Mätningen av histamin i avföringen är en diagnostisk tLDL/HDL-kvoten är en viktig diagnostisk markör som används för att bedöma risken för hjärt-kärlsjukdomar. Kvoten jämför nivåerna av lipoprotein med låg densitet (LDL), ofta kallat "dåligt" kolesterol, med lipoprotein med hög densitet (HDL), känt som "bra" kolesterol. LDL ansvarar för att transportera kolesterol till artärerna, där det kan ansamlas och bilda plack som ökar risken för hjärtinfarkt och stroke. HDL, å andra sidan, hjälper till att avlägsna kolesterol från artärerna och transporterar det tillbaka till levern för utsöndring eller återanvändning. En högre LDL/HDL-kvot indikerar...
Personer som löper risk att drabbas av hjärt-kärlsjukdomar - inklusive personer med hjärtsjukdom i släkten, rökare, personer med högt blodtryck eller diabetes samt överviktiga - bör regelbundet kontrollera sin LDL/HDL-kvot. Det rekommenderas också att personer över 20 år genomgår en lipidprofilscreening vart 4:e till 6:e år.
Faktorer som kan påverka LDL/HDL-kvoten är bland annat kost, motion, vikt, rökning och användning av vissa mediciner. Kost som innehåller mycket mättat fett och transfetter kan höja LDL-nivåerna, medan fysisk aktivitet och viktminskning kan höja HDL-nivåerna. Rökning kan sänka HDL-värdet och försämra förhållandet.
LDL/HDL-kvoten beräknas genom att LDL-kolesterolnivån divideras med HDL-kolesterolnivån. Om en person t.ex. har en LDL-nivå på 150 mg/dL och en HDL-nivå på 50 mg/dL, blir LDL/HDL-kvoten 3,0.
En lägre LDL/HDL-kvot anses i allmänhet vara bättre för hjärt-kärlhälsan. Helst bör kvoten ligga under 2,0 för män och kvinnor. En kvot över 5 anses vara en hög risk och indikerar ett behov av livsstilsförändringar eller medicinsk intervention.