Publicerad den Lämna en kommentar

Endometrios – symptom, behandling och tester

Endometrios behandling|Endometrios

Endometrios är en sjukdom som drabbar cirka 10 % av alla kvinnor som har mens. Under internationella kvinnodagen visades det bland annat upp ett smärtlexikon för att uppmärksamma sjukdomen, både i ord och bild.

Endometrios symtom

Kvinnor som drabbas av endometrios känner det oftast vid menstruation och vid ägglossning, då det kan uppstå stor smärta. Mensen kan också vara rikligare och vara längre perioder än vanligt. Många får även utanför mens och ägglossning ont i nedre del av magen, i ryggen och i benen.

Många av symtomen är snarlika de som uppstår vid bland annat urinvägsinfektion eller IBS. Det kan göra det svårt att direkt veta vad problemet är utifrån symtomen. Därför bör man alltid besökare en läkare eller vårdcentral för utförligare tester för att säkerställa rätt behandling. Ju snabbare sjukdomen upptäcks, desto större förutsättningar finns det att lindra smärtorna. Sjukdomen kan på sikt innebär ökade svårigheter att bli gravid.

Symtomen för endometrios kan sammanfattas så här

  • Svår smärta vid mens och ägglossning – smärtorna kan ibland starta flera dagar innan
  • Rikligare och längre varande mens
  • Smärtor i magen när du bajsar eller kissar
  • Problem med magen i form av diarré, gaser eller förstoppning
  • Trötthet
  • Feber
  • Illamående

Behandling mot endometrios

Behandlingen för endometrios består primärt av smärtlindring inom sjukvården. Dock finns en rad olika områden man kan titta på som kan hjälpa, exempelvis att testa för eventuell glutenintolerans, att mäta hormonerna (via salivtest som är mer känsligt än i blod), mag/tarmstatus samt att utreda eventuell tungmetallsbelastning och inflammatorisk respons. För en del försvinner endometrios med tiden. De allra flesta slipper symtom helt och hållet efter klimakteriet.

Receptbelagda smärtstillande läkemedel kan skrivas ut i de fall då smärtan är mycket stark. Det är också möjligt att få hjälp från en smärtspecialist och/eller gynekolog om man får så ont att det påverkar ens förmåga att fungera normalt i vardagen och på arbetet. Ett sista steg i de fall då smärtlindring inte fungerar, kan vara ett kirurgiskt ingrepp. Det är dock ingen garanti för att det totalt avlägsnar endometrios för all framtid. Det är vanligt att besvären kan dyka upp en tid efter en sådan operation.

Även om det inte finns något rent botemedel mot endometrios så finns det åtgärder man kan ta för att förhindra att det blir värre. En sådan åtgärd är läkemedel som tillfälligt stoppar mens och ägglossning. Genom att stoppa mens och ägglossning, minskar östrogenproduktionen i kroppen, vilket i sin tur förebygger endometrios.

Kost och träning kan hjälpa

Många som lider av endometrios har vittnat om att viss mat tenderar att förstärka symtomen för endometrios. Det kan därför vara en god idé att notera vad du äter om dagarna, och när och hur symtomen uppstår. På så sätt kan du hitta mönster för vilken mat som får dig att må bättre respektive sämre.

Träning är bra av många anledningar, men vid endometrios är det framför allt träningens smärtlindrande effekt som kan hjälpa. Även här kan det vara värt att föra anteckningar om vilken träning som tycks lindra besvären bäst för dig. Som alltid gäller så klart igen att uppsöka läkare vid minsta osäkerhet om hur du ska gå till väga och för att få en korrekt diagnos.

GetTested

GetTested

Vi älskar hälsa, baserat på vetenskap. Vi erbjuder över 50 hälsotest för att våra kunder på ett enkelt sätt ska kunna optimera sin hälsa för bästa välmående. Har du någon fråga? Vi hjälper dig gärna, kontakta oss här.

Related Articles

Jod och sköldkörteln

Sköldkörteln och jod

Hemmatester

Allt vanligare med hemmatester

PCOS

PCOS – orsak, test och behandling

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *