Vitamin E är en fettlöslig antioxidant som är viktig för att skydda celler från skador, stödja immunfunktionen och upprätthålla hudens och blodkärlens hälsa. Det finns i livsmedel som vegetabiliska oljor, nötter, frön och gröna bladgrönsaker. Även om brist är sällsynt kan det leda till neurologiska problem. ....
Personer som kan ha nytta av att testa sina E-vitaminnivåer är de som har matsmältningsstörningar som påverkar fettabsorptionen, t.ex. Crohns sjukdom, cystisk fibros eller celiaki, eftersom de löper högre risk för brist. Personer som följer en strikt fettsnål diet, för tidigt födda barn med underutvecklade matsmältningssystem och personer med genetiska sjukdomar som påverkar fettmetabolismen faller också inom denna kategori. Dessutom rekommenderas övervakning för alla som konsumerar höga doser av E-vitamintillskott för att undvika potentiell toxicitet.
Nötter och frön: Mandlar, hasselnötter och pumpafrön är särskilt rika källor.
Vegetabiliska oljor: Vetegroddsolja, pumpafröolja och olivolja innehåller mycket E-vitamin.
Gröna bladgrönsaker: Spenat, mangold och grönkål innehåller goda mängder av detta vitamin.
Frukt och bär: Avokado är en frukt som innehåller vitamin E.
Fisk: Vissa fiskar, som lax och öring, innehåller E-vitamin.
Tillskott av E-vitamin kan ge fördelar som att skydda celler från oxidativ skada tack vare dess antioxidativa egenskaper, förbättra hudens hälsa och potentiellt stödja hjärthälsan genom att förhindra oxidation av LDL-kolesterol. Det spelar också en roll för att stärka immunförsvaret, särskilt hos äldre eller personer med nedsatt immunförsvar, och kan bidra till ögonhälsan genom att minska risken för åldersrelaterad makuladegeneration. Dessutom finns det vissa bevis för att E-vitamin kan bidra till att bromsa utvecklingen av neurodegenerativa sjukdomar som Alzheimers. Ett överdrivet intag kan dock vara skadligt, så det är viktigt att regelbundet mäta nivåerna när man tar kosttillskott.