serotonin

Nedstämdhet och depression är kanske de mest förekommande symtomen vid serotoninbrist. Därför är tillskott av ämnet ofta en del av behandlingen mot depression, även om ny forskning visar att sambandet mellan serotoninbrist och depression inte är så enkelt.

Några symtom för serotoninbrist är:

 • Nedstämdhet eller depression
 • Försämrat minne
 • Ökat sötsug
 • Sömnproblem
 • Illamående
 • Dålig sårläkning

När det gäller för höga halter av serotonin så är det sällsynt. För de flesta är enda sättet att få för mycket serotonin genom tabletter och kosttillskott. På naturlig väg inträffar överdriven serotoninproduktion mer sällan, men alla kroppar är olika och har olika hög förmåga att hålla en balanserad serotoninnivå. Forskning har visat att obalanserad serotoninproduktion är kopplat till social fobi och ångest.

Vad man kan göra för att hålla sund serotoninbalans

Innan du ger dig på att försöka reglera serotoninbalansen kan det vara värt att göra ett enkelt hemtest som mäter serotonin i kroppen. Testet är ett urintest som är utformat för att vem som helst ska kunna använda det hemifrån. Testet skickas sedan till vårt labb för analys, och du får svar inom några dagar.

Tipsen för att ha en god nivå monoaminer är annars sådant som du bör göra för att må bra generellt i livet. Varierad och näringsrik kost, träning, avslappning och lite solexponering.

Det finns ingen mat som direkt ger kroppen mer serotonin. Men det finns mat som innehåller aminosyran tryptofan. Tryptofan är i sin tur är en viktig del för att kroppen ska kunna producera serotonin. Tryptofan finns primärt i proteinrik kost, både vegetarisk och animalisk:

 • Tonfisk
 • Kalkon
 • Kyckling
 • Nötkött
 • Sojabönor
 • Mjölk och mejeriprodukter
 • Nötter
 • Havregryn
 • Ägg

Forskningen är dock inte helt överens till huruvida ett intag av tryptofan i slutändan ökar mängden serotonin i hjärnan. Vad forskningen å andra sidan har visat, är att det finns andra sätt.

Träning och lugn aktivitet

Träning är antagligen det bästa och enklaste sättet att få igång produktionen av serotonin och andra monoaminer som dopamin och noradrenalin. Alla monoaminer påverkar på ett eller annat sätt vårt välmående och förmågan att känna lugn och harmoni. Solen är också en fantastisk källa för att stimulera serotoninhalten i kroppen.

Sedan kan det slutligen kanske vara lättare sagt än gjort, men att slappna av och göra saker som får en lugn är a och o. Det är inte bara bra för att producera rätt nivå av monoaminer, utan också för att få ro i hela kroppen. Om det så handlar om att meditera, läsa en bok, praktisera yoga, fixa med blommorna i trädgården – ja, alla sätt är bra om de ger dig lugn och rätt sinnesstämning.

Publicerad den Lämna en kommentar

Progesteron – viktigt för fertiliteten

Progesteron-fertilitet

Progesteron, även kallat gulkroppshormon, är främst ett kvinnligt könshormon som påverkar fertilitet och ägglossning. Det är också förstadium till könshormonerna testosteron, östrogen och kortisol samt viktigt för det centrala nervsystemet. Förändrade värden av progesteron ger såväl stora obalanser för andra hormoner samt påverkar centrala funktioner i medvetandet, kognition och sinnesstämningen. Nivåerna av progesteron varierar under menscykeln och ökar efter ägglossning.

Vill du testa dina nivåer av progesteron kan du enkelt beställa ett test här. Vill se fler bakomliggande orsaker om infertilitet kan du kolla vår symtomguide om detta här.

Progesteronets funktion

Progesteron är ett gulkroppshormon och tillhör precis som östrogen gruppen steroidhormon. Progesteron bildas av kolesterol i äggstockarna och i viss mängd i binjurarna och nervsystemet i hjärnan. Det fungerar som förstadium till testosteron, östrogen och kortisol och omnämns främst som ett kvinnligt könshormon med betydelse för kvinnans fertilitet och embryogenesen (för att det befruktade ägget ska fastna i livmoderslemhinnan). Det har också en viktig roll i det centrala nervsystemet. Nivåer varierar under menscykeln och ökar vid ägglossning och graviditet. Vid graviditet bildas progesteron i moderkakan vilket gör att progesteronnivåerna höjs. Progesteronet håller fostret vid liv och förhindrar ägglossning. Nivåerna för en icke-gravid fertil kvinna når en topp som börjar några dagar efter ägglossning och avtar någon dag innan menstruationen börjar. Varje månad mognar ett ägg i en äggblåsa för att sedan släppas ut i äggledaren där det transporteras till livmodern. Äggblåsan som håller om ägget görs om till en gulkropp och bildar progesteron. Listan över progesteronets alla funktioner kan göras lång:

 • Balanserar östrogen
 • Reglerar menscykeln
 • Är antidepressivt och lugnande
 • Påverkar sexlusten
 • Är vätskedrivande
 • Är förstadium till testosteron, östrogen och kortisol
 • Förhindrar för stor produktion av kortisol
 • Viktigt för att du inte ska få missfall

Progesteronbrist

Progesteronnivåerna höjs när du har ägglossning och sjunker i slutet av menscykeln, ungefär en vecka före mens. För mycket progesteron kan göra dig trött och slö. För lite progesteron kan leda till PMS och övergångsbesvär. Kvinnor med PCOS (polycystiskt ovariesyndrom) och infertilitetsproblem har oftast låg produktion av progesteron och samtidigt för hög produktion av testosteron. För lite progesteron kan också ge dålig hy och oregelbundna menstruationer till följd av utebliven ägglossning eller på grund av att kroppen inte mäktar med en tillräckligt hög produktion.

När du blir äldre hoppar kroppen över ägglossningen vissa månader och då bildas inget progesteron. Du får mens ändå, men ju oftare ägglossningen uteblir, desto större brist på progesteron får du.
Progesteron bildas ur kolesterol som är blodfetter. Naturligt fett är alltså nödvändigt för att du ska bilda progesteron och övriga hormoner.

Ägglossningen är det enda sättet du kan producera progesteron i hälsosamma doser, men även om du har ägglossning så kan progesteronproduktionen vara undermålig. Brist på progesteron innebär risk för infertilitet, spottings, missfall samt motsatserna till progesteronets positiva effekter såsom blodproppar, cancer och funktionell hypotyreos. Hypotyreos ger i sin tur upphov till viktökning, trötthet, håravfall m.m.

För att testa dina nivåer av progesteron, kolla vårt östrogen- och progesterontest här.

Publicerad den 1 kommentar

Manligt håravfall – varför män tappar håret

Testosteronbrist

Manligt håravfall är en naturlig process för män med stigande ålder och majoriteten upplever att håret blir ljusare och till sist trillar av ju äldre de blir. Under decennier har män brottats med mer eller mindre framgångsrika behandlingskurer för manligt håravfall med en förhoppning om att förlänga tiden med bra hårkvalitet och bibehållen hårväxt. Hur mycket hår man tappar, hur fort processen går och när varierar från person till person, där håravfallet för en del börjar redan i unga år och för andra aldrig. Den vanligaste orsaken för manligt håravfall är sedan länge känt: bristen på testosteron och en ökad känslighet för framför allt dihydrotestosteron (DHT). Dihydrotestosteron bildas ur testosteron och därför vill många män mäta sina nivåer för att säkerställa att de ligger i balans. Här kan du mäta ditt testosteron hos oss.

Manligt håravfall på grund av brist på testosteron DHT

DHT är under puberteten nödvändigt för könsmognadsprocessen och det är även det ämne som gör att skäggväxten och kroppsbehåring börjar att växa. Trots att det alltså är ett ämne som stärker hårväxten i ung ålder, har det lite av en motsatt effekt ju äldre man blir. Höga nivåer av DHT över tid gör nämligen att hårstråna blir kortare och smalare, samtidigt som hårsäckarna förminskas.

Utvecklingen av denna typ av manligt håravfall, med svagare hårstrån och förminskade hårsäckar, sker ofta under en längre tidsperiod. Det är dessutom genetiskt huruvida denna process sker tidigt eller senare i livet.

Manligt håravfall av andra anledningar

Håravfall behöver inte nödvändigtvis bero på genetiken. Det finns flera andra orsaker som kan bidra till utdraget eller plötsligt håravfall:

 • Stress
 • Vitaminbrist
 • Depression
 • Sjukdom

Manligt håravfall på grund av vitaminbrist är däremot relativt ovanligt, såvida du inte äter en väldigt ensidig kost som inte bidrar tillräckligt med vitaminer.

Håravfall och stress – hur hänger det ihop?

Depression, långvarig stress och andra typer av psykisk ohälsa kan alla ha effekter på vår hårväxt. När kroppen utsätts för hög stress under långa perioder reglerar kroppen det på olika sätt där funktioner som inte anses vara prioriterade nedregleras – hårsäckarna är en av dessa funktioner. Under denna vilofas uppstår normalt inget noterbart håravfall, men det är när vilofasen är över som ett plötsligt håravfall kan uppstå. Det upplevs ofta som en chockerande händelse för många män och som kan skapa ytterligare stress för kroppen. 

Eftersom håravfall kan uppkomma flera månader efter att stressen har ”lagt sig”, kan det vara svårt att koppla detta till tidigare stressperiod. Även om manligt håravfall i sig inte är farligt så kan den bakomliggande orsaken vara kopplat till allvarligare tillstånd. Därför är det alltid bra att söka hjälp ifall du märker att ett eventuellt håravfall ökar, detta för att utreda symptomen vidare och utesluta att det inte beror på någon sjukdom.

Behandling av manligt håravfall

Då manligt håravfall är ett vanligt förekommande idag så har forskningen och olika behandlingsalternativ växt de senaste åren inom detta område. Hur mycket just du känner att du påverkas av en reduceras hårväxt får avgöra vilket tillvägagångssätt som du väljer och idag erbjuds det allt från olika hårschampon, läkemedel och plastikkirurgi.  

Men för att förebygga manligt håravfall så finns det mycket som du själv kan för att förebygga att detta uppstår. Till exempel så kan obalanser i våra viktiga hormoner vara en anledning till manligt håravfall såsom, utöver testosteron, avser DHEA, kortisol, östrogen och progesteron. Alla dessa hormoner har stor betydelse för att vi ska må bra och för att alla funktioner i kroppen ska fungera optimalt. Vi rekommenderar därmed män att kontinuerligt mäta sina hormonnivåer för att säkerställa att de är på rätt nivåer och det kan du göra genom ett enkelt test hos oss och som du kan läsa mer om här

Publicerad den Lämna en kommentar

Allt om östrogen och progesteron

Allt om östrogen

Östrogen kallas ibland det kvinnliga könshormonet. Den beskrivningen är inte helt och hållet fel, men väldigt förenklad. Östrogen är snarare ett samlingsnamn på en hel grupp steroidhormoner där östradiol, östriol och östron räknas till de allra viktigaste, framför allt hos kvinnor. Gemensamt för alla är att de har en så kallad östrogen effekt, vilket betyder att de styr menstruationscykeln och andra fundamentala förändringsprocesser i kvinnokroppen. Östrogen påverkar dock kroppen på fler sätt än så. Mängden östrogen är högre hos kvinnor, men är fortfarande en vital del även hos män.

Östrogens funktion och effekt

För kvinnor är östrogenets viktigaste funktion att igångsätta förändringsprocesser i kroppen. Det kan vara menstruationscykeln, graviditet, klimakteriet eller puberteten. Vilken typ av östrogen som dominerar beror på vilken process det handlar om.

Östradiol är det primära hormonet för vuxna kvinnor före klimakteriet. Östradiol reglerar bland annat menscykeln och utvecklingen under puberteten. Det har också viktiga icke-fertila funktioner. Östradiol är till exempel viktigt för att upprätthålla ett starkt skelett och hög bendensitet och ger ett naturligt skydd mot hjärt- och kärlsjukdomar. För män är östradiol viktigt för spermieproduktionen.

Under graviditeten är det i stället östriol som tar överhanden. Hos män och icke-gravida kvinnor är mängden östriol i kroppen nästintill försumbar. Östriol bildas från testosteron och progesteron. Det används ibland som lokal östrogenbehandling mot exempelvis torra slemhinnor och överaktiv blåsa.

Det tredje hormonet, östron, är framför allt aktivt bland kvinnor efter klimakteriet. Det är också vanligt i p-piller. Produktionen av både östradiol och östriol stoppas under klimakteriet och produktionen av östron flyttas från äggstockarna till andra delar av kroppen.

Östrogenbrist – symtom och behandling

Det är inte alltid som östrogenbrist betyder att något är fel. Det är tvärtom naturligt att få minskad östrogenproduktion runt 50 års ålder. Symtom kan fortfarande uppstå och orsaka problem, men det kanske kan vara en liten tröst att veta att det är en naturlig effekt av klimakteriets början och i det flesta fall inte farligt. Risken för benskörhet och hjärt- och kärlrelaterade problem ökar generellt efter klimakteriet, på grund av att östradiol slutar produceras (och byts ut mot östron).

Östrogenbrist kan dock innebära att någon form av åtgärd behöver tas. Normalt behandlas det genom tillskott av östrogen, oftast östradiol eller östriol. Eftersom östrogennivån är så pass starkt kopplad till progesteronnivån är det vanligt att kombinera östrogentillskott med gestagen (en syntetisk form av progesteron). Östrogentillskott kan tas på olika sätt, till exempel genom salva, tablett eller plåster.

Symtom för östrogenbrist är:

 • Torra slemhinnor
 • Humörsvängningar och nedstämdhet
 • Svårt att sova
 • Kraftiga svettningar och värmevallningar
 • Urinvägsbesvär

 

Östrogendominans – symtom och behandling

Även för mycket östrogen kan leda till problem. Det är dock viktigt att komma ihåg att det är balansen mellan östrogen och progesteron som är det viktiga. Symtom som uppstår vid ett överskott av östrogen kan till exempel vara:

 • Minskad sexlust
 • Plötslig viktuppgång
 • Humörsvängningar och nedstämdhet
 • Oregelbunden mens
 • Smärta och svullnad i brösten

Varför östrogendominans uppstår går inte att säga på rak arm, men några gemensamma faktorer brukar vara övervikt, sköldkörtelproblem, användning av minipiller/p-stav och kost bestående av extremt höga nivåer av fytoöstrogener (växtämnen som liknar kroppens östrogen och som finns i bland annat sojabönor, linfrön och solrosfrön). Östrogendominans ses normalt som ett ”helkroppsproblem” och/eller en obalans och bör behandlas därefter.

Hormoner som påverkar menscykeln

När menscykeln börjar är det flera typer av hormoner inblandade. Östrogen och progesteron är de primära, men även luteiniserande (LH) och follikelstimulerande (FSH) hormon påverkar. Kortfattat kan man säga att LH-hormon stimulerar gulkropparnas funktion och är viktiga för att reglera ägglossningen. FSH-hormon främjar produktionen av könsceller.

Östrogen och progesteron vid mens

Under menscykelns första fas är både progesteron- och östrogennivåerna låga. Beroende på hur man delar upp menscykeln har denna fas lite olika namn: låghormonfas eller follikelfas är vanliga benämningar. Det är fasen då livmodern ”renas” och kvinnan blöder.

Mängden östrogen ökar sakta men säkert den första veckan för att sedan öka markant fram till ägglossningen där östrogennivån når sin ”peak”. Ägglossningen inträffar ”normalt” två veckor efter första mensen, alltså i mitten av cykeln. Kom dock ihåg att själva tidslinjen är högst individuell och kan variera.

Progesteronnivån har en lite mer blygsam utveckling. Progesteron ligger på en relativt jämn nivå under mensen, men ökar något vid ägglossningen vid samma tidpunkt som ökningen av östrogen startar.

Östrogen och progesteron efter ägglossning

Perioden efter ägglossningen, ibland kallad lutealfasen, pågår fram till nästa mens. Östrogennivån minskar kraftigt under fasens början, men går aldrig under östrogennivån under follikelfasen/låghormonfasen. Efter drygt en vecka i lutealfasen ökar östrogenet igen, och sjunker sedan till ”bottennivån” då nästa menscykel startar. Progesteron å andra sidan, når i mitten av lutealfasen sin högsta nivå.

Sammanfattningsvis kan vi slutleda att balansen mellan östrogen och progesteron är det som är absolut viktigast. Nivåerna av både östrogen och progesteron förändras naturligt beroende på tidpunkt i menscykeln och andra processer i kroppen. Att mäta nivån av det ena utan det andra ger sällan någon insikt om din kropps hormonbalans.

Östrogen hos män

När man talar om östrogen är männen ofta åsidosatta till en mening eller parentes. Det betyder inte att män kan förbise sin östrogennivå, utan snarare att östrogenet har så tydligt unika och livsviktiga funktioner hos kvinnor, att det helt enkelt blir det som sätts i fokus.

Med det sagt så finns det funktioner i kroppen där östrogen påverkar män annorlunda än kvinnor, även om man bortser från de uppenbara effekterna på kvinnors förändringsprocesser.

För det första så handlar inte en hälsosam östrogenbalans hos män om förhållandet till progesteron. Hos män är det i stället testosteron som är det primära balanserande hormonet. För mycket östrogen hos män, eller östrogendominans i förhållande till testosteron, kan leda till:

 • Viktuppgång
 • Minska sexlust
 • Bröstförstoring (utveckling av ”kvinnobröst”)
 • Erektil dysfunktion
 • Infertilitet

I övrigt bidrar en sund nivå av östrogen hos män till samma positiva effekter som hos kvinnor, det vill säga starkare skelett och skydd mot hjärtinfarkt och andra hjärt- och kärlrelaterade problem. Att män i högre grad drabbas av hjärtinfarkt beror delvis på männens naturligt lägre östrogenhalt.