Publicerad den Lämna en kommentar

Tarmfloran och kostens påverkan på IBS

IBS och tarmfloran

Att forskningsvärlden inte är helt överens om exakt hur stor påverkan tarmfloran har på kroppens beståndsdelar, i kombination med vissa frågetecken kring IBS, kan göra att man känner sig förvirrad. Det viktiga att komma ihåg är att göra det som får en att må bra, och att vara ärlig mot sig själv. Ta hjälp av läkare, gör tester och ät bra mat. Även om forskningen inte är hundra procent ”färdig” (det är den aldrig) så är det inget tvivel om att kost och diet influerar i princip alla aspekter av vårt fysiska och psykiska välbefinnande.

Vad är tarmfloran?

Flora är synonym till orden samling och växtvärld. Man kan alltså säga att tarmfloran är tarmens eget ekosystem, eller namnet på den samling av mikroorganismer som finns i tarmen. Ingen tarmflora är exakt den andra lik, men personer med liknande kostvanor tenderar att ha relativt överensstämmande sammansättning av bakterier och andra organismer i tarmen. Tarmfloran är högst beroende av maten vi är och klassas som ett organ.

Tarmfloran påverkar massor av funktioner i kroppen. Några av de viktigaste är:

  • Upptag av näringsämnen
  • Utsöndring av hormoner
  • Stärka immunförsvar och skydda mot sjukdomar
  • Produktion av vissa vitaminer

Sammanfattat kan man säga att en god tarmflora säkerställer att kroppen bryter ned ämnen på rätt sätt och får ut maximal mängd energi av dessa ämnen. Långt fler aspekter påverkas dock också av tarmfloran, till exempel humöret och huden.

Vad är det som orsakar problem med tarmfloran?

När balansen mellan bakterier och mikrober i tarmfloran rubbas till sådan grad att den inte fungerar som den ska, kallas detta fenomen Dysbios. Tillfälliga magproblem som magknip eller diarré är vanliga symtom, men det kan också leda till sjukdomar som IBS, fetma, diabetes och allergi.

Anledning att störningar eller obalans uppstår beror oftast på maten. En näringsrik och varierad kost är a och o för en sund tarmflora. Men det är inte allt som krävs. Stress kan påverka tarmfloran och så även behandling i form av antibiotikakurer. En vanlig behandling för störningar i tarmfloran och IBS är antibiotikans motpol: probiotika.

Tarmfloran och IBS

IBS (Irritable Bowel Syndrome eller känslig tarm) är på många sätt ännu ett mysterium inom medicinforskningen. Åtminstone när det handlar om varför vissa får IBS och andra inte. Den senaste forskningen indikerar dock att det finns tydliga samband mellan IBS och tarmfloran. Det är en logisk slutsats, även för de som inte är involverad i forskningen, eftersom tarmflorans miljarder nervtrådar och bakterier på ett eller annat sätt påverkar hela kroppen.

Lindra IBS-symtom

Behandling mot IBS består idag inom sjukvården främst av läkemedel som lindrar symtomen. Inom funktionsmedicinen fokuserar man istället på att grundligt mäta tarmens funktioner, flora, bakterier och andra faktorer som påverkar hur tarmen fungerar. Man jobbar utifrån tänker att ta bort det som stör, reparera och återställa och fylla på med vad som behövs, som exempelvis probiotika för att fylla på med goda tarmbakterier. Forskningen har kommit långt gällande studier på goda och onda tarmbakterier. Via tester kan man se exakt vad som behövs.

Sund kost är också viktigt. Vad som klassas som sund kost beror lite på, men ett bra första steg bör vara att säkerställa att man inte är allergisk eller intolerant mot vissa födoämnen. Födoämnesintoleranser är ett stort problem bland personer med IBS. Även laktos- och glutenintolerans ger ofta liknande symtom som IBS exempelvis. Att utesluta att magproblemen inte beror på något annat kan ge ett lugn i själen som på sikt också kan vara positivt för tarmfloran. Fiberrik mat och en god hushållning av sockerintaget tenderar också att hjälpa tarmfloran, utöver alla andra positiva effekter som fibrer har på kroppen.

GetTested

GetTested

Vi älskar hälsa, baserat på vetenskap. Vi erbjuder över 50 hälsotest för att våra kunder på ett enkelt sätt ska kunna optimera sin hälsa för bästa välmående. Har du någon fråga? Vi hjälper dig gärna, kontakta oss här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *