Gallsyror, som är nödvändiga för att smälta fett, produceras i levern och lagras i gallblåsan. Normalt återabsorberas de i kroppen, men en del hamnar i avföringen. Analys av gallsyror i avföringen kan hjälpa till att förstå matsmältningshälsan, särskilt vid diagnos av malabsorptionsproblem....
Personer som upplever kronisk diarré, buksmärta eller symtom på malabsorption är utmärkta kandidater för gallsyraanalys i avföringen. Det är också relevant för personer med lever- eller gallblåsesjukdomar eller tillstånd som påverkar tarmarna.
Onormala nivåer kan bero på sjukdomar i levern eller gallblåsan, tarmsjukdomar eller operationer som påverkar mag-tarmkanalen. Kostfaktorer och vissa mediciner kan också påverka gallsyranivåerna.
Gallsyranivåerna i avföringen är en viktig indikator på matsmältningens hälsa. De avslöjar hur väl fetter smälts och absorberas. Onormala nivåer kan tyda på problem med levern eller gallblåsan, tarmsjukdomar och problem med fettabsorptionen. Höga nivåer orsakar ofta symtom som kronisk diarré.