Publicerad den Lämna en kommentar

Glöm inte skalen!

kiwiskal

Skal på frukter och rotfrukter har en viktig funktion. Den primära funktionen är att skydda frukten mot skadliga ämnen. En spontan tanke kanske då är att skalet bör lämnas åt sidan – varför skulle man vilja äta något som utsatts för attacker och skadliga ämnen? Svaret är för att detta skydd även kan stärka DIN kropp. Faktum är att i de flesta frukter och rotfrukter så sitter majoriteten av alla hälsosamma ämnen i skalet, eller strax därunder.

Detta gäller förresten inte bara frukter. Kål, lök och i princip allt som består av ett ytterlager, följer samma princip. Ju fler lager du skalar bort av löken eller kålen, desto fler hälsosamma effekter försvinner. Vill du få ut maximala hälsoeffekter för din tarmflora bör du alltså i allra högsta grad ta vara på skalet!

Ät hela kiwin!

Kiwi är en frukt som åtminstone i Sverige normalt äts med sked eller hackad i en fruktsallad. Det ludna skalet känns för det flesta inte ätbart. Men faktum är att kiwiskal är en riktig fiber- och C-vitaminbomb. Texturen på skalet är väldigt sträv och ger en mycket syrlig smak – mycket syrligare än själva fruktköttet.

Om du känner att du kan ”tolerera” skalet, men kanske inte är ett superfan så kan du hacka kiwin i bitar med skalet på. Då kan du själva bestämma hur mycket skal per fruktkött du vill ha, och skalet dominerar inte. Annars går det absolut utmärkt att äta frukten som den är, precis som ett äpple.

Ekologiskt eller konventionellt odlat

Ska du äta fruktskal rekommenderas det att du väljer ekologiskt. Icke-ekologiska frukter är nästan alltid besprutade med bekämpningsmedel och frukterna kan innehålla rester från medlet. Det är dock viktigt att göra skillnad på bekämpningsmedel och bekämpningsmedel. Reglerna inom både EU och Sverige är stränga, och de mest hälsofarliga medlen är sedan länge förbjudna. Livsmedelsverket i Sverige gör regelbundet stickprover för att kontrollera eventuella skadliga halter och resultatet är i princip alltid att resterna är långt under gränsvärdet, eller totalt borta – både när det gäller frukter och bär från utlandet och från Sverige.

Det finns dock andra anledningar att välja ekologiskt. Även om bekämpningsmedel alltså i väldigt liten grad påverkar oss slutkonsumenter, så skadar det miljön och arbetare som kommer i direkt kontakt med medlet desto mer.

Slutsatsen är att det antagligen är bättre att välja ekologiskt om man har möjlighet. Har du dock inte möjlighet att välja ekologiskt (av ekonomiska skäl eller att det inte finns tillgängligt, till exempel) så är det fortfarande viktigt att få i dig både grönsaker och frukt för fibrerna och vitaminerna. Konventionellt odlade frukter och grönsaker ger enormt mycket fler fördelar än nackdelar, i jämförelse med att helt utesluta dem från din diet.

Publicerad den Lämna en kommentar

Malabsorption – problem med matsmältningen

malabsorption

 

Malabsorption eller malabsorptionssyndrom är ett samlingsnamn på flera olika sjukdomstillstånd. Gemensamt för alla är att det råder någon form av brist i tarmarnas funktion som innebär att näringsupptaget försämras. Med andra ord är det svårare eller omöjligt att bryta ned ett eller flera näringsämnen. Den mest besvärande typen av malabsorption kallas tarmsvikt.

Olika typer av matsmältningsproblem

Vilka näringsämnen som orsakar problem varierar. Det kan vara makronutrienter (proteiner, kolhydrater och fetter) eller mikronutrienter (mineraler och vitaminer). Några vanliga matsmältningsproblem är laktosintolerans och glutenintolernas (celiaki).

Gallsaltsdiarré är ett annat vanligt sjukdomstillstånd som bland annat kan uppstå som ett resultat av Crohns sjukdom eller andra mag- och tarmsjukdomar. Gallsaltsdiarré ger en ökad produktion av gallsyra, vilket kan leda till kronisk diarré, eller i värsta fall steatorré som är avföring som är mycket fettrik. Brist på vitamin B12 är en annan vanlig konsekvens av gallsaltsdiarré.

Andra exempel på malabsorptionssjukdomar är:

 • Bukspottkörtelsvikt
 • Tropisk sprue
 • Korttarmssyndrom
 • Steatorré
 • Whipples sjukdom

Orsak till malabsorption

Problem med matsmältningen klassas normalt i två typer. Den primära typen kan både förvärvas eller vara medfödd. Sekundär malabsorption kan uppstå vid skador på tarmen, på grund av exempelvis annan sjukdom.

Malabsorption kan alltså vara genetiskt och förvärrat genom kost och miljö. Många typer av intoleranser, däribland laktosintolerans tycks dessutom ha starka kopplingar till ålder – det vill säga, förmågan att bryta ned näring på ett korrekt sätt försämras ju äldre vi blir.

Symtom och behandling

Många av de symtom som uppstår på grund av malabsorption delas med vanliga mag- och tarmsjukdomar:

 • Diarré
 • Kram eller smärta i magen
 • Gasbildning
 • Humörsvängningar
 • Huvudvärk

Det kan därför vara svårt att helt säkerställa var dina eventuella magproblem beror på. Livsstilsfaktorer, kostvanor, personlighet, släkthistoria, höga nivåer av stress och oro – alla dessa är viktiga komponenter för att kunna ställa en korrekt diagnos för mag- och tarmproblem. Det är också viktiga komponenter när man utformar en behandlingsplan. Ibland räcker det med livsstilsförändringar, medan det i andra fall kan krävas medicinering eller kirurgiskt ingrepp.

Publicerad den Lämna en kommentar

Crohns sjukdom och tarmbakterier

crohns sjukdom

Crohns sjukdom är en kronisk inflammatorisk sjukdom som kan drabba olika delar av över mag- och tarmkanalen, ända från mun till anus. Vilka symtom som uppstår kan kraftigt variera beroende på var inflammationen inträffar. Vanligtvis inflammeras första delen av tjocktarmen och nedre delen av tunntarmen, men inflammationen kan som sagt inträffa även på andra ställen genom hela mag-tarm-systemet.

Varför får man Crohns sjukdom?

I Sverige beräknas det att omkring 25 000 människor har Crohns sjukdom. Både miljöfaktorer och ärftlighet/gener tros spela in vid sjukdomens uppkomst. Den exakta orsaken är svår att exakt precisera, dels på grund av att forskningen inte är helt ense, dels att det är svårt att bestämma varifrån man ska mäta. Med andra ord är det inte helt ristat i sten när sjukdomen uppstår. Ska man mäta från när problemen och symtomen blev så pass svåra att de påverkar arbetsliv och vardag – eller ska man mäta från första tecknet på att något är fel?

Det är nämligen sällsynt att sjukdomen uppstår plötsligt ”bara så där”. Mer troligt är att det är en gradvis process som till exempel startar efter en långtgående enformig diet, ohälsosam nivå av stress eller en kombination av båda. Vad forskare är hundra procent överens om är att risken för Crohns ökar om man röker.

Crohns sjukdom symtom

Vilka problem som uppstår av Crohns sjukdom beror som sagt på var i mag- och tarmkanalen som inflammationen uppstår. Några vanliga symtom bland vuxna är:

 • Magknip och magsmärtor – framför allt efter att ha ätit
 • Diarré
 • Blod i avföringen
 • Trötthet och nedstämdhet
 • Nedgång i vikt – kan bero på både dålig näringsupptagning eller nedsatt aptit

Symtom bland barn kan dessutom sträcka sig till att barnet inte växer som väntat eller försenad pubertet.

Behandling av Crohns sjukdom

I dagsläget finns det inget botemedel mot Crohns sjukdom, men det finns effektiva behandlingsmetoder som minimerar symtomen. Normalt krävs behandling genom antiinflammatoriska läkemedel, vitamintillskott och mineraltillskott. Det är viktigt att dämpa inflammationen och säkerställa att du får i dig rätt mängd vitaminer och mineraler, eftersom inflammationen kan påverka näringsupptaget.

I allvarligare fall kan det vara nödvändigt med ett kirurgiskt ingrepp.

Tarmflorans påverkan på Crohns sjukdom

Som vi skrivit om många gånger här på tarmkollen.se, visar nya forskningsrön om och om igen på nya samband mellan tarmflorans inverkan på både psykiska och fysiska sjukdomar. Att Crohns sjukdom påverkas av tarmfloran är kanske inte en lika stor överraskning som dess påverkan på ADHD och depression exempelvis, men det kan trots det vara värdefullt att specificera vad som forskningen faktiskt kommit fram till.

Det man kunnat observera, är att eller mag- och tarmkanalens sammansättning och mångfald blir klart sämre över tid bland människor med Crohns sjukdom, eller någon annan inflammatorisk tarmsjukdom. Det man tyvärr inte helt kunnat fastställa, är om denna förändring i tarmfloran enbart beror på sjukdomen – eller på eventuell medicinering. Kanske är det en kombination av båda.

Crohns sjukdom är också av den typen som kommer i ”vågor”. Du som lider av Crohns behöver alltså inte nödvändigtvis känna av symtomen alla tider på dygnet, utan detta kan variera. För vissa kan detta tyvärr innebära att man inte söker vård eller gör nödvändiga dietförändringar – erfarenheten säger liksom att problemen försvinner efter ett tag och att det är lättast att vänta ut problemen. Detta är dock ett misstag, eftersom behandling avsevärt kan lindra eller helt och hållet slå ut symtomen.

Publicerad den Lämna en kommentar

Bakterier och pH-värde

mandarin phvärde

pH är ett värde för surhet, eller balansen mellan syra och bas. 0-7 anses vara surt, och 7-14 är basiskt (eller alkaliskt). Är värdet exakt 7 anses pH-värdet vara neutralt, vilket nästan alltid är önskvärt i tarmarna. Begreppet pH-värde används ofta inom medicin, men är också vanligt förekommande i miljövetenskap, kemi, biologi och agronomi (lantbruksvetenskap).

pH-värdet i kroppen har enorm påverkan på hur väl olika bakterier och andra mikrober trivs. Bakterier finns över allt på kroppen, både inuti och utanpå. En stor del av bakterierna håller dock till i tarmfloran, vilket gör det extra viktigt att arbeta för ett gynnsamt pH-värde. Kroppen är bra på att reglera detta själv, men man kan hjälpa tarmarna på traven genom att till exempel justera sin kost.

Neutral pH

Olika bakterier föredrar olika pH-värden och miljöer. Det är inte så enkelt att alla dåliga bakterier trivs bäst i surare miljöer, och goda i basiska – eller tvärtom. I tunntarmen och tjocktarmen bör värdet vara neutralt, eller svagt basiskt. Personer som drabbats Candida-infektion har till exempel nästan alltid en vis försurning, vilket kan åtgärdas med en mer basbildande kost.

Symtom som förstoppning, dåligt upptag av näring och matsmältningsproblem är också vanliga effekter när tarmarnas pH-värde dras åt det surare hållet.

Basbildande kost

Det rekommenderas inte att äta 100 % basisk mat, men de flesta skulle gynnas av åtminstone en ökning av basbildande mat. Det är inte ovanligt att göra en renande kur någon gång per år då man under ett par veckor endast intar basbildande mat.

Som tur är har basbildande mat även många andra fördelar för vår hälsa. Nästan alla grönsaker, frukter och bär bidrar till ett mer basiskt pH-värde i tarmen och kroppen. Frukt och grönsaker innebär ju också bonusen att de är rika på fibrer och vitaminer. Några utmärkande exempel på bra “basföda” är:

 • Bladgrönsaker
 • Bär
 • Bönor
 • Frukt (ironiskt nog är “sura” citrusfrukter extra basbildande)
 • Potatis
 • Rödkål
 • Mandel

Till syrabildande kost räknas bland annat kött, kaffe, socker, vete och gluten.

Publicerad den Lämna en kommentar

Vad antibiotika gör med kroppen

antibiotika

Först och främst kan det vara värt att nämna att det finns olika typer av antibiotika. Gemensamt för alla är att att de påverkar bakteriefloran i tarmen genom att skada och ta död på bakterieceller.

Viss antibiotika har det som kallas brett spektrum, vilket innebär att det tar kål på massor av olika bakteriesorter, inklusive goda. Antibiotika med smalt spektrum å andra sidan, riktar in sig på en mindre grupp av bakterier, och har därför generellt mindre påverkan på tarmfloran i stort.

När antibiotika används för att behandla sjukdomar, föredrar läkare att använda smalspektrumantibiotika, just för att undvika onödig skada på den övergripande tarmfloran. Penicillin V är exempel på antibiotika med smalt spektrum som ofta används i Sverige.

Penicillin och antibiotika

Penicillin och antibiotika används ofta som synonymer, men det är alltså inte helt korrekt. Penicillin är en av många grupper av antibiotika. Därutöver finns de flera olika typer av penicillin, varav den vanligaste är Penicillin V som bland annat används för att behandla lunginflammation, öroninflammation, bihåleinflammation och borrelia. Ålder och kroniska sjukdomar kan också påverka vilken antibiotikabehandling som skrivs ut.

I länder där man primärt använder antibiotika med breda spektrum, påverkas människors tarmflora på ett mycket mer omfattande (och negativt) sätt.

Antibiotika biverkningar

Antibiotika skadar som sagt bakterieceller, vilket minskar antalet bakterier. Detta har flera positiva effekter, till exempel att det slår ut skadliga bakterier som kan orsaka sjukdom eller magproblem. Samtidigt kan antibiotika även slå ut goda bakterier. Detta kan leda till problem med tarmen och magen, till exempel diarré.

Hudutslag och illamående är andra relativt vanliga biverkningar vid antibiotikabehandling.

Antibiotikaresistens

När bakterier utsätts för antibiotika över lång tid, kan de utveckla så kallad antibiotikaresistens. Det betyder att antibiotikans ursprungliga funktion ur medicinsk synpunkt inte längre fungerar. Bakterierna tvingas helt enkelt att “tuffat till sig” för att kunna överleva världens ganska omfattande antibiotikabruk.

När antibiotikan upptäcktes av Alexander Fleming 1928 var det ingen som hade en tanke på att denna mirakelkur skulle kunna bromsas. Och om de hade några tankar om detta, låg problemet så pass lång fram i tiden att den mänskliga kortsiktigheten inte ville se sanningen.

En annan beskrivning av fenomenet är att antibiotika helt enkelt dödar “svaga” bakterier och endast de starkaste överlever. I klassisk evolutionsteori, betyder det att bakterierna över tid bara blir starkare och starkare ju mer de utsätts för antibiotika. Alternativet är att 100 % av alla bakterier dör, vilket så klart inte heller är önskvärt.

Antibiotikarestistens är därmed ett problem som måste lösas med sund hushållning av detta läkemedel. I Sverige är vi jämförelsevis bättre än andra länder, dels genom att begränsa användandet, men också genom att fokusera på antibiotika med svagt spektrum som inte påverkar lika stor del av bakteriefloran.

Publicerad den Lämna en kommentar

Bra och dåliga bakterier i magen

Bra och dåliga bakterier

I våra tarmar pågår ett ständigt krig, eller en symbios, beroende hur man ser på det. Både bra och dåliga bakterier kämpar för sin existens, vilket påverkar vår hälsa. Begreppen “bra bakterier” och “dåliga bakterier” kan dock ibland kännas godtyckliga. Även om tarmfloran på många sätt kan beskrivas som en strid mellan de goda mot de onda så handlar det i slutändan om balans.

Skadliga bakterier kommer alltid finnas i tarmen – det viktiga är att se till att det råder relativ balans där skadliga bakterier inte blir så pass överrepresenterade att det skadar kroppen.

Vad är ”dåliga” bakterier?

När man talar om dåliga bakterier är det ofta så kallade patogener man syftar på. Patogener är mikroorganismer som kan orsaka sjukdom. Ordet är från grekiskan och betyder i stora drag ”producent av lidande”. Även svampar och virus som kan orsaka sjukdomar benämns som patogena.

Dåliga bakterier är nästan alltid ofarliga så länge mängden goda bakterier är större. Problem kan uppstå vid så kallad dysbios – obalans i tarmfloran. Dysbios kan vara grund till flera olika magproblem som IBS, diarré och fetma. Den senaste forskningen visar också på samband mellan dysbios och psykisk hälsa.

Det är idag svårt att fastställa klara orsak-och-verkan-samband för specifika bakterier och sjukdomar. I tarmfloran finns det över 1 000 olika bakteriearter. Det som forskningen visar är alltså inte primärt att överrepresentation av en viss bakterie kan leda till sjukdom X eller Y. Det är snarare helheten som tycks grunda sig i tarmfloran, och hur obalans överlag ser ut att påverka i princip alla kroppens funktioner på ett eller annat sätt.

Goda bakterier

Goda bakterier gynnar vår kropp på flera sätt, till exempel:

 • Bryter ned svårsmälta ämnen och fångar upp/producerar viktiga näringsämnen, vitaminer och fettsyror
 • Stärker immunförsvaret
 • Håller mängden patogener i schack
 • Förbättrar förutsättningarna för god fysisk och psykisk hälsa

Bakterier som gynnar vår fysiska och psykiska hälsa stärks av bland annat fiberrika kolhydrater, yoghurt, filmjölk och fleromättat fett. En del studier visar att västerländsk kost med en hög andel animaliska produkter tycks resultera i sämre tarmflora än en växtbaserad kost.

Vad orsakar obalanserad tarmflora?

Kost, fysisk aktivitet och stress tycks alla vara viktiga komponenter för tarmfloran. En ensidig kost, full av snabbmat och snabba kolhydrater ger inte de goda bakterierna mycket att jobba med. En stillasittande livsstil med väldigt lite fysisk träning bidrar också till tarmfloran. Både kost och träning är något man kan påverka själv, ibland med lite hjälp på traven. Att röra på sig regelbundet och äta en varierad kost är ett bra första steg mot en hälsosam tarmflora – och bra av flera andra orsaker också.

Lugn och harmoni är också något som kan påverka vår tarmflora. Höga stressnivåer har leder till produktion av adrenalin och kortisol. Dessa ämnen är inte skadliga i sig, men långsiktig stress kan innebära att de skadliga bakterierna får förutsättningar att föröka sig. Detta ökar risken för inflammationer. Har du möjlighet att minimera mängden stress i din vardag kommer magen och tarmarna och tacka dig.

Publicerad den Lämna en kommentar

Läckande tarm – när tarmväggarna inte håller tätt

Läckande tarm

Läckande tarm, tarmpermeabilitet eller leaky gut syndrome är namnet på det tillstånd som uppstår när tarmväggarnas förmåga att skydda mot skadliga bakterier och gifter försämras. Ordet läckande kommer från att tarmväggarna inte håller tätt, vilket resulterar i att oönskade gifter “läcker” ut i blodet.

Läckande tarm – symtom

Symtom som kan uppstå som ett resultat av läckande tarm, kan variera beroende på hur länge problemet har funnit. Symtom som är vanliga tidigt i processen är:

 • Diarré
 • Förstoppning
 • Gasbildning
 • Hösnuva

Om inte dietförändringar eller andra åtgärder tas, är det inte ovanligt att allvarligare symtom och sjukdomar kan uppstå. På sikt kan läckande tarm leda till:

 • Utveckling av matintolerans eller överkänslighet
 • Huvudvärk
 • IBS
 • Ökad infektionsrisk
 • Trötthet och depression
 • Hudproblem
 • Smärta i leder

Detta är bara ett urval av de problem som kan uppstå.

Leaky gut syndrome påverkar hela kroppen

Vid första anblick kan det kanske vara svårt att förstå hur symtomen kan vara så varierande. Hur kan läckande tarm och problem med magen leda till depression, hudproblem eller ledvärk? Det går att sammanfatta svaret i två delar: tarmflorans enorma påverkan på vår kropp, samt vilken typ av skadliga bakterier som “läcker” igenom.

För det första visar både antik och modern medicinforskning att magens och tarmens inflytande på hela kroppen är stor. Detta har som sagt varit känt redan sedan antikens Grekland, men hur stor påverkan tarmfloran har, har framför allt blivit känt de senaste åren. De flesta av våra autoimmuna sjukdomar grundar sig i någon slags obalans i tarmfloran. En sund tarmflora ansvarar för, eller är en vital del av, många av kroppens funktioner, inklusive hormonbalans, enzymproduktion, skydd mot skadliga bakterier och mer.

Det är framför allt skyddet mot skadliga bakterier som försämras vid läckande tarm. Det bildas helt enkelt hål i tarmväggen – den vägg som annars fungerar som en barriär mot skadliga ämnen. Resultatet blir att oönskade ämnen kan spridas till blodomloppet – vilka symtom eller sjukdomar detta leder till beror alltså till allra högsta grad på exakt vad det är som glider igenom tarmväggens försämrade skydd.

Läckande tarm – orsaker och behandling

Det finns många anledningar till att läckande tarm uppstår. I princip allt som irriterar och överbelastar tarmen kan leda till detta tillstånd. Några vanliga orsaker är:

 • Kostvanor
 • Negativ och kronisk stress
 • Bakteriell obalans
 • Infektioner
 • Diabetes
 • Crohns sjukdom
 • SIBO

Stress och dåligt varierad kost är framför allt bidragande orsaker till läckande tarm, och även andra mag- och tarmrelaterade problem. Infektioner och bakteriell obalans är också vanligt, men även dessa kan i sin tur också bero på mat och stress.

För att lindra symtomen från läckande tarm, krävs det ett helhetstänk kring hela kroppen. Regelbunden träning, varierad kost med minimalt intag av socker och alkohol, samt tillskott av goda bakterier – alla dessa tips är en bra utgångspunkt för i princip alla tarmrelaterade problem.

Publicerad den Lämna en kommentar

Candida – infektion i tarmen

Candida infektion

Candida är en jästsvamp som kan orsaka så kallad candidainfektion (candidiasis). Infektionen kan uppstå på huden, naglar och genitalier, och i munhåla och tarm. Candida är naturligt förkommande hos människor och övriga djurriket och orsakar normalt inga problem så länge inte svampen växer. Det finns drygt 80 olika typer av candida, där den mest sjukdomsframkallande arten är candida albicans.

Problem och infektion kan uppstå om något händer i kroppen som gynnar svampens tillväxt. Några orsaker till att candida albicans växer till skadliga nivåer är:

 • Som ett resultat av antibiotikabehandling
 • Diet, framför allt högt intag av socker och alkohol
 • Stress och ångest
 • Intag av vissa typer av läkemedel

Det är framför allt antibiotika och maten vi äter som påverkar svamptillväxten.

Vill du testa candida, kan du enkelt beställa ett candida test här.

Candida symtom

Candida albicans är en viktig del av en sund tarmflora. Små mängder existerar primärt i munhålan men också i tjocktarmen, huden och slidan. Så länge denna mängd hålls på en normal och relativt låg nivå är det ovanligt att den orsakar några problem. Om det finns överväxt av Candida kan följa symtom uppstå:

 • Svårigheter att gå ned i vikt
 • Diarré
 • Eksem
 • Akne
 • Trötthet
 • Svullnad
 • Ångest och panikattacker
 • Försämrat immunförsvar

Vem kan drabbas av Candida?

Det är svårt att säga exakt vad som orsakar Candida infektion. Forskning har kunnat visa på vissa samband mellan exempelvis höga östrogenhalter genom preventivmedel eller tillskott, diabetes, regelbundet intag av antibiotika och autoimmunitet (när immunförsvarets antikroppar skadar kroppens vävnad).

Candida i underlivet

Candida svampinfektion kan som sagt uppstå på fler ställen än i tarmen. Svampinfektion kan uppstå både på mäns och kvinnors könsorgan.

För män kallas tillståndet balanit eller förhudsinfektion. Det skapas rodnad, klåda och kan ibland göra ont och skapa sår. Normalt grundar sig balanit i dålig hygien, ofta till följd av trång förhud. Candidainfektion kan dock vara en annan orsak till svampbildningen, oavsett om god hygien upprätthålls.

Candidavaginit är namnet på infektionen som kan uppstå på hos kvinnor. Det drabbar inte barn före puberteten och heller inte efter klimakteriet, det är bara kvinnor i fertil ålder som kan drabbas. Klåda, sveda och smärta är vanliga symtom.

Behandling av Candida

För att effektivt kunna behandla Candida är det viktigt att få en korrekt diagnos. Kontakta läkare om dina problem om du är osäker. Läckande tarm, Candida och SIBO har ofta liknande symtom och kan kräva olika typer av behandlingar.

Om du har drabbats av Candida finns det vissa åtgärder du kan ta för att eventuellt lindra symtomen. Ett bra första steg kan vara att utesluta eller drastiskt minska intaget av socker och alkohol. Flera studier har visat att högt blodsocker är en riskfaktor när det kommer till svampinfektioner. Undvik också jästa livsmedel.

Eftersom vissa läkemedel kan påverka tarmfloran är det bra att i så hög grad som möjligt fokusera på naturliga alternativ. Forskning har visat att till exempel vitlök, svart te och oreganoolja har positiva effekter i att lindra Candidarelaterade problem.

Candida och tarmfloran

Glöm heller inte att nya upptäcker kring tarmflorans påverkan på kroppen görs i princip varje dag. Att vara medveten, känna efter och anamma ett större helhetstänk kring kropp och knopp tenderar att ha långt fler positiva effekter än vad man tidigare trott.