Hälsofakta 5 min läsning

Varför du behöver stötta din tarmflora

GetTested
Författad av

GetTested

Tarmfloran

Varför du behöver stötta din tarmflora

Publicerad den Lämna en kommentar

Varför du behöver stötta din tarmflora

Tarmfloran

Tarmflorans betydelse för vår hälsa börjar bli allt mer tydlig. Ständigt kommer nya studier som visar på samband mellan våra tarmbakterier och olika sjukdomar såsom diabetes, övervikt, Parkinsons och mycket mer.

Vad innebär en sund tarmflora?

Redan som bebisar lägger vi grunden för vår tarmflora. Plötsliga förändringar i livet såsom antibiotika eller sjukdomar kan förändra vår tarmflora. Olika bakterier ska finnas i olika mängder i vår tarm för optimal hälsa. Vissa kända bakterier såsom Bifidobacterium kan vi knappast ha för mycket av – däremot för lite av. Andra bakterier såsom bakteriesläktet Klebsiella eller jästsvampen Candida albicans är bra i mindre mängder, men skadligt vid överväxt. Det är alltså mängden av bakterier som är viktigt, varje enskild bakterieart ska finnas i rätt mängd.

För lite eller för mycket kan skapa olika typer av problem, exempelvis inflammationer, försvaga vårt immunsystem, orsaka diarré, försvaga tarmslemhinnan och producera skadliga ämnen såsom ammoniak. De gynnsamma bakterierna behövs för att hjälpa till att bryta ner maten och producera gynnsamma ämnen såsom smörsyra och till och med skydda mot patogena ämnen, det vill säga sjukdomsframkallande ämnen.

Tarmdysbios

Tarmdysbios kan handla om olika typer av obalanser. En vanlig företeelse är brist på goda bakterier. Det är vanligt att låga halter av laktobaciller och/eller bifidobakterier uppstår efter en antibiotikabehandling och är vanligt förekommande vid både IBS och vid olika födoämnesintoleranser.

Förruttnelseprocesser är en annan vanlig form av tarmdysbios och kan uppstå vid en kost rik på protein och fett och med lågt intag av fibrer. Olika svagheter i matsmältningen såsom låg produktion av magsyra kan förvärra problemen. Förruttnelsebakterier kan producera skadliga ämnen såsom ammoniak.

Förhöjd fermentation uppkommer ofta på grund av överväxt av bakterier och/eller svamp i tunntarmen. SIBO är en term som blivit allt mer känd som kommer från engelskans Small Intestinal Bacterial Overgrowth. Att det uppstår från första början beror på en svaghet i matsmältningsapparaten, lever, gallblåsa och/eller bukspottkörteln.

Sist har vi det som kallas sensitisering och som orsakas av endotoxiner från vissa bakterier. Dessa kan leda till problem såsom inflammationer, allergier och även påverka svårare tillstånd såsom autoimmuna sjukdomar.

Ofta kan det finnas en kombination av obalanser i tarmfloran.

Hur får man bra tarmbakterier?

Det första steget när man arbetar med tarmfloran är att ta bort det som stör och det kan vara ”onda” mikrober, eventuella födoämnen man inte tål eller eventuella tungmetaller som kan belasta tarmen och kroppen. Det finns tester som mäter både födoämnesintoleranser, tungmetaller och mikrober i tarmen.

Om du har en kraftig obalans bör du kontakta din läkare. Vid mildare obalanser kan man använda antiseptiska örter såsom

  • Oregano
  • Olivbladsextrakt
  • Kaprylsyra
  • Grapefruktkärnextrakt
  • Vitlök
  • Berberin

Om man har en försvagad matsmältning bör den stöttas med matsmältningsenzymer, HCl eller bitterörter.

Nästa steg är stötta produktionen av samt/eller återinföra goda tarmbakterier. Probiotika är goda tarmbakterier som man kan tillföra via maten eller tillskott, medan prebiotika är mat till de goda tarmbakterierna. Exempel på prebiotisk mat är lök, vitlök, jordärtskocka och bönor. Exempel på probiotisk mat är yoghurt, kombucha, surkål och kimchi.

Hur fungerar probiotiska bakterier

Probiotiska bakterier producerar organiska syror, exempelvis smörsyra, vilket sänker pH-värdet i tarmen. Ofta pratar man om för högt pH-värde och att vi är försurade, men tarmen ska hålla ett visst pH-värde för att inte förruttelsebakterier, som producerar skadlig ammoniak, och svampar såsom Candida, ska växa till sig.

Personer som bli dåliga av probiotika har ofta någon typ av överväxt av ”onda” bakterier eller jästsvampar och kan få direkta problem av probiotika, eftersom då dessa ”onda” bakterier dör frisätts gifter från dessa mikroorganismer som man kan reagera och få besvär av. Vid sådana besvär är det alltid att rekommendera att man testar vad det är för sorts obalans så att man kan sätta in rätt behandling.

Probiotiska bakterier stimulerar även aktiviteten hos immunförsvarets makrofager och antikroppar och stöttar därmed vårt immunförsvar och skyddar oss mot olika typer av infektioner. Dessutom minskar de inflammatoriska processer i tarmen, förbättrar tarmslemhinnans hälsa, motverkar förstoppning och diarré, förbättrar nedbrytningen av laktos genom produktionen av enzymet laktas, främjar tarmperistaltiken och mycket mer.

GetTested

GetTested

Vi älskar hälsa, baserat på vetenskap. Vi erbjuder över 100 hälsotest för att våra kunder på ett enkelt sätt ska kunna optimera sin hälsa för bästa välmående. Har du någon fråga? Vi hjälper dig gärna, kontakta oss här.

Om GetTested

GetTested
Författad av

GetTested

Professionell hälsocoach

Vi älskar hälsa, baserat på vetenskap. Vi erbjuder över 100 hälsotest för att våra kunder på ett enkelt sätt ska kunna optimera sin hälsa för bästa välmående. Har du någon fråga? Vi hjälper dig gärna, kontakta oss här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *