Hälsofakta 3 min läsning

Östrogen – varför du behöver testa dina hormoner

GetTested
Författad av

GetTested

Ostrogen-hormoner

Östrogen - varför du behöver testa dina hormoner

Publicerad den Lämna en kommentar

Östrogen – varför du behöver testa dina hormoner

Ostrogen-hormoner

Östrogen tillhör gruppen steroidhormoner och betraktas främst som ett kvinnligt könshormon men är även viktigt för många funktioner hos män. Hos kvinnor är hormonet viktigt för bröstutveckling och menstruation och hos män har östrogen stor betydelse för spermieproduktionen. Östrogen har en betydande funktion för immunförsvaret och minnet hos både män och kvinnor. Hormonet motverkar benskörhet och skyddar också mot hjärt- och kärlsjukdomar. Precis som testosteron har östrogen också fettförbrännande och muskelbyggande effekter. Kvinnor i klimakteriet med låga halter östrogen löper stor risk att tappa benmassa och drabbas av osteoporos (benskörhet).

Östrogenets funktion

Östrogen är den kvinnliga motsvarigheten till testosteron och produceras i äggstockarna.

Östrogen har många betydande funktioner för kroppen. Förutom dess betydelse för benmassan hos kvinnor ökar även östrogen halterna av HDL partiklarna i blodet, vilka har skyddande effekt på blodkärl. Östrogen ökar också kroppens omvandling av omega 3 fetter från vegetabiliska källor till DHA-fettsyran som är viktig för hjärnans funktion. Östrogen stimulerar också tillväxt, framförallt i livmoder och bröstkörtlar. Det innebär att hormonet kan öka celldelningstakten i dessa vävnader vilket därmed kan ge en ökad cancerrisk. Ju längre tid man är exponerad för östrogen (tidig menstruationsdebut och sen klimakterium) desto större är risken att drabbas av cancer.  Det är också östrogen som styr den typiska fettfördelningen hos kvinnor med mer fett kring höfter, bröst och lår. Övervikt ökar halterna östrogen i kroppen. En orsak till det är att testosteron omvandlas till östrogen i fettvävnaden. Ju mer fett man har desto högre halt östrogen.

Östrogenbrist

Östrogenmängden minskar i klimakteriet, men kan också sjunka till följd av stress, näringsbrist och hård träning. Östrogenbrist kan påverka kroppen på många sätt och symptomen kan vara diffusa med upplevelser alltifrån humörsvängningar, torra slemhinnor och viktuppgång. Om du misstänker att du lider av östrogenbrist är det viktigt att få klarhet i om det är östrogenet som är lågt eller om dina symptom beror på någonting annat. Vi på GetTested erbjuder dig ett enkelt och smidigt östrogen- och progesterontest via saliv som du gör själv på egen hand hemma.

Olika hormonella obalanser, såsom för högt östrogen, för lågt östrogen eller för lågt progesteron, kan ibland ge liknande symptom. Det kan även vara så att värdena ligger inom referensramen, men förhållandet mellan hormonerna östrogen och progesteron är ur balans, och kan ändå leda till en del symptom. Därför är det bra att mäta hormonerna så att du kan få rätt hjälp.

GetTested

GetTested

Vi älskar hälsa, baserat på vetenskap. Vi erbjuder över 100 hälsotest för att våra kunder på ett enkelt sätt ska kunna optimera sin hälsa för bästa välmående. Har du någon fråga? Vi hjälper dig gärna, kontakta oss här.

Om GetTested

GetTested
Författad av

GetTested

Professionell hälsocoach

Vi älskar hälsa, baserat på vetenskap. Vi erbjuder över 100 hälsotest för att våra kunder på ett enkelt sätt ska kunna optimera sin hälsa för bästa välmående. Har du någon fråga? Vi hjälper dig gärna, kontakta oss här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *