Dokosapentaensyra (DPA) är en långkedjig Omega-3-fettsyra som är mindre känd än EPA och DHA men som spelar en viktig roll för hälsan. DPA finns i fisk och skaldjur och bidrar till kardiovaskulär, kognitiv och allmän hälsa....
Dokosapentaensyra (DPA) är en omega-3-fettsyra som finns i marina oljor, t.ex. fisk- och sälolja, och har en struktur som ligger mellan EPA (eikosapentaensyra) och DHA (dokosahexaensyra). Även om kroppen kan omvandla DPA till antingen EPA eller DHA, har DPA i sig unika biologiska aktiviteter, som bidrar till cellmembranens fluiditet och funktion och stöder kardiovaskulär och kognitiv hälsa.
Testning av DPA-nivåer kan vara till nytta för:
DPA fungerar som en kritisk komponent i cellmembranen och påverkar deras fluiditet och funktionalitet. Det spelar en roll i det kardiovaskulära systemet och kan bidra till att minska risken för trombos och ateroskleros. DPA kan också ha antiinflammatoriska egenskaper och bidra till hjärnans hälsa och kognitiva funktioner, även om dess exakta roller är mindre studerade jämfört med EPA och DHA.