Publicerad den Lämna en kommentar

Candida – infektion i tarmen

Candida infektion

Candida är en jästsvamp som kan orsaka så kallad candidainfektion (candidiasis). Infektionen kan uppstå på huden, naglar och genitalier, och i munhåla och tarm. Candida är naturligt förkommande hos människor och övriga djurriket och orsakar normalt inga problem så länge inte svampen växer. Det finns drygt 80 olika typer av candida, där den mest sjukdomsframkallande arten är candida albicans.

Problem och infektion kan uppstå om något händer i kroppen som gynnar svampens tillväxt. Några orsaker till att candida albicans växer till skadliga nivåer är:

 • Som ett resultat av antibiotikabehandling
 • Diet, framför allt högt intag av socker och alkohol
 • Stress och ångest
 • Intag av vissa typer av läkemedel

Det är framför allt antibiotika och maten vi äter som påverkar svamptillväxten.

Vill du testa candida, kan du enkelt beställa ett candida test här.

Candida symtom

Candida albicans är en viktig del av en sund tarmflora. Små mängder existerar primärt i munhålan men också i tjocktarmen, huden och slidan. Så länge denna mängd hålls på en normal och relativt låg nivå är det ovanligt att den orsakar några problem. Om det finns överväxt av Candida kan följa symtom uppstå:

 • Svårigheter att gå ned i vikt
 • Diarré
 • Eksem
 • Akne
 • Trötthet
 • Svullnad
 • Ångest och panikattacker
 • Försämrat immunförsvar

Vem kan drabbas av Candida?

Det är svårt att säga exakt vad som orsakar Candida infektion. Forskning har kunnat visa på vissa samband mellan exempelvis höga östrogenhalter genom preventivmedel eller tillskott, diabetes, regelbundet intag av antibiotika och autoimmunitet (när immunförsvarets antikroppar skadar kroppens vävnad).

Candida i underlivet

Candida svampinfektion kan som sagt uppstå på fler ställen än i tarmen. Svampinfektion kan uppstå både på mäns och kvinnors könsorgan.

För män kallas tillståndet balanit eller förhudsinfektion. Det skapas rodnad, klåda och kan ibland göra ont och skapa sår. Normalt grundar sig balanit i dålig hygien, ofta till följd av trång förhud. Candidainfektion kan dock vara en annan orsak till svampbildningen, oavsett om god hygien upprätthålls.

Candidavaginit är namnet på infektionen som kan uppstå på hos kvinnor. Det drabbar inte barn före puberteten och heller inte efter klimakteriet, det är bara kvinnor i fertil ålder som kan drabbas. Klåda, sveda och smärta är vanliga symtom.

Behandling av Candida

För att effektivt kunna behandla Candida är det viktigt att få en korrekt diagnos. Kontakta läkare om dina problem om du är osäker. Läckande tarm, Candida och SIBO har ofta liknande symtom och kan kräva olika typer av behandlingar.

Om du har drabbats av Candida finns det vissa åtgärder du kan ta för att eventuellt lindra symtomen. Ett bra första steg kan vara att utesluta eller drastiskt minska intaget av socker och alkohol. Flera studier har visat att högt blodsocker är en riskfaktor när det kommer till svampinfektioner. Undvik också jästa livsmedel.

Eftersom vissa läkemedel kan påverka tarmfloran är det bra att i så hög grad som möjligt fokusera på naturliga alternativ. Forskning har visat att till exempel vitlök, svart te och oreganoolja har positiva effekter i att lindra Candidarelaterade problem.

Candida och tarmfloran

Glöm heller inte att nya upptäcker kring tarmflorans påverkan på kroppen görs i princip varje dag. Att vara medveten, känna efter och anamma ett större helhetstänk kring kropp och knopp tenderar att ha långt fler positiva effekter än vad man tidigare trott.

GetTested

GetTested

Vi älskar hälsa, baserat på vetenskap. Vi erbjuder över 50 hälsotest för att våra kunder på ett enkelt sätt ska kunna optimera sin hälsa för bästa välmående. Har du någon fråga? Vi hjälper dig gärna, kontakta oss här.

Related Artiklar

kiwiskal

Glöm inte skalen!

malabsorption

Malabsorption – problem med matsmältningen

crohns sjukdom

Crohns sjukdom och tarmbakterier

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *