Hälsofakta 3 min läsning

Effekter av östrogendominans

GetTested
Författad av

GetTested

Östrogendominans

Effekter av östrogendominans

Publicerad den Lämna en kommentar

Effekter av östrogendominans

Östrogendominans

Här denna artikel så kommer vi gå igenom om effekter av östrogendominans. Progesteron associeras ofta med kvinnor på grund av dess påverkan på ägglossning, fertilitet, graviditet och kvinnlig könskarakteristika (särdrag som särskiljer kvinnor från män). Hormonet finns dock också hos män. Progesteron är ett steroidhormon som är nödvändigt för produktionen av både manliga och kvinnliga könshormoner.

Du kan enkelt testa östrogen och progesteron hemifrån med vårt självtest.

Progesteron och brist hos kvinnor

Förhållandet mellan östrogen och progesteron behöver fungera för att bland annat menstruationscykeln ska vara balanserad. När mensen börjar, ligger både östrogen och progesteron på låga nivåer. Vid mensens slutskede ökar mängden östrogen stadigt fram till ägglossningen. De sista två veckorna av menscykeln faller östrogenet långsamt och progesteronet ökar. När dessa två veckor passerat och någon graviditet inte uppstått, sjunker östrogenhalten ytterligare.

Östrogendominans

När man talar om obalans eller brist på progesteron är det nästan alltid i förhållande till östrogen man mäter. Begreppen östrogendominans och östrogenbrist är alltså starkt beroende av mängden progesteron.

Progesteron minskar med åldern

Generellt minskar progesteronhalten i kroppen ju äldre man blir och nedgången brukar börja någonstans runt 35–40 års åldern. Det är helt normalt, men kan innebära stora svängningar i hormonbalansen. Som vi beskriv tidigare så innebär en sänkt progesteronhalt samtidigt en östrogendominans. Det är extra vanligt vid klimakteriet eftersom kroppen då stänger ned äggstockarnas funktion, vars funktion delvis är att balansera östrogen och progesteron.

Även stress kan påverka våra nivåer av progestron, men även alkohol, snabbmat och vissa läkemedel kan påverka.

Symtom vid låg progesteron och östrogendominans

Väldigt förenklat kan man säga att östrogen och progesteron är motpoler. Östrogen är ansvarig för att sexlust, psykisk hälsa, frisk hy och skelett är på en normal nivå. Men för mycket östrogen förstärker inte dessa positiva effekter – snarare tvärtom. Östrogen måste vara balanserad i förhållande till progesteron för att kroppen ska fungera i harmoni. Östrogendominans kan på sikt leda till sjukdomar som Endometrios. För mycket östrogen (i förhållande till progesteron) kan också ge flera besvär, bland annat:

  • Minskad sexlust
  • Svullnad
  • Håravfall
  • Ömma bröst
  • Ökad vikt
  • Problem med sköldkörteln
  • Svängningar i humör
  • Svårare att sova
  • PMS
  • Kortare eller längre menstruationscykler

Progesteron behandling

Problem som relaterar till progesteron drabbar främst kvinnor i klimakteriet eller förklimakteriet. En vanlig behandling för att lindra besvären är läkemedel med östrogen, mer specifikt östradiol. Igen är detta ett exempel på hur starkt förhållandet mellan östrogen och progesteron faktiskt är. Östradiol kan lindra besvär med underlivet, värmevallningar och svettningar under förklimakteriet. Östrogenbehandling kan komma med vissa biverkningar, vilket betyder att det är viktigt att samtala med läkare innan behandling.

Här kan du läsa mer om Östrogen och Progesteron:

Progesteron – Viktigt för fertiliteten
Östrogen – Varför du behöver testa dina hormoner

GetTested

GetTested

Vi älskar hälsa, baserat på vetenskap. Vi erbjuder över 100 hälsotest för att våra kunder på ett enkelt sätt ska kunna optimera sin hälsa för bästa välmående. Har du någon fråga? Vi hjälper dig gärna, kontakta oss här.

Om GetTested

GetTested
Författad av

GetTested

Professionell hälsocoach

Vi älskar hälsa, baserat på vetenskap. Vi erbjuder över 100 hälsotest för att våra kunder på ett enkelt sätt ska kunna optimera sin hälsa för bästa välmående. Har du någon fråga? Vi hjälper dig gärna, kontakta oss här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *