Kolesterol-till-HDL-kvoten, ofta förkortad Chol:HDL-kvot, är en beräkning som görs genom att dividera det totala kolesterolvärdet med HDL-kolesterolvärdet (high-density lipoprotein). Denna kvot används för att bedöma risken för att utveckla hjärtsjukdom. En lägre kvot innebär en lägre risk för hjärtsjukdom, eftersom det tyder på en högre andel av det "goda" kolesterolet (HDL) i förhållande till den totala kolesterolnivån. Denna kvot anses av viss vårdpersonal vara en mer exakt indikator på risken för hjärtsjukdom jämfört med enbart den totala kolesterolnivån....
De personer som skulle ha nytta av att testa sin Chol:HDL-kvot liknar dem som bör övervaka sina kolesterolnivåer. Detta inkluderar vuxna, särskilt de över 20 år, som en del av regelbundna kardiovaskulära hälsobedömningar. Personer med riskfaktorer för hjärtsjukdom - som rökning, fetma, en stillasittande livsstil, en familjehistoria med hjärtsjukdom, diabetes eller högt blodtryck - uppmuntras särskilt att kontrollera denna kvot. Det är också viktigt för dem som har identifierats med onormala kolesterolnivåer eller genomgår kolesterolbehandling.
Vanligtvis finns det inga direkta symtom som tyder på en onormal Chol:HDL-kvot. Det är vanligtvis asymtomatiskt, i likhet med andra kolesterolmätningar. Onormala kvoter identifieras oftast genom rutinmässiga blodlipidtester.
För att förbättra förhållandet mellan kolesterol och HDL krävs strategier för att antingen sänka totalkolesterolet, höja HDL-kolesterolet eller båda. Detta inkluderar en hjärthälsosam kost som är rik på frukt, grönsaker, fullkorn och magert protein och som innehåller lite mättat fett och transfetter. Regelbunden fysisk träning kan bidra till att öka HDL-kolesterolet och sänka LDL-kolesterolet. Det är också viktigt att hålla en hälsosam vikt och sluta röka. I vissa fall kan läkemedel ordineras för att förbättra förhållandet, särskilt för personer med hög risk för hjärt-kärlsjukdom.
De faktorer som påverkar din Chol:HDL-kvot inkluderar både livsstil och genetiska element. Kosten, särskilt intag av livsmedel med höga halter av mättade fetter och transfetter, har en betydande inverkan på förhållandet. Fysisk aktivitet har en betydande inverkan, och mer motion är förknippat med högre nivåer av HDL-kolesterol (det goda kolesterolet). Genetiska faktorer kan avgöra basnivåerna av kolesterol och hur kroppen hanterar fetter. Rökning och fetma är kända för att påverka detta förhållande negativt. Ålder och kön spelar också en roll, eftersom risker och kolesterolnivåer vanligtvis förändras över tid. Vissa hälsotillstånd som diabetes och medicinering kan också påverka förhållandet mellan kolesterol och HDL.
Inga tester mäter denna artikel ännu. Men vänligen kontakta vårt team för att se till att så är fallet... Ibland testar vi objekt, men det är bara inte lagt till för att visas här :)