Publicerad den Lämna en kommentar

Sömn och melatonin

Melatonin

Sambandet mellan sömn och melatonin är väldigt enkelt. Melatonin är nämligen det ämne som får oss att bli trötta. Det är ett hormon som produceras i tallkottkörteln och vars funktion är nödvändig för att vi ska kunna få tillräckligt med sömn och en normal dygnsrytm.

Melatoninhalten i kroppen justeras efter tiden på dygnet. På natten och när det är mörkt, ökar mängden för att signalera till kroppen att det är dags att sova. Halten minskar på dagen när man behöver vara pigg och alert. Det är många människor som lider av sömnstörningar.

Sömnens inverkan på vår hälsa

Sömn och hälsa går hand i hand. Kopplingen har länge varit känd och i princip all ny forskning bekräftar och/eller förstärker detta samband. Hela kroppen är beroende av sömn. Du kan göra bra, hälsofrämjande förändringar i allt från terapi, kost och träning – men utan sömn är det svårt att dra nytta av dessa förändringar. Prio 1 om du sover dåligt är alltså att fokusera på sömnen.

Sömnstörningar och långvarig sömnbrist

Det svåra är också att långvarig sömnbrist ofta skapar en ond cirkel. Om man oroar sig och ”vet” att man inte kommer kunna somna skapar det oro som i sin tur förstärker sömnsvårigheterna. Man börjar tänka på morgondagens arbetsdag, hur man ska orka, vad det är för fel och så vidare. Det är svårt att bryta rutiner, men i väldigt många fall är det precis det man måste göra. Det är inget mirakeltips, men en bra start: Försök hitta din egen sömnrutin. Det kan knappast bli värre att prova något nytt, om du redan har sömnproblem.

Enkla tips på att förbättra sömnen

Det finns tusentals tips på hur man kan förbättra sin sömn. I vissa fall handlar det bara om att varva ned i god tid innan sängdags; stänga av mobilen, inte inta koffein, alkohol eller nikotin, inte äta precis innan och så vidare. För många hjälper dessa tips, men för andra är det andra underliggande problem som kan resultera i sömnbrist. Därför finns det tyvärr inte något mirakeltips som fungerar för alla.

Melatonin fördelar utöver sömn

Sömn och hälsa är som sagt starkt ihopkopplade. Få saker har så god inverkan på kroppen som en god natts sömn. Brist eller obalans på melatonin kan alltså ge flera långsiktiga problem som inte direkt beror på melatoninbristen – utan snarare på effekterna av för lite sömn.

Melatonin påverkar bland annat:

  • Vår biologiska klocka
  • Kroppens immunförsvar
  • Ögonens funktion och hälsa
  • Psykiskt välbefinnande – framför allt årstidsbunden depression (SAD)

Att testa kroppens melatoninproduktion är enkelt att göra hemifrån och kan vara en bra start för att tag i sina sömnsvårigheter med ett melatonin test . Eftersom melatonin är så direkt kopplat till insomningsprocessen kan man få svar – svart på vitt – om melatonin åtminstone är del av problemet. Därefter kan man kontakta sjukvården för att få hjälp och eventuellt behandling. Kroniska sömnbesvär kan i många fall hjälpas av melatonintillskott.

GetTested
GetTested

Vi älskar hälsa, baserat på vetenskap. Vi erbjuder över 50 hälsotest för att våra kunder på ett enkelt sätt ska kunna optimera sin hälsa för bästa välmående. Har du någon fråga? Vi hjälper dig gärna, kontakta oss här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.