Publicerad den Lämna en kommentar

SIBO – överskott av bakterier

SIBO Bakterier

SIBO är en engelsk förkortning för Small Intestinal Bacterial Overgrowth. Small intestine är det engelska ordet för tunntarmen. SIBO är med andra ord ett tillstånd där det bildas för mycket bakterier och/eller andra mikroorganismer i tunntarmen. Tillståndet kan på sikt leda till allvarliga mag- och tarmbesvär som exempelvis IBS.

Vill du testa om du har SIBO kan du beställa ett SIBO test här.

SIBO symtom och konsekvenser

SIBO kan yttra sig på olika sätt, till exempel:

  • Ont i magen
  • Tillfällig uppblåst mage
  • Gasbildning
  • Diarré
  • Förstoppning
  • Kramp
  • Illamående

Symtomen för SIBO kan dock variera, beroende på vilka mikroorganismer det blir överskott av. En vanlig konsekvens av SIBO är brist på vitamin B12 som ser till att tillräcklig mängd röda blodkroppar produceras i kroppen. Detta uppstår när det blir överskott av bakterien Klebsiella i tunntarmen. För mycket Klebsiella leder till att toxiner bildas, som i sin tur skadar tarmslemhinnan och försämrar tarmens förmåga att ta upp näring, speciellt vitamin B12.

Skador på tunntarmens slemhinna kan också leda till att dess filterfunktion försämras och att skadliga ämnen kommer igenom lättare och sprids till blodet. Andra bakterier kan påverka kroppens förmåga att bryta ned fett, vilket på kort sikt brukar yttra sig i diarré men som också kan innebära andra problem långsiktigt.

Varför man får SIBO – kosten

Varför det skapas en obalans av bakterier och mikroorganismer i tunntarmen beror ofta på maten vi äter. Det är åtminstone den mer omedelbara anledningen. Det man kan börja med att göra själv är därför att dels testa sig för vitamin B12 för att se om det finns ett underskott, dels dra ned på mängden kolhydrater, framför allt socker, mjöl och alkohol.

Innan du gör några större justeringar i kosten är det dock som alltid viktigt att du fått diagnos av en läkare. Symtomen som SIBO yttrar sig i är också vanliga symtom för andra sjukdomar och kliniska tillstånd så det är viktigt att inte dra några direkta slutsatser utifrån endast en lista på symtom.

SIBO test och behandlingsalternativ

Kosten är dock inte enda orsaken till att SIBO utvecklas. Vissa läkemedel minskar magsyramängden, vilket kan påverka bakteriefloran i tunntarmen. Magsyra dödar nämligen bakterier och är nödvändigt för att upprätthålla en stabil balans. Det är också vanligare att drabbas av SIBO ju äldre man är.

Svaret på varför SIBO uppstår från första början är inte medicinforskningen helt överens om. Detta kan vara ett fall då funktionsmedicin kan vara ett alternativ, eftersom det först och främst finns ett funktionsmedicinskt test som är specifikt är utformat för att upptäcka SIBO. Det är ett så kallat utandningstest där man får andas ut i en påse. Därefter mäts halten av vät- och metangas i den utandade luften. Vätgas och metangas produceras av bakterier och man kan därför indirekt se på mängden gas om det tycks råda en obalans i tarmens mikroorganismer. Detta test finns inte tillgängligt på allmänvårdens vårdcentraler.

GetTested

GetTested

Vi älskar hälsa, baserat på vetenskap. Vi erbjuder över 50 hälsotest för att våra kunder på ett enkelt sätt ska kunna optimera sin hälsa för bästa välmående. Har du någon fråga? Vi hjälper dig gärna, kontakta oss här.

Related Articles

Jod och sköldkörteln

Sköldkörteln och jod

Endometrios behandling|Endometrios

Endometrios – symptom, behandling och tester

Hemmatester

Allt vanligare med hemmatester

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *