Probiotikaguiden

PROBIOTIKAGUIDEN

Varför är probiotika bra?

Probiotikaguiden är till för dig som funderar på vilken typ av probiotika du ska välja. Det finns många olika typer av probiotika på marknaden av olika kvalitet med olika antal bakterier av olika stammar. Olika stammar av bakterier har studerats i olika syften och kan därför hjälpa vid olika hälsobesvär eller sjukdomstillstånd. T.ex. finns det bakterier som har visats vara förknippade med fetma och övervikt och i studier med råttor har man t.o.m. kunnat förändra fettvikt och kroppskomposition bara genom att förändra bakteriefloran i tarmen på försöksdjuren.

Att ha rätt mängd och balans av tarmbakterier kopplas samman med en rad olika hälsofördelar, bland annat:

  • viktminskning
  • förbättrad matsmältning
  • förbättrat immunförsvar
  • friskare hud
  • minskad risk för vissa sjukdomar

Skillnaden mellan probiotika och prebiotika

Pro betyder för och biotisk kommer från grekiskans ”härrörande till livet”. Att tillföra probiotika innebär således att man tillför goda bakterier medan att tillföra prebiotika att man matar de goda bakterierna. Probiotika är alltså levande mikroorganismer, vilket prebiotika inte är.

Probiotika kan man hitta i exempelvis fermenterad mat såsom surkål, kombucha eller kefir, eller via probiotiska tillskott. Prebiotika får man i sig om man äter lök, jordärtskocka, sparris eller prebiotiska tillskott.

Nedan hittar du en jämförelsetabell över olika typer av probiotika. Nedanför kan du läsa mer om betydelsen av probiotika vid olika typer av hälsobesvär.

Produkt Om produkten Antal bakterier Antal stammar Område
Omnibiotic Metabolic OMNi-BiOTiC® Metabolic är en probiotika som innehåller patenterade stammar av bakterier som i vetenskapliga studier har visats verka förebyggande mot fetma och övervikt. Passar även de som vill bibehålla en normal kroppsvikt eller har metabola problem. 7,5 miljarder 9 Vid fetma och övervikt
Omnibiotic Stress Repair OMNi-BiOTiC® STRESS Repair är en probiotika som lämpar sig vid stress och utmattning. Stress kan ha en negativ effekt på tarmfloran och bidra till mag-tarmproblem på längre sikt. OMNi-BiOTiC® STRESS Repair innehåller patenterade stammar av bakterier som främjar en god tarmflora även vid långvarig stress. 7,5 miljarder 9 Vid stress och utmattning
Omnibiotic Power OMNi-BiOTiC® POWER är en probiotika som lämpar sig för tränande individer eller de med ett fysiskt krävande arbete. Fysisk ansträngning omfördelar blodflödet från mag-tarmkanalen till arbetande muskler vilket kan påverka ens matsmältningsfunktion och tarmflora. OMNi-BiOTiC® POWER innehåller patenterade stammar av bakterier som främjar en god mag-tarmhälsa även vid träning och fysisk ansträngning. 10 miljarder 6 Vid träning och fysisk ansträngning
Omnibiotic Hetox OMNi-BiOTiC® HETOX är en probiotika som innehåller patenterade stammar av bakterier som i vetenskapliga studier har visat positiv effekt hos individer med nedsatt leverfunktion. Lämpar sig även för de som vill ha en omfattande probiotika som främjar en god allmän hälsa. 15 miljarder 8 Vid leverproblem
Omnibiotic 6 OMNi-BiOTiC® 6 är en allround probiotika som innehåller patenterade stammar av bakterier som främjar en god allmän hälsa. Innehåller även Enterococcus faecium som de flesta vanliga typer av probiotika saknar. 2 miljarder 6 För en god allmän hälsa
Omnibiotic 10 OMNi-BiOTiC® 10 AAD är en probiotika som lämpar sig under och efter en antibiotikabehandling för att förebygga antibiotika associerad diarré (AAD). Kan även användas som en omfattande probiotika för att främja en god tarmflora i allmänhet. 5 miljarder 10 Vid antibiotikabehandling
Omnibiotic Panda OMNi-BiOTiC® Panda är en probiotika som lämpar sig för gravida och ammande mammor. Studier har visat att mammans tarmflora har en påverkan på barnets risk att drabbas av allergier och födoämnesintoleranser under de tidiga levnadsåren. 7,5 miljarder 9 För gravida och ammande mammor
Omnibiotic Travel OMNi-BiOTiC® TRAVEL är en probiotika som innehåller patenterade stammar av bakterier som i vetenskapliga studier har visats kunna förebygga turistmage vid resor. Innehåller även enzymer för att främja en god matsmältning. 5 miljarder 10 Vid resor och turistmage

Probiotika och immunsystemet

Vår mag/tarmkanal är enormt rik på mikroorganismer och spelar en viktig roll i funktionen av det mukosala immunsystemet samt mognaden av immunceller. Den här tarmfloran, eller tarmmikrobiotan som man brukar benämna det, stimulerar immuncellernas mognad och funktionalitet genom dess metaboliter.
Studier har visat att användning av probiotika stärker tarmbarriären och det hindrar även tillväxten av potentiellt patogena bakterier.

Probiotika och övervikt

Forskningen har fokuserat allt mer de senaste åren på tarmflorans betydelse vid övervikt. Vissa tarmbakterier, såsom Akkermansia muciniphila har man sett i studier förekomma i för låg mängd vid bland annat övervikt, typ-2 diabetes samt vid inflammatoriska problem och försvagat immunförsvar. Personer med övervikt får ofta med tiden låggradig inflammation och detta kan gå hand i hand med låg förekomst av Akkermansia muciniphila.

Överviktiga personer har visat sig ha en annan uppsättning bakterieflora än smala människor, nämligen ett överskott av den så kallade ”Firmicutes-bakterien” och för få ”Bacteroidetes-bakterier“. Firmicutes-bakterier extraherar kalorier även från svårsmälta fibrer och lagrar dem som en slags ”reserv” för dåliga tider, vilket medför att mer energi finns tillgänglig än vad som krävs. Bacteroidetes-bakterierna har däremot förmågan att kapsla in oförbrukade kolhydrater, som sedan kan elimineras tillsammans med avföringen. För att behålla en sund vikt så blir det viktigt att ha ett balanserat förhållande mellan firmicutes- och bacteroidetes-bakterierna.

Utifrån denna forskningen har man kunnat utveckla särskild probiotika som passar överviktiga personer.

Probiotika och mage/tarm

Probiotika används ofta för att behandla olika typer av magbesvär. Studier har visat att probiotika fungerar mot diarré till följd av antibiotika behandling. Antibiotika kan döda även goda bakterier och därför behöver man efter en antibiotikabehandling ofta tillföra nya, goda bakterier. Man har även sett att probiotika har gett goda resultat vid IBS eller inflammatoriska tarmsjukdomar såsom Crohns sjukdom eller ulcerös kolit, men då behövs ett längre tags intag, från 8 veckor eller mer. Innan det börjar ge resultat.

Jämför probiotika – lista

Probiotikaguiden är till för dig som funderar på vilken typ av probiotika du ska välja. Det finns många olika typer av probiotika på marknaden av olika kvalitet med olika antal bakterier av olika stammar. Olika stammar av bakterier har studerats i olika syften och kan därför hjälpa vid olika hälsobesvär eller sjukdomstillstånd. T.ex. finns det bakterier som har visats vara förknippade med fetma och övervikt och i studier med råttor har man t.o.m. kunnat förändra fettvikt och kroppskomposition bara genom att förändra bakteriefloran i tarmen på försöksdjuren.

OMNi-BiOTiC® Metabolic - vid fetma och övervikt

Omnibiotic Metabolic

OMNi-BiOTiC® Metabolic är en probiotika som innehåller patenterade stammar av bakterier som i vetenskapliga studier har visats verka förebyggande mot fetma och övervikt. Passar även de som vill bibehålla en normal kroppsvikt eller har metabola problem.

OMNi-BiOTiC® STRESS Repair - vid stress och utmattning

Omnibiotic Stress Repair

OMNi-BiOTiC® STRESS Repair är en probiotika som lämpar sig vid stress och utmattning. Stress kan ha en negativ effekt på tarmfloran och bidra till mag-tarmproblem på längre sikt. OMNi-BiOTiC® STRESS Repair innehåller patenterade stammar av bakterier som främjar en god tarmflora även vid långvarig stress.

OMNi-BiOTiC® POWER - vid träning och fysisk ansträngning

Omnibiotic Power

OMNi-BiOTiC® POWER är en probiotika som lämpar sig för tränande individer eller de med ett fysiskt krävande arbete. Fysisk ansträngning omfördelar blodflödet från mag-tarmkanalen till arbetande muskler vilket kan påverka ens matsmältningsfunktion och tarmflora. OMNi-BiOTiC® POWER innehåller patenterade stammar av bakterier som främjar en god mag-tarmhälsa även vid träning och fysisk ansträngning.

OMNi-BiOTiC® HETOX - vid leverproblem

Omnibiotic Hetox

OMNi-BiOTiC® HETOX är en probiotika som innehåller patenterade stammar av bakterier som i vetenskapliga studier har visat positiv effekt hos individer med nedsatt leverfunktion. Lämpar sig även för de som vill ha en omfattande probiotika som främjar en god allmän hälsa.

OMNi-BiOTiC® 6 - för en god allmän hälsa

Omnibiotic 6

OMNi-BiOTiC® 6 är en allround probiotika som innehåller patenterade stammar av bakterier som främjar en god allmän hälsa. Innehåller även Enterococcus faecium som de flesta vanliga typer av probiotika saknar.

OMNi-BiOTiC® 10 AAD - vid antibiotikabehandling

Omnibiotic 10

OMNi-BiOTiC® 10 AAD är en probiotika som lämpar sig under och efter en antibiotikabehandling för att förebygga antibiotika associerad diarré (AAD). Kan även användas som en omfattande probiotika för att främja en god tarmflora i allmänhet.

OMNi-BiOTiC® Panda - för gravida och ammande mammor

Omnibiotic Panda

OMNi-BiOTiC® Panda är en probiotika som lämpar sig för gravida och ammande mammor. Studier har visat att mammans tarmflora har en påverkan på barnets risk att drabbas av allergier och födoämnesintoleranser under de tidiga levnadsåren.

OMNi-BiOTiC® TRAVEL - vid resor och turistmage

Omnibiotic Travel

OMNi-BiOTiC® TRAVEL är en probiotika som innehåller patenterade stammar av bakterier som i vetenskapliga studier har visats kunna förebygga turistmage vid resor. Innehåller även enzymer för att främja en god matsmältning.

Osäker på vad som är bäst för dig?

Ta kontakt med oss så hjälper vi dig att hamna rätt. Du kan skicka ett mail till hello@gettested.se eller haffa oss på live chatten.