Intolerans mot kokt mjölk är ett tillstånd där personer har svårt att smälta kokt mjölk, som har genomgått pastörisering eller sterilisering, vilket leder till obehag i mag-tarmkanalen. Detta skiljer sig från mjölkallergi, som innebär en reaktion från immunsystemet och kan orsaka allvarligare reaktioner. Personer med intolerans mot kokt mjölk upplever vanligtvis matsmältningssymtom efter att ha konsumerat kokt mjölk....
Intolerans mot kokt mjölk innebär att matsmältningssystemet inte kan bearbeta föreningar i kokt mjölk på rätt sätt, vilket leder till obehag och olika symtom. Detta är en icke-immun reaktion, till skillnad från mjölkallergi som är en immunreaktion på proteiner i mjölk, vilket kan orsaka allvarliga symtom som nässelfeber, svullnad eller anafylaxi. Intolerans mot kokt mjölk leder i allmänhet till mildare symtom, främst matsmältningsrelaterade, och involverar inte immunsystemet.
Om du konsekvent upplever obehag i matsmältningen som uppblåsthet, buksmärtor eller diarré efter att ha druckit kokt mjölk kan det vara klokt att överväga ett test för intolerans mot kokt mjölk. Detta är särskilt viktigt om dessa symtom stör dina dagliga aktiviteter eller om den specifika orsaken till ditt obehag är oklar, eftersom det kan tyda på andra kostkänsligheter eller hälsoproblem.
Intolerans mot kokt mjölk innebär att man undviker eller begränsar intaget av kokt mjölk i kosten. Eftersom kokt mjölk används i olika mejeriprodukter och recept är det viktigt att läsa livsmedelsetiketter och fråga om ingredienser när du äter ute. Försök hitta alternativa mejeriprodukter eller icke-mjölkprodukter som inte orsakar obehag, t.ex. laktosfri mjölk eller växtbaserade mjölkersättningar. Rådgivning med en dietist kan hjälpa till att säkerställa en balanserad kost samtidigt som man undviker kokt mjölk. Att föra matdagbok kan vara till hjälp för att identifiera andra potentiella födoämnesintoleranser och för att följa upp kostjusteringar.
Labbtest
Blod
GetTested’s Food Intolerance Test 240 items analyzes IgG4 antibodies for 240 different foods often involved in hypersensitivity reactions. Unlike allergic reactions that are instant, symptoms from food intolerance can occur hours to days later, making it difficult to link to the foods you’ve eaten.
3 499.00 SEK