Kalium är avgörande för hjärthälsan, muskelfunktionen och för att upprätthålla en sund vätskebalans i kroppen. Det hjälper nerverna att fungera och musklerna att dra ihop sig. Kalium finns i bananer, apelsiner, potatis och spenat. Det är viktigt för att kontrollera blodtrycket och minska risken för stroke....
Att testa kaliumnivåerna är bra för personer som upplever symtom på obalans, t.ex. muskelsvaghet, kramper eller oregelbunden hjärtrytm. Det är avgörande för personer med njursjukdomar, eftersom njurarna reglerar kaliumbalansen. Personer som tar vissa mediciner som diuretika eller som har tillstånd som påverkar kaliumabsorptionen, t.ex. gastrointestinala störningar, har också nytta av detta. Dessutom kan personer med högt blodtryck eller hjärtproblem, och de som äter en begränsad diet, behöva få sina kaliumnivåer övervakade för att säkerställa att de ligger inom ett hälsosamt intervall.
Symtom på låg kaliumhalt:
Symtom på hög kaliumhalt:
Livsmedel med hög kaliumhalt inkluderar bananer, apelsiner och avokado. Gröna bladgrönsaker som spenat och grönkål och rotfrukter som potatis och sötpotatis är också rika på kalium. Baljväxter som bönor och linser, nötter som mandlar och valnötter samt mejeriprodukter som mjölk och yoghurt ger betydande mängder. Dessutom är fisk som lax och tonfisk bra källor till kalium.
Kaliumtillskott kan vara till nytta för att upprätthålla en god muskel- och nervfunktion och är särskilt viktigt för hjärthälsan, eftersom det bidrar till att reglera hjärtrytmen och blodtrycket. Det hjälper också till att motverka effekterna av överdriven natriumkonsumtion, vilket är vanligt i moderna dieter. Kaliumtillskott kan vara användbara för personer med lågt intag via kosten eller för personer med tillstånd som ökar behovet av kalium, t.ex. intensiv fysisk aktivitet, vissa läkemedel eller medicinska tillstånd som högt blodtryck.