Transglutaminase IgG (tTG-IgG) är ett specifikt antikroppstest som används vid diagnos av celiaki och andra glutenrelaterade sjukdomar. Testet mäter IgG-antikroppar mot vävnadstransglutaminas, ett enzym som finns i tarmslemhinnan. Till skillnad från det vanligare testet Transglutaminase IgA (tTG-IgA) används tTG-IgG vanligtvis när en patient har brist på IgA eller när resultaten av IgA-testet är tvetydiga. Det hjälper till att identifiera glutenintolerans genom att indikera ett immunsvar som uppstår när en person med celiaki konsumerar gluten, vilket leder till en autoimmun reaktion som skadar tunntarmen....
Symtom som kan tyda på ett behov av testning inkluderar gastrointestinala problem som kronisk diarré och buksmärta, liksom extraintestinala symtom som anemi, dermatitis herpetiformis (hudutslag) och tillväxtproblem hos barn, som alla kan tyda på celiaki.
Testet kräver ett blodprov från patienten. Detta prov analyseras i ett laboratorium för att mäta nivåerna av IgG-antikroppar mot vävnadstransglutaminas. Förhöjda nivåer av dessa antikroppar tyder på en immunreaktion mot gluten.
Ett positivt resultat indikerar vanligtvis ett autoimmunt svar på gluten, vilket ses vid celiaki, där kroppens immunsystem felaktigt riktar in sig på tunntarmen. Denna reaktion utlöses av intag av glutenhaltiga livsmedel.
Testet tTG-IgG rekommenderas för personer som uppvisar symtom på celiaki men som har en IgA-brist, vilket gör testet tTG-IgA mindre användbart. Symtom som föranleder detta test är bland annat kronisk diarré, buksmärtor, uppblåsthet, viktminskning och undernäring.