Här är 5 fördelar med omega-3-fettsyror
Om du är hälsomedveten eller strävar efter en hälsosammare livsstil bör omega-3-fettsyror vara en del av din kost. Vilka är också de bästa veganska källorna?
Omega-3-fettsyror
Under många år har omega-3-fettsyror kopplats till hjärthälsa och bättre åldrande. Nutritionister säger att det finns bra och dåliga fetter och att människor inte ska dra slutsatsen att fetter i allmänhet är dåliga. Dessa är ett av de utmärkta exemplen på bra fett. Omega-3-fettsyror är en grupp fleromättade fettsyror som är viktiga för många av kroppens funktioner.
Det finns 3 typer av omega-3-fettsyror. Omega-3-fettsyrorna EPA och DHA finns i fisk och skaldjur, inklusive fet fisk (t.ex. lax, tonfisk och öring) och skaldjur (t.ex. krabbor, musslor och ostron). En annan typ av omega-3, kallad ALA, finns i andra livsmedel som broccoli, spenat, tomater etc. Omega-3 finns också som kosttillskott, t.ex. fiskoljetillskott som innehåller EPA och DHA och linfröoljetillskott som innehåller ALA.
Fördelar med omega-3-fettsyror
1. Hjälper till att minska inflammationen:
Akut inflammation är en del av kroppens skyddande funktioner, men kronisk, överdriven eller okontrollerad inflammation kan leda till många hälsoproblem. Omega-3-fettsyror ingår i många delar av kroppen, inklusive cellmembran, och spelar en roll i antiinflammatoriska processer och i cellmembranens viskositet. EPA och DHA ger upphov till antiinflammatoriska och inflammationshämmande mediatorer som kallas resolviner, protektiner och maresiner.
I en klinisk prövning bland bensinstationsanställda, som kan utsättas för oxidativ stress och förändringar i immunsystemets balans på grund av exponering för partiklar från bensin och diesel, utvärderades effekten av tillskott av omega-3-fettsyror på inflammatoriska och antiinflammatoriska markörer. Slutsatsen blev att tillskott av omega-3-fettsyror kan vara effektivt för att minska inflammatoriska reaktioner och upprätthålla immuntolerans hos personer med hög exponering för inflammationsframkallande faktorer.
2. De hjälper till med fostrets utveckling:
EPA och DHA är viktiga för att fostret ska utvecklas på rätt sätt under graviditeten. Moderns näringsintag är avgörande för fostret och läkare betonar alltid en kost som innehåller tillräckligt med kalorier och protein, men på senare tid har även fettsyror ansetts vara viktiga. Mängden omega-3-fettsyror i fostret är korrelerad med den mängd som mamman får i sig, så det är viktigt att mamman får i sig tillräckligt med näring. Studier bekräftar att omega-3-fettsyror är nödvändiga för att cellmembranen ska fungera korrekt och att de är avgörande för utvecklingen av hjärnan och näthinnan hos fostret.
Det finns också bevis för att mödrar som tar EPA- och DHA-tillskott under graviditet och amning kan skydda sina barn mot allergier. Detta kan bero på att tillskott av fiskolja har förknippats med minskade nivåer av kroppsceller som är förknippade med inflammation och immunsvar.
3. Detta kan minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar:
Omega-3-fettsyror har i olika studier visat sig minska förekomsten av hjärt- och kärlsjukdomar. Kranskärlssjukdomar och stroke är en av de främsta dödsorsakerna i världen. De visar också att individer som löper risk att drabbas av kroniska inflammationsrelaterade hjärtsjukdomar gynnas av intag av vegetabiliska och marina omega-3-fettsyror. EPA och DHA bidrar till att minska den oxidativa stressen i kroppen och förebygger därmed kronisk inflammation. Olika studier av sambandet mellan omega-3-fettsyror och hjärt-kärlsjukdomar visar dock på motstridiga resultat i denna fråga. Forskarna menar att fler fysiologiska och miljömässiga faktorer måste beaktas och att fler studier återstår för att få en bättre bild av detta ämne.
4. Hjälp i kampen mot autoimmuna sjukdomar:
När immunförsvaret är överaktivt angriper och skadar kroppen sina egna vävnader som en reaktion på en okänd utlösande faktor. Kroppen producerar då antikroppar som angriper vävnaderna i stället för att bekämpa infektioner. Reumatoid artrit, inflammatorisk tarmsjukdom, typ 1-diabetes och lupus är klassiska exempel på autoimmuna sjukdomar. Det har gjorts många kliniska prövningar av fördelarna med kosttillskott med fiskoljor vid flera inflammatoriska och autoimmuna sjukdomar hos människor, bland annat ledgångsreumatism, Crohns sjukdom, ulcerös kolit, psoriasis, lupus erythematosus, multipel skleros och migrän. Många av de placebokontrollerade studierna av fiskolja vid kroniska inflammatoriska sjukdomar visar på betydande fördelar, bland annat minskad sjukdomsaktivitet och minskad användning av antiinflammatoriska läkemedel.
5. Stöd vid behandling av Alzheimers sjukdom:
Alzheimers sjukdom är en av de vanligaste neurodegenerativa sjukdomarna hos äldre. Det är en sjukdom som kännetecknas av progressiva försämringar av minne, språk, resonemang och andra kognitiva funktioner. Mycket tyder på att omega-3-fettsyror kan fungera som en möjlig skyddsfaktor vid Alzheimers sjukdom. Nya studier visar att omega-3-fettsyror har en gynnsam effekt på Alzheimers sjukdom, vilket kan bero på deras antioxidativa och antiinflammatoriska egenskaper. Både DHA och EPA kan öka nivån av nervtillväxtfaktor. De är fördelaktiga för att förbättra den kognitiva funktionen vid mild Alzheimers sjukdom.
Veganska källor till omega-3-fettsyror
Hittills har vi lärt oss fördelarna med att äta omega-3-fettsyror. Men om du är vegan, hur kan du säkerställa ett tillräckligt intag av dessa? Växtbaserade livsmedel innehåller vanligtvis bara alfa-linolensyra (ALA) och de mest populära källorna till DHA och EPA är fet fisk. Även om vår kropp kan omvandla en del av ALA till DHA och EPA är detta en otillräcklig del av det tillräckliga intag som kroppen behöver. Därför är det starkt rekommenderat att ta kosttillskott för DHA och ALA och ha gott om växtbaserade livsmedel för att komplettera ALA i din kost. Linfrön, chiafrön, valnötter och hampafrön är utmärkta källor till ALA.