Mangan, ett essentiellt näringsämne, bidrar väsentligt till benbildning, blodkoagulering och minskning av inflammation. Det spelar en viktig roll i ämnesomsättningen genom att hjälpa till att smälta och omvandla näringsämnen till energi. Dessutom stärker mangan kroppens antioxidantförsvar. Livsmedel som fullkorn, nötter, bladgrönsaker och te är rika på mangan. Även om det är sällsynt kan brist på mangan leda till benmissbildning och försämrad sårläkning. ....
Mangan är viktigt för benhälsan och hjälper till att bilda benstruktur och enzymer som bygger ben. Det är också avgörande för metabolismen av kolhydrater, aminosyror och kolesterol och hjälper till att bekämpa fria radikaler som en del av kroppens antioxidantförsvar.
Livsmedel som är rika på mangan inkluderar fullkorn, nötter, svart te, gröna bladgrönsaker och baljväxter.
Ett överdrivet manganintag kan vara giftigt och leda till symtom som neurologiska problem, inklusive skakningar, gångsvårigheter och muskelkramper i ansiktet. Höga mangannivåer kan också orsaka humörförändringar, kognitiva svårigheter och försämrad leverfunktion.