Hälsofakta 7 min läsning

Allt om matintolerans och födoämnesintolerans

GetTested
Författad av

GetTested

Allt om Matintolerans

Allt om matintolerans och födoämnesintolerans

Publicerad den Lämna en kommentar

Allt om matintolerans och födoämnesintolerans

Allt om Matintolerans

Många människor känner att viss mat får dem att må sämre. Huvudvärk, magont, diarré och nervositet kan vara resultat av att äta vissa födoämnen. Om man testat sig för allergi och fått klart besked att inte finns någon allergi – vad är det som gäller? Inbillar vi oss bara eller finns det bevis på att födoämnen kan orsaka problem i andra former än allergiska reaktioner?

Först och främst är det viktigt att komma ihåg hur starkt hjärnan kan påverka vår kropp. ”Inbillning” eller placebo är fortfarande i högsta grad verkligt om det får oss att må sämre (eller bättre för den delen). Tror vi att choklad ger oss huvudvärk – ja, då ger det oss huvudvärk, oavsett om det beror på vår tro eller hur tarmen hanterar choklad.

Sedan finns det massor av belägg för att matintolerans är verkligt – även på ett fysiologiskt plan. Laktosintolerans är bevisligen högst verkligt, glutenintolerans likaså. När det gäller intolerans mot vissa andra ämnen är forskningen i många fall i sin linda, ibland inte påbörjad alls. Det viktiga är att känna efter och tolka din kropps reaktioner seriöst.

Matintolerans är inte matallergi

Intolerans (också kallad överkänslighet) och allergi kan ha liknande symtom, men i kroppen är det två helt olika saker som händer. Matintolerans innebär i de flesta fall att kroppen saknar att enzym för att kunna bryta ned ett visst ämne. En person som är laktosintolerant kan inte bryta ned laktos för att enzymet laktas produceras i för liten mängd. Vid histaminintolerans saknar kroppen DAO-enzymet. Och så vidare och så vidare.

En annan typ av överkänslighet mot mat är att kroppen helt enkelt reagerar starkare på vissa ämnen. Det kan vara att man blir skakig och nervös av koffeinet i kaffe eller läsk, att man får huvudvärk av choklad eller är extra känslig mot tillsatser.

Allergi är å andra sidan en ganska irrationell reaktion från kroppen som triggar i gång immunförsvaret. Vad som händer är att kroppen tolkar ett ofarligt ämne som farligt, vilket frigör histamin i kroppen. En hög halt av histamin aktiverar i sin tur immunförsvaret. Dina allergiska reaktioner är alltså inte ett resultat av att djurpäls eller gluten är livsfarligt för dig – men din kropps reaktion kan vara det. Kroppen tolkar det som farligt och slår tillbaka. Ett annat sätt att se på det är att kroppen attackerar sig själv.

Matintolerans – orsak

Varför man är mer eller mindre tolerant mot vissa födoämnen är svårt att klarlägga. Det är ungefär som att fråga varför vissa är långa och andra är korta eller varför vissa kan springa snabbare än andra. Kontentan är att vi alla är olika. I slutändan handlar det om att göra det som får oss att må bra, om det så rör kost eller vad vi sysslar med på fritiden.

Det kräver vi att vi lär oss att känna efter, testa nya saker, undvika sådant som får oss att må dåligt och framför allt – acceptera att vi är som vi är. Det är inget fel att vilja förbättra sig själv eller tackla våra trångmål, men i slutändan så behöver vi också acceptera och tycka om den vi är för att må bra.

Symtom vid matintolerans

Symtom av matintolerans eller matkänslighet kan yttra sig på flera ställen i kroppen, från problem med tarmen till utslag på huden. Hur kroppen reagerar beror på den individuella toleransnivån och hur mycket av ämnet man konsumerar. Det kan med andra ord variera. Några vanliga symtom som uppstår vid födoämnesintolerans eller matintolerans är:

  • Diarré
  • Smärtor i magen
  • Trötthet och utmattning
  • Hudutslag
  • Huvudvärk
  • Snuva och irritation runt munnen

Det finns inget sätt att bota en intolerans. Att du är överkänslig innebär i stället att du bör justera kosten för att undvika ämnen som orsakar dig problem. Tänk på att det inte är ovanligt att symtomen vid matintolerans kan uppstå direkt eller långt senare. Hur länge symtomen sedan är kvar kan också variera.

Är du osäker på om du är allergisk eller intolerant rekommenderar vi att testa dig hemifrån med ett allergitest eller matintolerans test, eller att besöka en läkare för utvärdering och eventuell behandling.

Celiaki, veteallergi, glutenintolerans och glutenallergi

Ett av de mest kända problemen bland människor idag är en känslighet mot gluten. Det vanligaste glutenrelaterade problemet bland människor är celiaki, ibland också kallad glutenallergi eller glutenintolerans. Celiaki är det korrekta namnet, och ska inte ihopblandas med allergi. Det är mycket närmare en intolerans.

Personer med celiaki ”tål” inte glutenprotein, men inte på så sätt att det startar en allergisk reaktion, utan i stället skadar glutenproteinet tarmluddet i tunntarmens slemhinna/tarmvägg genom inflammation. Celiaki räknas som en autoimmun sjukdom och är kronisk, det vill säga att du har sjukdomen livet ut. Personer med celiaki som fortsätter att äta gluten under lång tid kan få sin tarm totalt förstörd. Hur känslig man är mot gluten kan variera, vissa måste i princip utesluta även små mängder för att kunna leva ett normalt liv.

Veteallergi är en matallergi som ofta blandas ihop med glutenintolerans, men det är två helt skilda saker. Veteallergi är en ”vanlig” allergi, precis som allergi mot kvalster eller pollen. När du får i dig vetemjöl eller andra veteprodukter tolkar kroppen det som skadligt och triggar i gång immunförsvaret.

Det är också möjligt att bara vara glutenkänslig. Glutenkänslighet är mycket vanligt, men tillståndet är inte lika kritiskt som celiaki. Symtomen är generellt mildare varianter av celiakisymtom och kan inte skada tarmen permanent. Känner du att får problem när du äter gluten, men har fått svart på vitt att du inte är glutenintolerant eller har veteallergi – då kan glutenkänslighet vara problemet.

Laktosintolerans och mjölkallergi

Laktosintolerans är inte lika skadligt som celiaki, men kan ge besvär som gasbildning, diarré och magsmärtor. Precis som vid celiaki är det bästa rådet att undvika mat som innehåller ämnet, alltså främst mjölkprodukter.

I jämförelse med resten av världen är laktosintolerans sällsynt i Sverige. Undersökningar visar på lite olika siffror, men resultatet brukar hamnat någonstans mellan 5 och 15 % av i Sverige. Internationella studier har visat att runt 70 % av världen är laktosintoleranta, med vissa asiatiska länder nära 100 %. Varför svenskar och till viss del våra nordiska grannar är så pass mer toleranta mot mjölk i vuxen ålder tvistar forskare om än idag.

Testa för matintolerans

Intolerans eller överkänslighet av mat kan vid första anblick kännas svårt att fastställa. Av alla hundratals födoämnen därute – hur vet man exakt vilka ämnen som orsakar problem i just din kropp? Faktum är att det är väldigt enkelt att testa sig för matintoleranser. Vi på Get Tested erbjuder hemmatester som täcker mellan 40 och 240 födoämnen beroende hur omfattande test du vill ha. Vi har också en kombination av matintolerans- och allergitest för dig som vill täcka allt.

Läs mer om vårt mest omfattande matintoleranstest här: Matintolerans Test 240 ämnen

GetTested

GetTested

Vi älskar hälsa, baserat på vetenskap. Vi erbjuder över 100 hälsotest för att våra kunder på ett enkelt sätt ska kunna optimera sin hälsa för bästa välmående. Har du någon fråga? Vi hjälper dig gärna, kontakta oss här.

Om GetTested

GetTested
Författad av

GetTested

Professionell hälsocoach

Vi älskar hälsa, baserat på vetenskap. Vi erbjuder över 100 hälsotest för att våra kunder på ett enkelt sätt ska kunna optimera sin hälsa för bästa välmående. Har du någon fråga? Vi hjälper dig gärna, kontakta oss här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *