Publicerad den Lämna en kommentar

Progesteron – viktigt för fertiliteten

Progesteron-fertilitet

Progesteron, även kallat gulkroppshormon, är främst ett kvinnligt könshormon som påverkar fertilitet och ägglossning. Det är också förstadium till könshormonerna testosteron, östrogen och kortisol samt viktigt för det centrala nervsystemet. Förändrade värden av progesteron ger såväl stora obalanser för andra hormoner samt påverkar centrala funktioner i medvetandet, kognition och sinnesstämningen. Nivåerna av progesteron varierar under menscykeln och ökar efter ägglossning.

Vill du testa dina nivåer av progesteron kan du enkelt beställa ett test här. Vill se fler bakomliggande orsaker om infertilitet kan du kolla vår symtomguide om detta här.

Progesteronets funktion

Progesteron är ett gulkroppshormon och tillhör precis som östrogen gruppen steroidhormon. Progesteron bildas av kolesterol i äggstockarna och i viss mängd i binjurarna och nervsystemet i hjärnan. Det fungerar som förstadium till testosteron, östrogen och kortisol och omnämns främst som ett kvinnligt könshormon med betydelse för kvinnans fertilitet och embryogenesen (för att det befruktade ägget ska fastna i livmoderslemhinnan). Det har också en viktig roll i det centrala nervsystemet. Nivåer varierar under menscykeln och ökar vid ägglossning och graviditet. Vid graviditet bildas progesteron i moderkakan vilket gör att progesteronnivåerna höjs. Progesteronet håller fostret vid liv och förhindrar ägglossning. Nivåerna för en icke-gravid fertil kvinna når en topp som börjar några dagar efter ägglossning och avtar någon dag innan menstruationen börjar. Varje månad mognar ett ägg i en äggblåsa för att sedan släppas ut i äggledaren där det transporteras till livmodern. Äggblåsan som håller om ägget görs om till en gulkropp och bildar progesteron. Listan över progesteronets alla funktioner kan göras lång:

  • Balanserar östrogen
  • Reglerar menscykeln
  • Är antidepressivt och lugnande
  • Påverkar sexlusten
  • Är vätskedrivande
  • Är förstadium till testosteron, östrogen och kortisol
  • Förhindrar för stor produktion av kortisol
  • Viktigt för att du inte ska få missfall

Progesteronbrist

Progesteronnivåerna höjs när du har ägglossning och sjunker i slutet av menscykeln, ungefär en vecka före mens. För mycket progesteron kan göra dig trött och slö. För lite progesteron kan leda till PMS och övergångsbesvär. Kvinnor med PCOS (polycystiskt ovariesyndrom) och infertilitetsproblem har oftast låg produktion av progesteron och samtidigt för hög produktion av testosteron. För lite progesteron kan också ge dålig hy och oregelbundna menstruationer till följd av utebliven ägglossning eller på grund av att kroppen inte mäktar med en tillräckligt hög produktion.

När du blir äldre hoppar kroppen över ägglossningen vissa månader och då bildas inget progesteron. Du får mens ändå, men ju oftare ägglossningen uteblir, desto större brist på progesteron får du.
Progesteron bildas ur kolesterol som är blodfetter. Naturligt fett är alltså nödvändigt för att du ska bilda progesteron och övriga hormoner.

Ägglossningen är det enda sättet du kan producera progesteron i hälsosamma doser, men även om du har ägglossning så kan progesteronproduktionen vara undermålig. Brist på progesteron innebär risk för infertilitet, spottings, missfall samt motsatserna till progesteronets positiva effekter såsom blodproppar, cancer och funktionell hypotyreos. Hypotyreos ger i sin tur upphov till viktökning, trötthet, håravfall m.m.

För att testa dina nivåer av progesteron, kolla vårt östrogen- och progesterontest här.

GetTested

GetTested

Vi älskar hälsa, baserat på vetenskap. Vi erbjuder över 50 hälsotest för att våra kunder på ett enkelt sätt ska kunna optimera sin hälsa för bästa välmående. Har du någon fråga? Vi hjälper dig gärna, kontakta oss här.

Related Articles

Jod och sköldkörteln

Sköldkörteln och jod

Endometrios behandling|Endometrios

Endometrios – symptom, behandling och tester

Hemmatester

Allt vanligare med hemmatester

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *