Sorbitolintolerans uppstår när kroppen inte kan smälta sorbitol ordentligt, en sockeralkohol som används som sötningsmedel i många dietlivsmedel och sockerfria produkter. Denna intolerans kan leda till olika gastrointestinala symtom, liknande andra livsmedelsintoleranser....
Testning för sorbitolintolerans kan vara till nytta för personer som upplever oförklarliga matsmältningssymtom, särskilt efter att ha konsumerat sockerfria produkter eller dietprodukter som innehåller sorbitol. De som har symtom som uppblåsthet, diarré eller buksmärta efter intag av sorbitolrika livsmedel kan överväga att testa sig. Det är också relevant för dem som hanterar irritabelt tarmsyndrom (IBS), eftersom sorbitol kan förvärra IBS-symtom.
Personer med sorbitolintolerans bör undvika livsmedel och produkter som innehåller sorbitol. Vanliga källor är sockerfritt tuggummi, godis, dietmat och vissa frukter som äpplen, päron och persikor. Det är viktigt att läsa livsmedelsetiketter, eftersom sorbitol kan finnas i olika bearbetade livsmedel och mediciner.