Hälsofakta 4 min läsning

Positivt och negativt med histamin

GetTested
Författad av

GetTested

Histamin Jordgubbar

Positivt och negativt med histamin

Publicerad den Lämna en kommentar

Positivt och negativt med histamin

Histamin Jordgubbar

Histamin är ett hormon som kroppen dels producerar naturligt själv, men som också kan komma genom vår kost. Det är ett ämne som är nödvändigt för att framför allt immunförsvaret ska kunna fungera korrekt. Det går att få i sig för mycket histamin, vilket kan innebära inflammation och symptom som liknar de vid matförgiftning om man är känslig för det. Många är intoleranta och reagerar även vid små halter när den tas in genom kost. Vissa har inga problem alls, vissa har förmåga att bryta ned histamin till en viss gräns medan andra inte kan bryta ned det alls.

Här är några exempel på mat som har hög histaminhalt:

 • Torkat och lagrat kött
 • Fisk, skaldjur och fisksås
 • Spenat
 • Bönor
 • Jordnötter
 • Godis och andra produkter med konserveringsmedel och färgämnen
 • Bananer
 • Jordgubbar
 • Potatis
 • Paprika
 • Tomat

Problematiken kring histamin

Histamin har många funktioner och påverkar många delar i kroppen. Det är till exempel del av mag- och tarmsystemet och muskler runt luft- och matstrupen. Framför allt är det som sagt kopplat till immunförsvaret. Det i sig är ett problem, eftersom det kan innebära svårigheter att upprätthålla ett stabilt immunförsvar.

Ett annat problem är att symptomen kan variera enormt på flera olika kroppsdelar. Hud, lungor, tarmkanalen, hjärt- och kärlsystemet och nervsystemet kan alla få mer eller mindre besvärliga symptom. Det är alltså svårt att direkt peka på ett symptom som direkt visar på histaminintolerans. Med ett hemmatest för histaminintolerans kan du ta första steget mot att undersöka hur det ser ut. Därefter kan du besöka läkare för att antingen få rekommendationer om kost eller få behandling om besvären är stora.

Skillnad mellan intolerans och allergi – rör inte till det

Histaminintolerans är ingen allergi, vilket brukar leda till frågan vad skillnaden mellan intolerans och allergi egentligen är. Låt oss reda ut den distinktionen på en gång:

När en allergiker reagerar på ett allergiframkallande ämne så skapar kroppen antikroppar för att försvara sig mot ämnet. Reaktionen är på ett sätt helt irrationell. Ingen kan väl påstå att katthår i grunden skulle vara farligt för människor. Trots det finns det något i katthår som vissa kroppar ser som ett hot, och därmed triggar i gång immunförsvaret.
Varför kroppen reagerar så är inte fastställt inom medicinforskningen, men en teori är till exempel att det är en evolutionär kvarleva från när det var en god idé att hålla sig borta från kattdjur som tigrar eller lejon. Att immunförsvar aktiveras innebär i sin tur att symptom som huvudvärk, rinnande näsa, irriterande ögon och annat kan uppstå.

Intolerans betyder i stället att kroppen helt enkelt inte kan bryta ned ett visst ämne. Laktos är ett vanligt exempel. Vid laktosintolerans saknar kroppen det enzym som krävs för att bryta ned ämnet, vilket också kan skapa symptom som liknar de vid allergi (men inte alltid). Histamin är alltså ett annat ämne som kan skapa liknande reaktioner när det kommer från maten.

Har du misstankar om att du kan vara histaminintolerant så beställ ett hemmatest idag och besök en vårdcentral för eventuell behandling!

Vanliga missförstånd kring termerna

Ibland kommer orden överkänslighet in som en övergripande grupp och icke-allergi som synonym till intolerans förekommer också. Överkänslighet kan istället handla om vad man kallar “läckande tarm”, vilket gör att man reagerar på födoämnen man egentligen inte bör reagera på. Var vaksam om du läser någon artikel i stil med ”mirakelmat för överkänsliga” om ordet överkänslig inte tydligt definieras i artikeln. Håll det enkelt och kom ihåg på att intolerans och allergi är olika saker som vanligtvis behandlas på olika sätt. Och som alltid ska du alltid kontakta läkare eller vårdcentral om du är orolig eller har symptom du inte fått diagnostiserade.

GetTested

GetTested

Vi älskar hälsa, baserat på vetenskap. Vi erbjuder över 100 hälsotest för att våra kunder på ett enkelt sätt ska kunna optimera sin hälsa för bästa välmående. Har du någon fråga? Vi hjälper dig gärna, kontakta oss här.

Om GetTested

GetTested
Författad av

GetTested

Professionell hälsocoach

Vi älskar hälsa, baserat på vetenskap. Vi erbjuder över 100 hälsotest för att våra kunder på ett enkelt sätt ska kunna optimera sin hälsa för bästa välmående. Har du någon fråga? Vi hjälper dig gärna, kontakta oss här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *