Publicerad den Lämna en kommentar

Covid-19 vaccin och hormonobalanser

Covid och hormoner

En diskussionen har pågått både i Sverige och runt om i världen där det hävdats att vaccin mot Covid-19 och hormonella rubbningar hos kvinnor har förekommit. Diskussionen härstammar från att flertalet kvinnor rapporterat in att de upplevt menstruationsrubbningar efter att de vaccinerat sig mot Covid-19. De symptom som varit övervägande är oregelbunden mens, kraftiga blödningar eller utebliven mens för kvinnor i fertil ålder, alternativt blödningar hos dem som genomgått klimakteriet.

EMA:s utredning om hormonella biverkningar efter covid vaccin

Under hösten 2021 granskade EMA:s säkerhetskommitté PRAC misstankarna kring de sidoeffekter som påståtts, men i deras senaste rapport kunde de dra “slutsatsen att det hittills inte finns bevis för att det finns ett orsakssamband mellan vaccinerna och de rapporterade förändringarna i kvinnors menscykel”.

De menstruationsrubbningar som rapporterats från både kvinnor i fertil ålder och de som är i, eller har genomgått klimakteriet, påstås av både läkare och forskare kan bero på många olika anledningar och att det hittills inte kan fastslås ett säkert samband mellan symptom och vaccinering. Som ett exempel så har förändringar i menstruationen rapporterats efter både mRNA- och adenovirusvektorerade covid-19-vacciner, vilket tyder på att, om det finns ett samband så är det sannolikt ett resultat av att immunsvaret blivit påverkat av en vaccination i sig snarare än en specifik vaccinkomponent.

PRAC kommer återigen utreda hormonella biverkningar av covid vaccin

Dock med anledning av de rapporter om hormonella biverkningar som kommit in, i kombination med ny information som nu har publicerats, har PRAC beslutat att utvärdera hormonella obalanser till följd av covid-19 vaccinen. Det de kommer titta på är främst utebliven menstruation samt kraftiga menstruationsblödningar.

De kvinnliga hormonerna

Våra hormoner är väldigt känsliga för eventuella störningar och hormonella obalanser hos kvinnor är tyvärr ofta förekommande idag där vanliga symtom är PMS, mensvärk, oregelbunden mens, ömma bröst, klimakteriebesvär och mycket mer. Genom att mäta östrogen, progesteron samt ration mellan dessa två hormoner, kan man se var en eventuell obalans ligger så att man därefter kan stötta sina hormoner på rätt sätt. Här kan du läsa mer om ett östrogen och progesterontest som analyserar en eventuell obalans i östrogen och progesteron (både individuella svar för hormonerna samt balansen mellan dem) och som kan komma med svar på uppkomsten av dina symptom. Och om du önskar ett mer omfattande test som även mäter kortisol, DHEA och testosteron hittar du det här.

Naturligtvis kan även mäns hormoner påverkas. Som man kan du mäta testosteron eller ett mer omfattande hormontest som även mäter DHEA, kortisol, progesteron och östrogen.

Det är av största vikt att vi lyssnar på de kvinnor som uppvisat förändringar i sin menscykel efter att de tagit vaccin mot Covid-19 så att forskningen kan se över detta och sättas in eventuella åtgärder ifall sambandet visar sig stämma. Dock så finns det i dagsläget inget som bevisar att just vaccinet mot Covid-19 skapar en förändring i kvinnors hormoner med påföljande menstruationsrubbningar, men vi inväntar ytterligare utredning av PRAC.

Hur du själv kan stötta dina hormoner

Det är viktigt att vi tar hand om vår kropp så att balansen i våra hormoner håller sig på bra nivåer. Ju tidigare du märker av en obalans, desto bättre att du tar tag i det så snabbt som möjligt så att det inte förvärras. Det går att göra mycket för sin hormonbalans på naturlig väg, och nedan listar vi 10 saker som du kan göra för att boosta dina hormoner och förebygga eventuell sjukdom:

  1. Protein till varje måltid: att äta tillräckligt med protein utlöser produktionen av peptidhormoner, vilket hjälper till att dämpa aptiten och känna dig mätt. Protein är även en grundbyggsten för våra hormoner.
  2. Regelbunden träning: träning påverkar våra hormonnivåer och minskar risken för sjukdomar och förhindrar att muskelmassan minskar när vi åldras.
  3. Behåll en måttlig vikt: detta är avgörande för hormonhälsa, eftersom fetma är starkt relaterad till hormonella obalanser som kan försämra insulinkänsligheten och fertiliteten.
  4. God mag- & tarmhälsa: vår tarmflora har stor påverkan på våra hormoner och påverkar vår aptit och insulinresistens.
  5. Minska på sockerintag: högt sockerintag har visat sig främja insulinresistens, störa din tarmflora och minska leptinproduktionen. Att sänka ditt sockerintag kan därför hjälpa hormonell hälsa.
  6. Minska stressen: meditation, yoga och andra lugnande aktiviteter kan hjälpa till att normalisera dina nivåer av stresshormonet kortisol, vilket har negativ effekt på dina hormoner.
  7. Bra fetter: att äta hälsosamma fetter kan hjälpa till att minska insulinresistens och nivåerna av stresshormonet kortisol.
  8. Sömn: dålig sömn har visat sig minska våra mättnadshormoner, öka hunger och stresshormoner samt öka insulinresistens.
  9. Fiberrik mat: högt fiberintag är kopplat till förbättrad insulinkänslighet och positiv effekt på de hormoner som styr hunger, mättnad och matintag.
  10. Medelhavsdiet: att ersätta en kost rik på rött kött, processad och raffinerade livsmedel med en medelhavskost rik på fullkorn, baljväxter och fisk kan hjälpa dig att balansera dina östrogennivåer.

GetTested

GetTested

Vi älskar hälsa, baserat på vetenskap. Vi erbjuder över 50 hälsotest för att våra kunder på ett enkelt sätt ska kunna optimera sin hälsa för bästa välmående. Har du någon fråga? Vi hjälper dig gärna, kontakta oss här.

Related Articles

Fettsyrornas roll

Fettsyrornas avgörande roll för hälsan

Probiotika & Allergier

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *