Symtom på utbrändhet börjar ofta subtilt innan de förvärras över tiden. Dessa kan inkludera:
Fysiska symtom kan också uppstå, inklusive kronisk trötthet, sömnstörningar, huvudvärk, mag-tarmproblem och ökad mottaglighet för sjukdomar på grund av nedsatt immunförsvar. Ur ett funktionsmedicinskt perspektiv är dessa symtom sammanlänkade och indikerar systemisk obalans.
Inom funktionsmedicinen anser man att utbrändhet beror på ett samspel mellan genetiska faktorer, miljöfaktorer och livsstilsfaktorer. Långvarig exponering för stress är en viktig bidragande faktor, där kroppens stressresponssystem - hypotalamus-hypofys-binjurebarksaxeln (HPA-axeln) - blir dysreglerad över tid.
Långvarig stress leder till en kronisk förhöjning av hormonet kortisol. Till en början hjälper detta kroppen att hantera stress, men med tiden kan konstant höga nivåer leda till "kortisolresistens", på samma sätt som insulinresistens utvecklas vid diabetes. När detta händer blir vävnaderna mindre mottagliga för kortisol, vilket leder till inflammation och en kaskad av hälsoproblem som bidrar till känslan av utbrändhet.
Kost, motion, sömnkvalitet och exponering för miljögifter spelar också en avgörande roll för utbrändhet. Dålig kost kan leda till brist på viktiga vitaminer och mineraler som behövs för energiproduktion och stresshantering. Brist på motion, dålig sömn och exponering för gifter kan bidra till fysisk och mental trötthet, vilket förvärrar utbrändhetssymptomen.
Funktionsmedicin behandlar utbrändhet genom att ta itu med dess grundorsaker och återställa balansen i kroppens system. Här är några strategier:
4
1
3
2