Dihomo-gamma-linolensyra (DGLA) är en Omega-6-fettsyra, ett derivat av gamma-linolensyra (GLA) och en föregångare till viktiga eikosanoider. DGLA spelar en unik roll i kroppens inflammatoriska processer och verkar ofta för att undertrycka inflammation och stödja kardiovaskulär hälsa....
Dihomo-gamma-linolensyra (DGLA) är en långkedjig fleromättad fettsyra i omega-6-familjen. Den bildas i kroppen från gamma-linolensyra (GLA) och kan omvandlas vidare till arakidonsyra (AA). DGLA är en föregångare till en serie prostaglandiner som är antiinflammatoriska, vilket är anmärkningsvärt med tanke på att många andra omega-6-fettsyror är förknippade med proinflammatoriska vägar.
DGLA är en viktig intermediär i metabolismen av omega-6-fettsyror. Det är involverat i produktionen av antiinflammatoriska prostaglandiner, som hjälper till att reglera det inflammatoriska svaret i kroppen. DGLA bidrar också till att bibehålla friska cellmembran och kan modulera immunfunktionen. Dess roll i produktionen av eikosanoider innebär att det är involverat i ett brett spektrum av fysiologiska processer, inklusive de som påverkar det kardiovaskulära systemet och hudens hälsa.