Publicerad den Lämna en kommentar

Sköldkörtelproblemen ökar – både bland män och kvinnor

Skoldkortelproblem

Sköldkörtelsjukdom anses vara en av Sveriges vanligaste kroniska sjukdomar. Nära en halv miljon svenskar behandlades för sköldkörtelrelaterade problem under 2019, vilket likställer det med diabetes.

Senaste statistiken från Socialstyrelsen om sköldkörtelproblem rapporterades av SVT i februari 2021. Siffrorna visar att problem och underfunktion i sköldkörteln har ökat framför allt bland män, men också bland kvinnor. Antalet kvinnor som behandlats för sköldkörtelrelaterade problem och sjukdomar har ökat med 49 % medan männen ökat med 75 % sedan 2006.

Rapporten visar att sköldkörtelproblemen har ökat i hela landet och inte är direkt överrepresenterat på specifika områden. Värst är det i Uppsala där ökningen ligger på 117 % bland männen och 79 % bland kvinnorna, men överlag är spridningen alltså relativt jämn.

Vilka är de vanligaste problemen med sköldkörteln?

Sköldkörteln är en hormonproducerande körtel som finns i halsen. Den reglerar bland annat ämnesomsättningen. De vanligaste problemen med sköldkörteln kommer från:

  • Brist på sköldkörtelhormon
  • Överproduktion av sköldkörtelhormon
  • Sköldkörtelinflammation (Tyroidit)
  • Förstorad sköldkörtel (Struma)
  • Sköldkörtelcancer

Vilka symtom som uppstår för respektive sköldkörtelproblem varierar så klart. Vid cancer kan man till exempel känna en knöl på framsidan av halsen, men knölen kan också bero på helt andra orsaker. Brist på sköldkörtelhormon å andra sidan yttrar sig i att man fryser lättare, blir trött och allmänt nedstämd.

Hypotyreos, brist på sköldkörtelhormon, är det vanligaste problemtillståndet som är relaterat till sköldkörteln. Om du vill mäta dina sköldkörtelhormoner kan du göra det här. Bristen kan komma direkt från födseln, men det är mycket ovanligt. Det är vanligare att det blir brist på hormonet senare i livet, och en vanlig näringsbrist som kan bidra är mineralbrist.

Beställ ett självtest för mineralbrist här.

Av mineralerna är bland annat selen viktigt för att sköldkörteln ska kunna fungera optimalt. Mer specifikt är selen nödvändigt för att göra om T4-hormon till T3-hormon och hålla en sund balans mellan dem. Det är vanligt att man får ta selen i form av tillskott om man drabbats av hypotyreos.

Jod räknas som det allra viktigaste näringsämnet för sköldkörteln och en del personer har fått rätt på underfunktion genom endast jodtillskott. Dock kan man överdosera jod, vilket kan leda till överfunktion av sköldkörteln. Här kan du själv testa hur du ligger på jod.

Sköldkörtelantikroppar är ett annat vanligt problem som kan göra till att sköldkörteln bryts ner och leda till sjukdomar såsom Hashimotos och Graves. Om du vill testa om du har sköldkörtelantikroppar kan du göra det via detta sköldkörteltestet.

Problem med sköldkörtelsjukdom

Förutom att sköldkörtelproblem kan innebära flera olika saker med olika symtom, så finns det andra, mer samhälleliga problem med sjukdomarna. Sköldkörtelförbundet menar att problem med sköldkörteln primärt har ansetts vara ett problem för kvinnor, vilket har inneburit att män inte sökt vård i den mån som de borde.

Hur problem och sjukdomar relaterade till sköldkörteln behandlas varierar också enormt mellan Sveriges olika kommuner och regioner. Rutiner kring hur diagnosen ställs, och hur och när den ska behandlas är inte fastställt på nationell basis, utan kan skilja sig åt.

GetTested

GetTested

Vi älskar hälsa, baserat på vetenskap. Vi erbjuder över 50 hälsotest för att våra kunder på ett enkelt sätt ska kunna optimera sin hälsa för bästa välmående. Har du någon fråga? Vi hjälper dig gärna, kontakta oss här.

Related Articles

Jod och sköldkörteln

Sköldkörteln och jod

Endometrios behandling|Endometrios

Endometrios – symptom, behandling och tester

Hemmatester

Allt vanligare med hemmatester

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *