FAQ

Innan du beställer

Får jag rabatt om jag gör fler test?

Vi brukar erbjuda rabatter vid köp av fler tester, detta då det är vanligt att kombinera olika tester samt att flera inom t.ex. familjen gör ett test samtidigt. 

Håll utkik på vår hemsida för relevanta erbjudanden. 

Kan jag lita på testresultaten?

Vi samarbetar med tyska ackrediterade och certifierade laboratorium med lång erfarenhet och som är betrodda och använda av läkare över hela Europa. Våra samarbetslabb är certifierade i enlighet med EN ISO 15189 och ISO 13485.

Hur gör jag testet?

Hur går testen till?

Testen tas via blod, avföring, urin, saliv eller utandning. Efter att du lagt din beställning skickar vi hem ett testkit till dig med allt material du behöver för att genomföra testet hemma själv med både rätt material och instruktioner. Provet returneras därefter i ett medföljande kuvert till vårt testlabb för analys. Instruktioner för respektive testmetod kan du läsa mer om här.

Hur mycket blod, avföring, urin eller saliv behövs för ett prov?

I respektive testkit så medföljer tydliga instruktioner kring hur mycket blod, avföring, urin eller saliv som du behöver lämna för att förse vårt labb med tillräckligt med material för analys. Läs noga igenom instruktionerna innan du påbörjar din provtagning så att du vet hur du ska gå tillväga.

Vid eventuella frågor kring testmetod eller tillvägagångssätt för våra tester, tveka inte att höra av dig till oss så hjälper vi dig!

Instruktioner för alla våra tester hittar du här.

När på dygnet ska jag ta testet?

För de flesta proverna kan du ta ditt test när som helst på dagen, förutom nedan tester där övriga instruktioner gäller:

  • Vårt Kortisol-test som ska samlas in flera gånger under en dag börjar att tas på morgonen så snart du gått upp. Kortisolprovet hittar du mer information om här.
  • Urin-testerna tas på morgonen, antingen från din första eller andra morgonurin.
  • För våra kompletta hormontester som bl.a. mäter kortisol, så bör dessa tas på morgonen.
  • SIBO tas enklast på morgonen pga. att man bör vara fastande timmarna innan och inkluderar även fler provtagningar under en dag.
  • Testosteron testas vid olika tillfällen under en dag och bör planeras in med start på morgonen för att det inte ska bli tajt med tid.
  • Melatonintestet tas på kvällen.

Vad händer om jag misslyckas med provtagningen?

Läs igenom instruktionerna innan du samlar in testet så bör det gå bra. Skulle något mot förmodan gå fel är du välkommen att kontakta oss så hjälper vi dig. Om ditt prov vidare inte går att analysera så kommer vårt labb att höra av sig till oss och du får då möjlighet att göra om ditt test. 

Påverkar intag av läkemedel mitt resultat?

Ja, vissa läkemedel kan ha påverkan på våra tester. Inför ditt test rekommenderar vi dig därmed att dubbelkolla ifall du kan fortsätta med eventuella läkemedel och kosttillskott eller om de kan påverka ditt testresultat.

Rekommendationer för SIBO finns på produkten.
För tarmtesterna bör man avstå probiotika 48 timmar innan.
Undvik antihistaminer 24 timmar innan allergitester.
Undvik intag/användning av hormonpreparat 7 dagar innan våra hormontester såvida du inte vill att ditt intag ska inkluderas i din testmätning.

Att tänka på?

Behöver jag tänka på något innan testet?

Planera gärna så att du tar provet en måndag – detta är extra viktigt ifall du gör Glutenintoleranstest och Melatonin-test då dessa har kortare hållbarhet och behöver nå vårt labb under veckodagar. Om du tar vårt Allergi, Matintoleranstestet eller Histamintest så är det rekommenderat att du har exponerats för de testade ämnena som ingår inom de senaste tre månaderna, om det gått längre tid finns risk för att det inte kommer att ge ett lika starkt utslag på testresultatet.

Vårt SIBO-test kräver även att du gör justeringar i din diet och intag av eventuella tillskott eller liknande, både ett par veckor innan samt de sista timmarna inför ditt test. Läs noga igenom instruktionerna så att du vet vilken diet du tillåts att äta för att ditt testresultat ska bli så tillförlitligt som möjligt.

Varför bör jag skicka mitt test till labbet en måndag?

Ditt test behöver nå labbet inom 5 dagar för att provet ska bli rätt. Om provet av någon anledning skulle ta längre tid kommer labbpersonalen att se det och begära in ett nytt prov. Vi kommer i så fall att kontakta dig.

När och hur får jag mitt resultat?

Ditt provresultat kommer inom 15 arbetsdagar, oftast snabbare. Du får ett mail när resultatet är färdigt och loggar då enkelt in på https://my.gettested.io/ där du kan ladda ner ditt resultat.

Varför behöver jag registrera ett test-ID?

Detta är ett sätt för oss att ta bort / koppla bort din identitet till ditt test så att ingen ska kunna härleda resultatet till dig. Efter att ditt prov har analyserats av labbet så kommer det även att kasseras och inget provmaterial sparas.

Ditt testresultat går även att raderas helt ur våra system efter att du laddad ner din PDF, om det finns önskemål om detta.

Intresserad av samarbete?

Samarbetar ni med sjukhus och andra kliniker?

Ja vi har samarbetspartners på flera ställen i Europa. Är du intresserad av att sälja våra tester på din klinik? Kontakta oss!

Är du intresserad av att samarbeta med oss 🙂 ?

Vi samarbetar gärna med seriösa företag och personer som kan driva hälsorelaterade frågor framåt i vårt samhälle. Ta förutsättningslöst kontakt med oss på samarbete@gettested.se.

Hittar du inte svaret på din fråga?

Vi hjälper dig gärna hamna rätt. Kontakta oss på livechatten eller skicka ett mail till hello@gettested.se.