Publicerad den Lämna en kommentar

Manligt håravfall – varför män tappar håret

Testosteronbrist

Manligt håravfall är en naturlig process för män med stigande ålder och majoriteten upplever att håret blir ljusare och till sist trillar av ju äldre de blir. Under decennier har män brottats med mer eller mindre framgångsrika behandlingskurer för manligt håravfall med en förhoppning om att förlänga tiden med bra hårkvalitet och bibehållen hårväxt. Hur mycket hår man tappar, hur fort processen går och när varierar från person till person, där håravfallet för en del börjar redan i unga år och för andra aldrig. Den vanligaste orsaken för manligt håravfall är sedan länge känt: bristen på testosteron och en ökad känslighet för framför allt dihydrotestosteron (DHT). Dihydrotestosteron bildas ur testosteron och därför vill många män mäta sina nivåer för att säkerställa att de ligger i balans. Här kan du mäta ditt testosteron hos oss.

Manligt håravfall på grund av brist på testosteron DHT

DHT är under puberteten nödvändigt för könsmognadsprocessen och det är även det ämne som gör att skäggväxten och kroppsbehåring börjar att växa. Trots att det alltså är ett ämne som stärker hårväxten i ung ålder, har det lite av en motsatt effekt ju äldre man blir. Höga nivåer av DHT över tid gör nämligen att hårstråna blir kortare och smalare, samtidigt som hårsäckarna förminskas.

Utvecklingen av denna typ av manligt håravfall, med svagare hårstrån och förminskade hårsäckar, sker ofta under en längre tidsperiod. Det är dessutom genetiskt huruvida denna process sker tidigt eller senare i livet.

Manligt håravfall av andra anledningar

Håravfall behöver inte nödvändigtvis bero på genetiken. Det finns flera andra orsaker som kan bidra till utdraget eller plötsligt håravfall:

  • Stress
  • Vitaminbrist
  • Depression
  • Sjukdom

Manligt håravfall på grund av vitaminbrist är däremot relativt ovanligt, såvida du inte äter en väldigt ensidig kost som inte bidrar tillräckligt med vitaminer.

Håravfall och stress – hur hänger det ihop?

Depression, långvarig stress och andra typer av psykisk ohälsa kan alla ha effekter på vår hårväxt. När kroppen utsätts för hög stress under långa perioder reglerar kroppen det på olika sätt där funktioner som inte anses vara prioriterade nedregleras – hårsäckarna är en av dessa funktioner. Under denna vilofas uppstår normalt inget noterbart håravfall, men det är när vilofasen är över som ett plötsligt håravfall kan uppstå. Det upplevs ofta som en chockerande händelse för många män och som kan skapa ytterligare stress för kroppen. 

Eftersom håravfall kan uppkomma flera månader efter att stressen har ”lagt sig”, kan det vara svårt att koppla detta till tidigare stressperiod. Även om manligt håravfall i sig inte är farligt så kan den bakomliggande orsaken vara kopplat till allvarligare tillstånd. Därför är det alltid bra att söka hjälp ifall du märker att ett eventuellt håravfall ökar, detta för att utreda symptomen vidare och utesluta att det inte beror på någon sjukdom.

Behandling av manligt håravfall

Då manligt håravfall är ett vanligt förekommande idag så har forskningen och olika behandlingsalternativ växt de senaste åren inom detta område. Hur mycket just du känner att du påverkas av en reduceras hårväxt får avgöra vilket tillvägagångssätt som du väljer och idag erbjuds det allt från olika hårschampon, läkemedel och plastikkirurgi.  

Men för att förebygga manligt håravfall så finns det mycket som du själv kan för att förebygga att detta uppstår. Till exempel så kan obalanser i våra viktiga hormoner vara en anledning till manligt håravfall såsom, utöver testosteron, avser DHEA, kortisol, östrogen och progesteron. Alla dessa hormoner har stor betydelse för att vi ska må bra och för att alla funktioner i kroppen ska fungera optimalt. Vi rekommenderar därmed män att kontinuerligt mäta sina hormonnivåer för att säkerställa att de är på rätt nivåer och det kan du göra genom ett enkelt test hos oss och som du kan läsa mer om här

GetTested

GetTested

Vi älskar hälsa, baserat på vetenskap. Vi erbjuder över 50 hälsotest för att våra kunder på ett enkelt sätt ska kunna optimera sin hälsa för bästa välmående. Har du någon fråga? Vi hjälper dig gärna, kontakta oss här.

Related Artiklar

Jod och sköldkörteln

Sköldkörteln och jod

Endometrios behandling|Endometrios

Endometrios – symptom, behandling och tester

Hemmatester

Allt vanligare med hemmatester

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *