Folat, även känt som folsyra, är viktigt för celltillväxt och för att bilda DNA. Det är nyckeln för gravida kvinnor för att förhindra fosterskador. Folat finns i bladgrönsaker, frukt, bönor och berikade livsmedel. Kosttillskott är vanliga vid graviditet och vissa hälsotillstånd. Brist på folat kan leda till trötthet och svag immunförsvar....
Gravida kvinnor, personer med matsmältningsstörningar som celiaki eller Crohns sjukdom, personer som tar vissa mediciner och de som visar symtom på anemi har nytta av att testa sina folatnivåer. Det är också viktigt för personer med dålig kosthållning och äldre vuxna som kan ha näringsbrister.
I kosten finns folat i en mängd olika livsmedel, bland annat bladgrönsaker (som spenat och grönkål), frukt (som apelsiner och bananer), baljväxter (som bönor och linser), nötter och frön. I många länder berikas dessutom baslivsmedel som bröd, flingor och pasta med folsyra, som är en syntetisk form av folat.
Tillskott av folsyra är mycket viktigt, särskilt för gravida kvinnor, eftersom det förebygger fosterskador hos fostret. Den främjar en sund celltillväxt, bidrar till bildandet av röda blodkroppar och minskar risken för anemi. Dessutom stöder den hjärthälsan genom att sänka homocysteinnivåerna, en riskfaktor för hjärtsjukdomar, och förbättrar hjärnans funktion, vilket potentiellt kan minska risken för psykiska problem. Sammantaget är folsyra avgörande för DNA-syntes och reparation, vilket bidrar till allmän hälsa och välbefinnande.