Oljesyra är en framträdande enkelomättad fettsyra som förekommer rikligt i olika livsmedel som olivolja, avokado och vissa nötter. Oljesyra är känd för sina hjärthälsosamma egenskaper och är en viktig komponent i medelhavsdieten, som hyllas för sina fördelar för kolesterolnivåerna och den övergripande kardiovaskulära hälsan. ....
Oljesyra är en enkelomättad fettsyra med en dubbelbindning, som främst förekommer i växtoljor, särskilt olivolja. Den förekommer också i animaliska fetter, om än i mindre mängder. Oljesyra är en viktig beståndsdel i olivolja och tillskrivs många av de hälsofördelar som förknippas med olivoljekonsumtion, bland annat positiva effekter på hjärthälsa och inflammation.
Oljesyra spelar en viktig roll för att upprätthålla cellmembranens hälsa och bidrar till deras flytbarhet och funktion. Den är känd för sin förmåga att minska nivåerna av LDL-kolesterol samtidigt som den potentiellt kan öka HDL-kolesterolet (det goda kolesterolet) och därmed minska risken för hjärtsjukdomar. Oljesyra kan dessutom ha antiinflammatoriska effekter och kan ha en positiv inverkan på insulinkänsligheten.
Även om det inte finns några direkta symtom på otillräckligt intag av oljesyra, kan otillräcklig konsumtion av enkelomättade fetter som oljesyra leda till