Publicerad den Lämna en kommentar

Kostens påverkan på tandhälsan

tand

Vad vi äter har stor inverkan på hur vår tand- och munhälsa ser ut. Då menar vi inte bara att socker ger hål i tänderna, utan också hur mineralbalans och vitaminbalans påverkar våra tänder.

Saliv – det naturliga munförsvaret

Munnen har ett naturligt försvar mot syraattacker som bildas när till exempel kariesbakterierna försöker bryta ned socker och andra ämnen i munnen. Detta försvar är saliv. Det är som ett kortsiktigt försvarssystem som kan reparera mindre skador som direkt uppstår efter att syra och plack har bildats. Saliv med flour är extra effektivt, vilket är en anledning till att flour är så vanligt förekommande i tandkräm, munskölj och som tillskott.

Eftersom saliv är ett effektivt naturligt försvar, är det ingen överraskning att muntorrhet leder till ett försämrat munförsvar. Muntorrhet innebär att det är större risk för skador i tänderna och ökad karies. Samma sak fast tvärtom gäller salivbildande ämnen. Mat som har högt tuggmotstånd ökar salivmängden och även sockerfria tuggummin är effektiva åtgärder för att boosta salivproduktionen.

Vitaminer och mineraler för tänderna

Men saliv är inte enda skyddet. Många forskare har hittat samband mellan blödning i tandkött och brist på D-vitamin. Forskning har också försökt hitta samband mellan D-vitaminbrist och parodontit. Parodontit leder på lång sikt till tandlossning och innebär att ben och vävnader runt tandköttet skadas permanent. Huruvida det finns ett samband mellan vitamin D och parodontit är dock inte helt fastställt. Forskningsvärlden är delad och inget är bevisat. Vad man dock kan säga med säkerhet är att ett en hälsosam nivå av D-vitamin inte på något sätt kan skada dina tänder.

Kollagen är ett annat ämne som är av högsta vikt för våra tänders (och våra bens) hälsa. Kollagen är ett fiberprotein som binder vävnad, hud, ben och senor. Det har också stor påverkan på den generella tandhälsan, framför allt hos äldre där den naturliga kollagenproduktionen försämras. En god nivå av C-vitamin och magnesium är också viktigt.

GetTested

GetTested

Vi älskar hälsa, baserat på vetenskap. Vi erbjuder över 50 hälsotest för att våra kunder på ett enkelt sätt ska kunna optimera sin hälsa för bästa välmående. Har du någon fråga? Vi hjälper dig gärna, kontakta oss här.

Related Articles

Jod och sköldkörteln

Sköldkörteln och jod

Endometrios behandling|Endometrios

Endometrios – symptom, behandling och tester

Hemmatester

Allt vanligare med hemmatester

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *