Blogginlägg 5 min läsning

Min hälsohistoria – från utbränd, utmattad och undernärd till starkare än någonsin

Markus på GetTested.se
Författad av

Markus på GetTested.se

Min hälsohistoria – från utbränd, utmattad och undernärd till starkare än någonsin

Publicerad den Lämna en kommentar

Min hälsohistoria – från utbränd, utmattad och undernärd till starkare än någonsin

Jag tänkte jag skulle ge er en genomgång av min egna hälsohistoria som inspiration till er som kanske tänker ta tag i er hälsa.

Det började när jag flyttade till Lund för att studera biomedicin för drygt 10 år sen. Som med allt jag gör så gör jag det till 100% samtidigt som jag även upprätthåller ett hårt träningsschema och en strikt kosthållning parallellt med allting annat. Jag pluggade >8 timmar om dagen, cyklade >2 mil varje dag till och från skolan och gymmet, tränade 4-5 gånger i veckan och isolerade mig från det mesta som inte hade med plugget att göra.

Jag började känna mig ganska sliten redan under den första höstterminen men fortsatte bara köra på som jag alltid gör. Under första året gick jag ner ca 10 kg. I samband med det kraschade min mage vilket gjorde mig väldigt begränsad i vad jag kunde äta. I samma veva gjorde jag även ett intoleranstest som visade förhöjda nivåer mot gluten, komjölk och ägg, vilket jag sedermera uteslöt och fortfarande gör eftersom det påverkar min mage.

De följande två åren gick jag ner ytterligare ca 5 kg om året och vägde 50 kg när jag tog min kandidatexamen. Under den sista vårterminen åkte jag in på sjukhus för första gången för utredning av Addisons sjukdom (en autoimmun sjukdom som påverkar binjurarna). Jag visste dock att mina problem hade med stress att göra och inte någon ovanlig sjukdom men efter påtryckningar från läkare så valde jag ändå att genomgå utredningen.

Varje sommar mellan respektive läsår gjorde jag även sommarprojekt på universitetet, vilket när jag blickar tillbaka kanske inte var det klokaste med tanke på att jag egentligen bara hade behövt återhämta mig inför nästa termin. Jag bestämde mig dock ändå för att fortsätta med en master efter min kandidatexamen och lyckades med nöd och näppe ta mig igenom det första året innan kroppen verkligen sade ifrån på riktigt. Jag valde då att sjukskriva mig från skolan och flyttade hem till mina föräldrar igen. De kommande 2-3 åren var en berg- och dalbana med flertalet sjukhusbesök.

Vikten fortsatte att rasa trots att jag bara tog det lugnt om dagarna men allt jag åt rann mer eller mindre bara rakt igenom och sommaren 2018 vägde jag 39 kg på 173 cm innan det vände. Jag kan egentligen inte riktigt svara på vad som fick det att vända annat än ren vilja att ta mig tillbaka till ett normalt liv igen. Sammantaget tog det mig ungefär 5 år att köra mig själv i botten flera gånger om och ytterligare 5 år innan jag var helt återställd. Nu väger jag drygt 80 kg i mitt livs bästa form med många lärdomar rikare.

Under min sjukdomsperiod gjorde jag varenda test som går att göra och det har gett mig en bättre förståelse för hur min kropp fungerar men de flesta avvikelser normaliserades av sig självt i samband med att jag byggde upp mig själv igen. Jag har haft allvarliga avvikelser på blodprover och gjort benmärgsbiopsi, gastroskopi, koloskopi och skiktröntgen av bröstkorg och buk, haft flertalet födoämnesintoleranser och svåra mag-tarmproblem, haft höga nivåer av mögelgifter och tungmetaller i kroppen som jag sedermera åtgärdat genom att undvika exponering och stötta kroppens reningssystem. Det är svårt att svara på varför alla dessa avvikelser och problem uppstod, men troligtvis hade det främst att göra med långvarig stress och svår undernäring.

Så vad vill jag egentligen säga med allt det här? Dels vill jag ge er en uppfattning om vad jag har gått igenom för att vara där jag är idag, samtidigt som jag även vill ge er som kämpar med er egna hälsa hopp om att det kan bli bättre trots att det kanske inte känns så just nu. Det gäller att aldrig ge upp hoppet och ha ett klart och tydligt mål. Se över vart ni befinner er i nuläget, vad det är som har gjort att ni har hamnat här, vad ni vill åstadkomma med er själva och hur ni ska ta er dit. Det kan innebära flertalet tester för att få en bättre uppfattning om vad era besvär beror på, men glöm aldrig att stress troligtvis är en stor bidragande faktor i de flesta fall.

Markus på GetTested.se

Markus på GetTested.se

Vår hälsocoach Markus är utbildad inom biomedicin och har mer än 10 års erfarenhet av funktionsmedicin där han även utbildar vårdpersonal inom området.

Han har arbetat som hälsocoach i flera år både med män och kvinnor med alla möjliga problem från hormonella besvär, mag-tarmproblem (t.ex. SIBO), ME/CFS och postcovid.


Markus anser inte att det finns någon ”one size fits all”, utan arbetar med ett individanpassat upplägg som kan variera från person till person beroende på bakgrundshistoria, hälsohistorik och genetiska faktorer.

Du kan boka Markus här.

Om Markus på GetTested.se

Markus på GetTested.se
Författad av

Markus på GetTested.se

Professionell hälsocoach

Vår hälsocoach Markus är utbildad inom biomedicin och har mer än 10 års erfarenhet av funktionsmedicin där han även utbildar vårdpersonal inom området. Han har arbetat som hälsocoach i flera år både med män och kvinnor med alla möjliga problem från hormonella besvär, mag-tarmproblem (t.ex. SIBO), ME/CFS och postcovid. Markus anser inte att det finns någon ”one size fits all”, utan arbetar med ett individanpassat upplägg som kan variera från person till person beroende på bakgrundshistoria, hälsohistorik och genetiska faktorer. Du kan boka Markus här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *