Publicerad den Lämna en kommentar

Zinkbrist – vanligt i Sverige

Zinkbrist|Zinktest

Mest omtalat är zink för sin stärkande effekt på immunförsvaret. Zink fungerar som koenzym dvs det behövs för tillverkning av olika enzymer som i sin tur hjälper kroppen med viktiga processer. Män behöver zink för att producera testosteron och är också starkt förknippat med spermieproduktionen vilket innebär att sexuellt aktiva män har ett ännu större behov av mineralet. Zink är också viktigt för sårläkning, hårväxt och muskeluppbyggnad. Zinkbrist kan ge ökad infektionskänslighet och svagt immunförsvar. Det är därför viktigt att säkerställa att nivåer i kroppen är i balans med behovet så att du inte utsätter din hälsa för allvarliga risker. Beställ testet Mineralbrist och få svar på om du har brist.

Zink – Populärt tillskott för män

Största riskgruppen för att utveckla zinkbrist är sexuellt aktiva män som är veganer. Sexuell aktivitet ger ett ökat behov eftersom män förlorar zink genom sädesvätskan. Zink i många vegetabilier är svårare att absorbera än zink i animalier. Stora källor för zink är framförallt ostron men också källor som vetegroddar, kött, lever, sesamfrön och musslor. Du kan också hitta zink i en hel del vegetabilier men upptaget från dessa livsmedel är dåligt och du behöver få i dig stora mängder om du är vegan jämfört med om du är blandkostare.

Zink mirakelmedel mot förkylningar

Då mineralet har viktiga virusdödande egenskaper är zinkbrist mycket vanligt när det rör sig om långdragna luftvägsinfektioner och förkylningar som ofta orsakas av virus. Tillskott av zink vid första tecken på förkylning resulterar i att förkylningen sägs både förkorta och lindra förkylningen. Det finns studier som pekar på att också barn får mildare sjukdomsförlopp vid intag av zink. Studierna visar att barn som intagit zink under en längre period drabbats av färre förkylningar och är borta färre dagar från skolan.

Zink allvarligt bristproblem

Zink är det mineral som vi svenskar har störst brist på. Bristproblemet beror huvudsakligen på att zink är ett av de ämnen som tarmen har svårast att absorbera. Det är inte bara immunförsvaret och huden som påverkas vid zinkbrist. Zink är inblandat i flera olika kroppsfunktioner och fungerar som en kofaktor i olika enzymreaktioner. Många av dessa enzymreaktioner är kopplade till matsmältningen. Mineralet spelar en viktig roll för tillväxten och behövs i rikliga mängder överallt i kroppen vid syntes av DNA och RNA, vilket är nödvändigt för celldelning och celltillväxt. Bindväv, brosk och ben är också zinkberoende, vilket gör zink nödvändigt för uppbygganden av ett starkt och friskt skelett samt för utvecklingen av tänder. För män är zink också viktigt för reproduktionsförmågan och prostatan. Det är alltså av flera anledningar viktigt att få bukt på eventuella brister i kroppen genom att tillföra kroppen mer zink.

Zink symptom på brist

Några av de vanligaste symptomen för zinkbrist är dåligt immunförsvar, hudproblem och försämrat smaksinne. Marginella brister av mineralet är vanligt och kan också ge diffusa symptom såsom ökad infektionskänslighet och försämrad återhämtning. Allvarliga brister kan ge tillväxthämning, störningar av hjärnans utveckling samt nedsatt fysisk prestation. Det är därför en god idé att ta reda på om du ligger i riskzon och om det eventuellt finns behov av extra zinktillskott.

Att testa zink

Zink kan mätas på några olika sätt. Det traditionella sättet, som även är accepterat av svenska sjukvården är att mäta zink i blod. Det ger en korrekt bild på ditt nuvarande behov och status av zink. Ett annat sätt är dricka en lösning med zink, beroende på hur det smakar sägs det visa om du behöver zink eller inte eftersom zink påverkar vårt smaksinne. Då smaksinnet kan bero på flera andra saker är det inte ett vetenskapligt test. Ett sista sätt är via hårmineralanalys. En hårmineralanalys visar värden bak i tiden och inte din aktuella status av zink.

 

GetTested
GetTested

Vi älskar hälsa, baserat på vetenskap. Vi erbjuder över 50 hälsotest för att våra kunder på ett enkelt sätt ska kunna optimera sin hälsa för bästa välmående. Har du någon fråga? Vi hjälper dig gärna, kontakta oss här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.