Testosteron är ett manligt könshormon som är viktig för både kvinnor och män. Den ser till att vår sexlust, muskelmassa och hälsa över lag håller sig på en normal och balanserad nivå. Testosteron är något som kan ge problem när halten är för hög eller för låg, och det finns olika sätt att upprätthålla balansen i kroppen.
Öka testosteron vid brist
Testosteronbrist kan uppkomma av flera saker. Hos män kan det bero på något underliggande problem i testiklarna, eller hjärnans hypofys och hypotalamus – de delar som primärt ansvarar för att testosteronbalansen upprätthålls. Åldern är en annan komponent som kan påverka. Efter 40 brukar testosteronproduktionen minska.
Det kan också bero på överdriven alkoholkonsumtion, maten man äter eller att man tar vissa läkemedel eller tillskott som påverkar testosteronproduktionen. Vissa sjukdomar kanske också påverka.
Symtomen för testosteronbrist är vanligtvis:
- Trötthet
- Sämre koncentrationsförmåga
- Sämre initiativförmåga och motivation
- Depression
- Svårt att sova
- Ökad aggressivitet
- Ökat bukfett
Kvinnor och testosteronbrist
Testosteron associeras oftast med män eftersom det är ett manligt könshormon. En balanserad testosteronhalt är dock essentiell även för kvinnor. I princip allt som testosteron påverkar hos män påverkar även kvinnor, till exempel sexlust, ämnesomsättning, muskelmassa och psykisk hälsa. Allt detta är starkt kopplat till det manliga könshormonet.
Kvinnor producerar en mindre mängd manliga könshormon jämfört med män. Hos kvinnor bildas ämnet och andra androgener naturligt i framför allt äggstockarna och binjurarna. Brist på testosteron hos kvinnor kan bero på underfunktion i de organ som kontrollerar testosteronproduktionen, precis som hos män. Men för kvinnor är det alltså äggstockarna och/eller binjurarna som i så fall inte fungerar optimalt.
En intressant skillnad mellan män och kvinnor är att större mängder alkohol minskar testosteronet hos män – men ökar det hos kvinnor. Med större mängder talar man oftast så pass mycket att det orsakar bakfylla. Det är nämligen ingen omedelbar förändring i testosteronproduktionen vid själva berusningen, utan skillnaderna inträffar ungefär 10 – 12 timmar efteråt. Ska man vara lite väl generell kan man alltså säga att män blir mer kvinnliga och kvinnor blir mer manliga när stora mängder alkohol är inblandade.
För mycket testosteron
Testosteronmängden i kroppen ska optimalt vara balanserad. För lite och för mycket testosteron innebär generellt problem både långsiktigt och kortsiktigt. För mycket testosteron beror ofta på att man tagit någon form av tillskott.
Tillskott i form av anabola steroider kommer med massor av risker och biverkningar som kan ge långvariga besvär som hjärtproblem, akne, aggressivitet, håravfall och mer. För mycket testosteron är farligt både för män och kvinnor. Det är dessutom olagligt, utom i sjukvården där det används för att bland annat behandla benskörhet.
Det finns lagliga tillskott som indirekt kan hjälpa kroppen att producera testosteron. Det är dock mycket viktigt att inte dra förhastade beslut kring din kost, speciellt inte om du självmedicinerar utan samtal med läkare. Innan du försöker påverka din testosteronproduktion bör du först göra ett test som mäter testosteronhalten. Detta kan göras via vårt självtest för testosteron i saliv. Normalt mäter man testosteronhalten i antingen blod eller saliv. Besök hos en vårdcentral eller dietist rekommenderas också alltid om du ska göra större förändringar i din kost eller vill inta kosttillskott.
Öka testosteron
Lagliga tillskott av testosteron kan till exempel vara i form av zinktillskott. Zink är en vital del för att kroppen ska kunna producera rätt mängd testosteron. Brist på zink är dessutom ett allt vanligare problem hos svenskar.
Annars är mycket av det som gör oss till fungerande, välanpassade, civiliserade människor det som är bästa medicinen för en normal testosteronhalt. Kött, fett och lök i kosten hjälper på ett eller annat sätt. Regelbundna måltider, regelbunden sex och ett lagom intagande av koffein är andra faktorer som spelar in. Att dra ned på nikotin (framför allt rökning) och alkohol är alltid en god idé. Testosteronproduktionen kan läggas till i listan på alla de saker som påverkas av detta.
Mycket av det ovan är så klart lättare sagt än gjort. Men det är fortfarande viktigt att känna till att en sund livsstil i allra högsta grad påverkar testosteron och det mesta annat som gör att kropp och själ mår bra. Aktiv träning och förmåga att kunna varva ned hjälper också. Att ta itu med överdriven stress kan göra mirakel för hälsan.
Innan man ger sig på zinktillskott, behandlingar och spontana kostförändringar, kan det alltså vara värt att bromsa och reflektera lite samt se över depåerna av viktiga näringsämnen. Balans är ledordet. Att chocka kroppen kan ofta kännas bra på så sätt att det känns annorlunda. Men vill du nå bättre hälsa långsiktigt är det ofta motion, kost och stresshantering som – på gott och ont – gynnar dig bäst.
Vi älskar hälsa, baserat på vetenskap. Vi erbjuder över 100 hälsotest för att våra kunder på ett enkelt sätt ska kunna optimera sin hälsa för bästa välmående. Har du någon fråga? Vi hjälper dig gärna, kontakta oss här.