Beställningar innan kl 14 skickas samma dag
Välj en sida

Sköldkörteln och jod

Sköldkörteln och jod

För mycket eller för lite jod – vad gäller?

Våra kroppar behöver jod för att må bra och det kan leda till problem både vid överskott och underskott av jod, men det är relativt enkelt att reglera genom ett regelbundet intag av animaliska produkter, jodtillskott och/eller joderat salt. Jod är ett ämne som är absolut nödvändigt för att sköldkörteln ska fungera optimalt. Sköldkörteln är framför allt viktig för ämnesomsättningen, men den reglerar också kroppstemperatur och kalciumomsättning.

Varför är jod viktigt?

jod är viktigt att få i sig eftersom det behövs för hormonerna i sköldkörteln. Jod bidrar till att bibehålla normal ämnesomsättning, nervfunktion och kognitiv förmåga.

Varför berikas salt med jod?

De primära källorna för jod via kosten är animaliska produkter. Det är framför allt skaldjur, fisk med låg fetthalt, ägg och mejeriprodukter som innehåller höga halter av jod. Sedan mitten av 1930-talet började jod också tillsättas i vanligt bordssalt. Detta gjorde man för att minska risken för struma, vilket var en vanlig folksjukdom i Sverige under 1800-talet och början på 1900-talet.

Varför man valde att berika just salt var för att i princip alla hushåll använde salt. Det var, och är än idag, därför ett effektivt sätt att förebygga jodbrist hos hela befolkningen. Resultatet av joderat salt var att förekomsten av struma minskade markant. Struma och andra effekter av jodbrist är idag extremt sällsynt i Sverige, men är fortfarande ett stort problem i flera andra länder.

Vilka kan drabbas av jodbrist?

Eftersom animaliska produkter och joderat salt är de livsmedel med högst jodhalt, är det framför allt veganer och vegetarianer som kan uppleva problem och besvär med jodbrist. Oftast yttrar det sig i en nedsättande funktion av sköldkörteln.

Adderar man joderat salt till kosten som vegan löser det i de flesta fall problemet, men om man av någon anledning vill undvika det är det mycket svårt att få i sig tillräcklig mängd jod. Vissa alger innehåller relativt stora mängder jod och kan vara ett alternativ, men jodhalten är ofta inkonsekvent och kan alltså variera stort mellan olika alger.

Överskott av jod

Alger och algpreparat kan som sagt vara ett alternativ för vegetarianer för att få i sig rätt mängd jod. Men alger kan ha extremt hög jodhalt, till en sådan grad att det klassas som farligt. För mycket jod yttrar sig primärt i stress, svårigheter att sova, svettningar, svaghet i muskler, utslag på huden, plötslig viktnedgång och menstruationsrubbningar. Detta beror på att för mycket jod har inflytande på sköldkörtelns förmåga att producera lagom mängd hormoner, vilket i sin tur kan leda till hypertyreos.

Tänk på att begreppen hypertereos och hypotereos är snarlika och kan ibland missuppfattas. Här är vad de betyder:

  • Hypertyreos = Överskott av sköldkörtelhormon
  • Hypotyreos = Underskott av sköldkörtelhormon

Hur mycket jod behöver man?

Mängden jod som krävs för att hålla en balanserad nivå beror främst med åldern. Vuxna män och kvinnor, samt barn över 10 år bör få i sig en daglig dos av 150 mikrogram. Kroppen kan inte lagra jod utan man måste regelbundet tillföra det via mat eller liknande. Detta är enligt Livsmedelsverkets rekommendationer. Spädbarn behöver runt 50 gram och behovet ökar gradvis fram till vuxen ålder.

En annan aspekt som spelar in är graviditet och ammande. Gravida behöver generellt mer jod än vanligt, runt 175 mikrogram. Ammande behöver ännu mer och den rekommenderade nivån ligger där på 200 mikrogram.

Jodbist

Den som inte får i sig tillräckligt av ämnet kan drabbas olika svårupptäckta symptomer. Symtom på detta är bland annat att man blir trött och lättare går upp i vikt. Bristen kan i sin tur leda till en sjukdom som kallas struma. Äter du en långvarg kalorifattig kost eller utesluter animaliska livsmedel eller inte äter jodberikat bordssalt kan du få jodbrist.

Testa jod

Om du vill testa dina nivåer av jod kan du göra ett jodtest för att ta reda på om alla värden ligger på en bra nivå eller om du behöver komplettera med ett jod.Testet är ett urintest som du själv samlar in hemma och skickar till labb för analys.

GetTested - Vi kan hälsa

Ställ gärna frågor om allergier, intoleranser, korsallergier, magbesvär såsom IBS eller annat du undrar över. Du kan kontakta oss här, eller genom att skriva en kommentar nedan.

    0 kommentarer

    Skicka en kommentar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *