Publicerad den Lämna en kommentar

Malabsorption – problem med matsmältningen

malabsorption

 

Malabsorption eller malabsorptionssyndrom är ett samlingsnamn på flera olika sjukdomstillstånd. Gemensamt för alla är att det råder någon form av brist i tarmarnas funktion som innebär att näringsupptaget försämras. Med andra ord är det svårare eller omöjligt att bryta ned ett eller flera näringsämnen. Den mest besvärande typen av malabsorption kallas tarmsvikt.

Olika typer av matsmältningsproblem

Vilka näringsämnen som orsakar problem varierar. Det kan vara makronutrienter (proteiner, kolhydrater och fetter) eller mikronutrienter (mineraler och vitaminer). Några vanliga matsmältningsproblem är laktosintolerans och glutenintolernas (celiaki).

Gallsaltsdiarré är ett annat vanligt sjukdomstillstånd som bland annat kan uppstå som ett resultat av Crohns sjukdom eller andra mag- och tarmsjukdomar. Gallsaltsdiarré ger en ökad produktion av gallsyra, vilket kan leda till kronisk diarré, eller i värsta fall steatorré som är avföring som är mycket fettrik. Brist på vitamin B12 är en annan vanlig konsekvens av gallsaltsdiarré.

Andra exempel på malabsorptionssjukdomar är:

  • Bukspottkörtelsvikt
  • Tropisk sprue
  • Korttarmssyndrom
  • Steatorré
  • Whipples sjukdom

Orsak till malabsorption

Problem med matsmältningen klassas normalt i två typer. Den primära typen kan både förvärvas eller vara medfödd. Sekundär malabsorption kan uppstå vid skador på tarmen, på grund av exempelvis annan sjukdom.

Malabsorption kan alltså vara genetiskt och förvärrat genom kost och miljö. Många typer av intoleranser, däribland laktosintolerans tycks dessutom ha starka kopplingar till ålder – det vill säga, förmågan att bryta ned näring på ett korrekt sätt försämras ju äldre vi blir.

Symtom och behandling

Många av de symtom som uppstår på grund av malabsorption delas med vanliga mag- och tarmsjukdomar:

  • Diarré
  • Kram eller smärta i magen
  • Gasbildning
  • Humörsvängningar
  • Huvudvärk

Det kan därför vara svårt att helt säkerställa var dina eventuella magproblem beror på. Livsstilsfaktorer, kostvanor, personlighet, släkthistoria, höga nivåer av stress och oro – alla dessa är viktiga komponenter för att kunna ställa en korrekt diagnos för mag- och tarmproblem. Det är också viktiga komponenter när man utformar en behandlingsplan. Ibland räcker det med livsstilsförändringar, medan det i andra fall kan krävas medicinering eller kirurgiskt ingrepp.

GetTested

GetTested

Vi älskar hälsa, baserat på vetenskap. Vi erbjuder över 50 hälsotest för att våra kunder på ett enkelt sätt ska kunna optimera sin hälsa för bästa välmående. Har du någon fråga? Vi hjälper dig gärna, kontakta oss här.

Related Articles

kiwiskal

Glöm inte skalen!

crohns sjukdom

Crohns sjukdom och tarmbakterier

mandarin phvärde

Bakterier och pH-värde

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *