Svavelväte i vatten är en gas som ger upphov till en distinkt lukt av "ruttna ägg", som ofta är märkbar även vid låga koncentrationer. Den uppstår naturligt vid bakteriell nedbrytning av organiskt material i avsaknad av syre, som i träsk och avlopp, eller kan vara ett resultat av industriella processer. I vatten kan det vara problematiskt på grund av sin lukt, smak och frätande egenskaper. ....
Det är viktigt att testa för vätesulfid i vatten på grund av dess starka lukt, smak och frätande egenskaper. Även vid låga koncentrationer kan det göra vattnet osmakligt. Vid högre nivåer kan det korrodera VVS och fläcka tvätt och armaturer. Det är också en markör för förekomsten av andra skadliga bakterier och ämnen i vatten.
Svavelväte påverkar avsevärt smaken och kvaliteten på dricksvatten. Dess starka lukt av "ruttna ägg" kan ofta detekteras vid mycket låga koncentrationer och kan göra vattnet obehagligt att dricka. Det kan också orsaka fläckar och korrosion i rörledningar och armaturer, vilket påverkar den övergripande vattenkvaliteten.
Även om tillfällig exponering för låga halter av vätesulfid i dricksvatten vanligtvis inte är skadligt, kan långvarig eller hög exponering vara problematisk. Det kan orsaka uttorkning och andra gastrointestinala symtom. Inandning av gasen från vatten kan orsaka irritation i luftvägarna och i extrema fall allvarligare hälsoproblem.
Svavelväte i vatten härrör vanligtvis från naturliga källor som ruttnande organiskt material och svavelreducerande bakterier, särskilt i grundvatten. Industriella processer, avloppsföroreningar och rörsystem med stillastående vatten kan också bidra till förekomsten av vätesulfid i vattenförsörjningen.