Beställningar innan kl 14 skickas samma dag
Välj en sida

Manligt håravfall – varför män tappar håret

Manligt håravfall – varför män tappar håret

Med åldern är det helt naturligt för män att tappa håret. För nästan alla börjar förr eller senare håret bli ljusare och till sist trillar det av. Men att det är naturligt är en klen tröst för den mentala plåga denna process ofta kan innebära för män. Under åtminstone decennier har män brottats med mer eller mindre framgångsrika kurer för att förlänga tiden man har med hår. Vid vilken tidpunkt i livet som håravfallet inträffar för män varierar kraftigt, likaså hur snabbt processen tar. Den vanligaste orsaken för manligt håravfall är sedan länge känd: testosteron och en ökad känslighet för framför allt dihydrotestosteron (DHT).  Dihydrotestosteron bildas ur testosteron, därför vill många män mäta sitt testosteron för att kolla om de ligger onormalt högt. Här kan du mäta ditt testosteron.

Håravfall på grund av testosteron DHT

DHT är under puberteten nödvändigt för könsmognadsprocessen. Det är också det ämne som gör att skäggväxt och kroppshår börjar att växa. Trots att det alltså är ett ämne som stärker hårväxten i ung ålder, har det lite av en motsatt effekt ju äldre man blir. Exponering av DHT över tid gör nämligen att hårstråna blir kortare och smalare, samtidigt som hårsäckarna förminskas.

Denna typ av håravfall med svagare hårstrån och förminskade hårsäckar, sker ofta under en längre period. Det är dessutom högst genetiskt huruvida detta sker tidigt eller senare i livet.

Manligt håravfall av andra anledningar

Håravfall behöver inte nödvändigtvis bero på genetiken. Det finns flera andra orsaker som kan bidra till långsiktigt eller plötsligt håravfall:

  • Stress
  • Vitaminbrist
  • Depression
  • Sjukdom

Håravfall på grund av vitaminbrist är relativt ovanligt. Såvida du inte äter en väldigt ”nischad” kost som inte ger tillräckligt med vitaminer, är det alltså stor sannolikhet att håravfallet beror på något annat.

Depression, långvarig stress och andra typer av psykisk ohälsa kan alla ha effekter på hårväxten. När kroppen utsätts för hög stress under en lång period kan kroppen reagera på olika sätt. Ett sätt är att kroppen sätter hårsäckarna i vilofas. Under denna vilofas uppstår normalt inget noterbart håravfall. Men när vilofasen är över – vilket normalt tar 2 – 3 månader men kan sträcka sig upp till ett halvår – kan ett plötsligt håravfall inträffa som för många kan kännas alarmerande.

Eftersom håravfallet då sker flera månader efter stressen ”lagt sig” kan det spontant vara svårt att koppla bortfallet av hår till den tidigare stressperioden. Även om håravfallet i sig inte är farligt, kan det ändå alltså grunda sig i ett allvarligare tillstånd. Därför är det alltid bra att söka hjälp när du märker att håravfallet börjar för att utesluta att det inte beror på någon sjukdom.

GetTested - Vi kan hälsa

Ställ gärna frågor om allergier, intoleranser, korsallergier, magbesvär såsom IBS eller annat du undrar över. Du kan kontakta oss här, eller genom att skriva en kommentar nedan.

    0 kommentarer

    Skicka en kommentar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *