Hälsofakta 4 min läsning

PCOS – orsak, test och behandling

GetTested
Författad av

GetTested

PCOS

PCOS – orsak, test och behandling

Publicerad den Lämna en kommentar

PCOS – orsak, test och behandling

PCOS

PCOS är en förkortning för polycystiskt ovarialsyndrom och är ett syndrom som kan uppstå vid en sådan obalans i hormonerna. Könshormonen östrogen och testosteron, samt gulkroppshormonet progesteron, behöver finnas i en balanse mängd i kroppen. När denna balans rubbas kan risken öka för besvärande symtom och sjukdomar.  Lär dig om de vanligaste symtom som man oftast märker om man har PCOS.

Vanliga PCOS symtom

  • Akne, skäggväxt och även hår på magen, på bröstet och på benen.
  • Färre mensperioderna än normalt.
  • Svårare att bli gravid, minskad sexlust och generellt dåligt humör.

Det är mycket viktigt att känna till att PCOS också kan vara helt symtomfritt, eller yttra sig på andra sätt, till exempel svårigheter att gå ned i vikt. Att bara hålla utkik efter de ytliga symtomen är därför inte helt vattentätt. Om du har svårigheter att bli gravid bör du uppsöka läkare så att du kan få korrekt behandling.

För mycket testosteron vid PCOS

Polycystiskt ovarialsyndrom innebär att det skapats blåsor på en eller båda äggstockarna samtidigt som det pågår hormonrubbningar. Hormonrubbningarna innebär i de flesta fall att det finns ett överskott på testosteron (Östrogen dominans) i förhållande till östrogen och progesteron. Varför PCOS uppstår är inte helt känt, men forskningen visar att ärftlighet och övervikt kan bidra. Störningar i blodsockersystemet/insulinsystemet har också visat sig vara en bidragande orsak.

PCOS övervikt

En något ond cirkel med PCOS är att det som sagt dels kan uppstå som en följd av övervikt. Hormonbalansen kan också göra att det blir svårare att hålla vikten och ännu svårare att gå ned i vikt. Detta beror på att testosteron ökar hungerkänslan. Överskottsproduktion av testosteron innebär med andra ord att problemet – som kanske till viss del berott på övervikt – gör det svårare att ta itu med denna övervikt.

PCOS hjälp, vård och kostplan

Kvinnor som drabbas av PCOS kan få hjälp på flera sätt. Man brukar säga att man bör uppsöka lärare om man plötsligt får mer kroppsbehåring än normalt eller om mensen är färre än fyra i antal per år. För många räcker det med att göra en kostplan för att gå ned lite i vikt.

När vikten återgår till en mer normal nivå ökar chansen att reglerande komponenter i kroppen förstärks, inklusive hormonbalansen. Det är viktigt att först få bekräftat av läkare att du lider av PCOS, innan du gör några markanta förändringar i kosten. Viktnedgång när det inte behövs kan leda till att andra problem uppstår. Besök därför alltid läkare eller vårdcentral om du är det minsta osäker.

En plan för att gå ned i vikt är alltså ett bra sätt att återställa hormonbalansen, men det fungerar inte i samtliga fall. Om PCOS innebär att du får svårare att bli gravid, finns det läkemedel som får hypofysen att producera mer hypofyshormoner, vilket innebär att ägglossningen direkt ”pushas” fram. Ibland behöver man hjälp med att få i gång mensen, och då kan p-piller som understödjer regelbundna blödningar skrivas ut.

Test för PCOS

När man testar sig för PCOS inom sjukvården så görs det en PCOS utredning, är det ofta genom ultraljud av äggstockarna och diverse hormonprover. Testerna och undersökningen utförs av en gynekolog och innefattar normalt samtal om besvären, en kroppsundersökning och en gynekologisk undersökning. Hormonproverna sker i form av ett blodprov.

Du kan också beställa ett testosterontest som mäter din testosteronhalt. Testet är ett enkelt salivtest som du utför hemma, skickar in till vårt certifierade labb, och vars resultat skickas till dig i form av en omfattande rapport helt på svenska.

Vid PCOS rekommenderar vi att även mäta hormonerna östrogen och progesteron, med ett Östrogen och progesterontest då dessa även kan behöva balanseras.

 

GetTested

GetTested

Vi älskar hälsa, baserat på vetenskap. Vi erbjuder över 100 hälsotest för att våra kunder på ett enkelt sätt ska kunna optimera sin hälsa för bästa välmående. Har du någon fråga? Vi hjälper dig gärna, kontakta oss här.

Om GetTested

GetTested
Författad av

GetTested

Professionell hälsocoach

Vi älskar hälsa, baserat på vetenskap. Vi erbjuder över 100 hälsotest för att våra kunder på ett enkelt sätt ska kunna optimera sin hälsa för bästa välmående. Har du någon fråga? Vi hjälper dig gärna, kontakta oss här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *